Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
10
10

Користування овердрафтом: це зручно для фермерів чи ні

Team,Of,Diverse,Partners,Mature,Latin,Business,Man,And,European

Овердрафт дає можливість користуватись кредитним лімітом на бізнес-рахунку. Його необхідно погасити за 1–2 місяці, після чого можна буде знову користуватись у повному розмірі.

Через просте оформлення фермери часто вибирають овердрафт для покриття поточних витрат: зарплат, оренди, покупки матеріалів.

Особливості овердрафту

Для оформлення знадобиться стабільне фінансове положення, тобто регулярні надходження на рахунок. Овердрафт — це страховка на випадок негараздів, тому потрібно враховувати короткий термін кредитування та високі відсотки. Фермерському господарству складно отримувати прибуток цілий рік без прив’язки до сезону. З переваг овердрафту виділяють:

  • зручність покриття непередбачених витрат;
  • доступ з поточного рахунку підприємства;
  • відсутність обґрунтування позики;
  • нарахування відсотків на фактично витрачену суму;
  • доступність протягом обумовленого терміну;
  • можливість пільгового періоду без відсотків.

Проте до порушників банки ставляться строго — можна отримати значні штрафи за перевищення ліміту або прострочення платежу. Іноді установи щомісячно переглядають суму виділених коштів та відсотків.

Йдеться про звичайний, дозволений овердрафт, хоча стаються і несанкціоновані випадки, коли клієнт випадково «заходить у мінус» через збої у системі, стрибки курсу валют або непередбачені комісії. Кожен такий випадок розглядається окремо.

Різновиди послуги

Клієнтам пропонують:

  • класичний овердрафт — від місячного обороту на рахунку;
  • зарплатний — за отримання зарплати на картку;
  • авансовий — для залучення на обслуговування;
  • інкасаторський — ¾ доходу формуються з інкасованої виручки;
  • технічний — без глибокого аналізу фінансового стану.

Ліміт становить 40–60% від середнього щомісячного обороту на рахунку та може зменшуватись в результаті порушень. Клієнт має змогу в будь-який час скористатись грошима, а оплата складає 30–40% річних.

Оформлення та погашення

Найкраще оформлювати овердрафт у банку, де розміщений основний рахунок. Це підвищує довіру до клієнта та спрощує процедуру. Менеджер розкаже про нюанси, список документів та визначить доступний ліміт. Юридичним особам може знадобитись застава у формі ліквідного майна, але сума буде вищою.

Погашення боргу відбувається автоматично після заходження грошей на рахунок, тобто всі виплати будуть негайно списуватись до закриття кредиту. На це потрібно зважати під час планування витрат на наступні місяці. Овердрафт погашають повністю одним платежем, у зазначений термін.

За прострочення виписують штраф, а також підвищують відсотки до повного погашення. Потім можуть закрити кредитну лінію, підвищити виплати на майбутнє або скоротити ліміт.

Джерело: Блог AgroApp

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×