Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
90
90

Переказ від незнайомця на банківський рахунок — як потрібно діяти в такій ситуації

4565888

Нечасто, але буває, що держальник банківської картки отримав гроші від незнайомої особи. Однак трапляється частіше, псевдопереказ є ланкою шахрайської схеми, розрахованої на неуважність, довірливість одержувача.

Що робити, коли банківський рахунок поповнив незнайомець

Які зробити кроки, якщо адресату говорять про переказ, якого не було? Коли є активація повідомлень банківського додатка, то за кожним надходженням коштів слідує СМС-повідомлення. Але іноді трапляється, коли повідомлення приходить, але актив на картку не переведено. Тому рекомендується завжди перевіряти джерело повідомлення про переказ. Можливо, це зарахування профіту Ельдорадо казино щасливчику, який зірвав джекпот. Потрібно подивитися номер відправника — це допоможе розпізнати адресанта.

Якщо номер незнайомий, слід дотримуватися такого алгоритму дій:

  1. Після смс слідує дзвінок. Одержувача просять повернути кошти, пояснюючи, випадково введену неправильну цифру і перерахування фінансів на інший номер. Зазвичай невеликі суми, наприклад, 500-1000 гривень. Шахраї розраховують на те, через таку невелику суму людина може не захотіти перевіряти факт переказу і повірить на слово, погоджуючись відправити гроші за вказаним номером. Вони можуть попросити зробити негайно.
  2. Важливо насамперед завершити розмову і перевірити стан особистого рахунку, особливо коли кваплять. Шахраї часто використовують такі напади, щоб діяти на емоціях, не даючи можливості спокійно подумати. Найпростіше покласти слухавку, відкрити банківський додаток і переконатися у факті транзакції.
  3. Якщо виявляється, що переказу не було, слід зв’язатися з банком, розповісти про спробу шахрайства, надавши номер телефону. Цю інформацію можна передати через банківський додаток, при активованій функції.
  4. Але як діяти, якщо дійсно отримано переказ і просять повернути фінанси? У цьому випадку прийде повідомлення про надходження активу. Перевіривши рахунок, можна побачити, кошти надіслав незнайомий відправник.
  5. Не варто витрачати отримані кошти в жодному разі. Це буде незаконним привласненням чужого майна.

Не можна здійснити зворотний переказ за жодними реквізитами. Слід запропонувати відправнику зв’язатися з банком, для анулювання переказу. Така процедура цілком здійсненна.

Після чого зв’язатися зі своїм банком і повідомити ситуацію. Потім рекомендується відвідати відділення банку, подати заявку про повернення неправильно отриманих коштів адресанту.

89089

Що може статися в разі недотримання рекомендацій

Що станеться, коли гроші переказали за вказаними реквізитами Зазвичай це може призвести до проблем, виражених шахрайськими схемами:

  • Повернути фінанси двічі. Відправник отримає на свою картку, але потім заявить, відправив помилково. У такому разі банк запросить згоду на скасування транзакції та поверне кошти відправнику через кілька днів. Однак гроші вже перераховані на інший рахунок, тому можна відмовитися. Шахрай подасть до суду, можливо, отримає подвійну суму.
  • Ошуканий покупець може вимагати оплату товару або повернення фінансів. Реквізити адресата могли бути використані шахраями на підробленому сайті інтернет-магазину. Це обернеться неприємними наслідками.
  • З МФО зателефонували з вимогою виплатити позику. Номер міг бути використаний для взяття кредиту в МФО, тоді доведеться доводити, що позику не брали.

Також можуть звинуватити в шахрайстві, коли помилково гроші перейшли на інший рахунок, піддавшись на виверти шахраїв.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×