Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
19
19

Гибель дитячого письменника Вакуленка на Харківщині: Поліція оголосила в розшук двох підозрюваних

1608818661

У селі Капитолівка Ізюмського району 24 березня 2024 року за проукраїнську позицію російські окупанти стратили відомого дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Новини Харкова сьогодні сколихнуло повідомлення, яке під час прес-конференції озвучив начальник Слідчого управління ГУНП України в Харківській області Сергій Болвінов, передає “Думка”.

За словами головного слідчого Харківщини, поліція провела більше 40 допитів, кілька десятків судово-медичних експертиз і виявила 26 свідків подій березня 2022 року з Володимиром Вакуленком. На підставі зібраних доказів на сьогодні вже сформоване кримінальне провадження, що налічує 13 томів.

Болвінов зазначив, що сьогодні, 24 листопада, у слідства є достатньо доказів, щоб назвати імена підозрюваних у вбивстві Вакуленка. У цьому злочині підозрюють двох уродженців Луганської області, які перейшли на бік окупантів вже після захоплення цих земель росіянами. Обоє входять до складу Другого армійського корпусу так званої “ЛНР”, що підпорядковується Південному військовому округу росії.

Один із них – командир роти з позивним “Лев” Владислав Нескородьєв 1990 року народження. Він віддавав наказ на вбивство щонайменше 4 цивільних місцевих мешканців. Виконавець убивств – кулеметник із роти Нескородьева з позивним “Удод” Сергій Удоденко 1974 року народження. Він убивав цивільних із пістолета Макарова, про що вихвалявся перед дівчиною із місцевих, із якою він зустрічався.

Слідчі вже заочно повідомили обом про підозру у скоєнні воєнного злочину на окупованій території України. За оперативною інформацією, вони покинули деокуповані території України і зараз продовжують воювати проти Сил оборони.

Болвінов додав, що у слідства достатньо свідків, котрі можуть підтвердити, що саме Нескородьєв і Удоденко силоміць, із застосуванням фізичної сили забирали 24 березня 2022 року з дому письменника Вакуленка. Вони закинули чоловіка у білий мікроавтобус із літерою “Z” на борту та відвезли в невідомому напрямку. Тіло Вакуленка знайшла місцева команда гробарів “Груз 200”, які в Ізюмі під час окупації проводили поховання громадян на масовому цвинтарі на вулиці Шекспіра. Вакуленка поховали у могилі під №319.

Експертиза встановила численні поранення та сліди від побиттів на тілі Вакуленка, його перед розстрілом катували, зламали два пальці. Виконав розстріл, за даними слідства, Удоденко. Обоє російських окупантів причетні до ще щонайменше 3 безпричинних убивств цивільних громадян в Ізюмському районі Харківської області. Зараз їх оголошено у розшук.

Головний слідчий зазначив, що, за словами батька, матерів та дядька Вакуленка, коли письменника забирали, він викрикнув “Слава Україні”, що надзвичайно роздратувало окупантів. Після цього Вакуленка ніхто не бачив.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×