Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8
8

Як купити смачний коньяк

pexels photo 5947025

Коньяк належить до сімейства міцних спиртних напоїв, виготовлених шляхом бродіння. В основі — бренді, простий чистий спирт. Виготовляється з винограду, який надає готовому продукту характерного фруктового аромату.

Замовити оригінальний коньяк можна на сайті: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/cognac.html, а як правильно вибрати — розберімося в статті.

Вінтаж і витримка

Смако-ароматичний букет формується залежно від витримки. Міжнародну класифікацію розробили у 1983 році. З тої пори вік дистиляту вказується на етикетці у вигляді ініціалів:

  1. VS (Very Special). Спирт, витриманий не менше ніж 24 місяці. Колір варіюється від солом’яно-жовтого до світло-золотого. Молодий коньяк має характерний свіжий присмак. Найдоступніша за вартістю категорія на ринку.
  2. VSOP (Very Superior Old Pale). Купаж, який витримується від чотирьох років. Відрізняється солодкими нотками, які доповнюються тонкими дубовими акцентами. За пляшку якісного коньяку VSOP потрібно викласти від 500 грн.
  3. XO (Extra Old). До складу входять спирти, витримані не менше ніж 10 років. Водночас середній вік міцного алкоголю зазвичай складає 15–25 років. За цей період формується багатий і насичений букет, який пропонує мотиви теплих спецій, шоколаду, карамелі, горіхів, сухофруктів. Коньяк визріває довго, відповідно зростає ціна на пляшку.

Окремо варто виділити спирт із позначкою «Extra». Найпрестижніша категорія, у якій варто шукати рідкісні колекційні екземпляри, випущені з особливої нагоди.

Місце виготовлення

Коньяк винайшли у Франції. Крю — так називається регіон виготовлення, хоча в перекладі слово означає «команда». Теруар, залежно від характеру ґрунту й клімату, впливає на виноград, а отже — на готовий коньяк. Виділяють шість регіонів:

  • Grande Champagne, який славиться легкими фруктовими коньячними спиртами;
  • Petite Champagne, де виготовляються збалансовані за смаком позиції, попри коротку витримку;
  • Borderi — найменший регіон, де народжується знаменитий Camus з яскравою квітковою палітрою;
  • Fins Bois — ще одне місце, де з’являються спирти з мінімальною витримкою, проте з довершеною смаковою композицією;
  • Bons Bois — дистилят із цього регіону відрізняється м’яким смаком і маслянистою текстурою;
  • Bois Ordinaires — схожий на попередній, однак із помітним впливом океанського узбережжя.

Місце й спосіб дегустації

Різні коньяки подаються перед трапезою та після неї. Наприклад, молодий і свіжий VSOP — вдалий аперитив. За бажанням розбавляється холодною водою або льодом. Також подається в складі коктейлів. Найкращим дигестивом стане витриманий коньяк XO. Інтенсивний вінтаж із 15-річною витримкою — гарний акомпанемент для шоколадного десерту.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×