Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
16
16

Планування на 2024 рік: чому це важливо та що можна планувати під час війни

Зображення3

Фінансове планування — це своєрідна карта, що вказує шлях до досягнення фінансової стабільності та досягнення певних цілей. На порозі нового року ми зустрічаємося з безмежною кількістю можливостей та перспектив.

Однак, без чіткого фінансового плану ці можливості можуть залишитися лише мріями. Важливо розуміти, що фінансове планування — це не тільки складні фінансові розрахунки, але й стратегічний підхід до досягнення своїх цілей.

У час, коли світ економіки та фінансів постійно змінюється, управління грошима стає критично важливим елементом життя. Фінансове планування — це не тільки про фіксацію доходів та розходів від витрат на їжу до ігор у VipCasino. Це також про своєчасне погашення боргів, інвестування, та просто заощадження для майбутнього. Фінансове планування — це не лише кроки, які треба виконати, а відображення цілей та рішень, що визначає фінансовий шлях впродовж цілого року.

Особистий бюджет на 2024 рік

Для початку потрібно оцінити поточні доходи та витрати. Погляд назад допомагає зрозуміти помилки та досягнення минулого року, а також фінансового планування в ньому. В цьому допоможе банківських виписок та фінансових звітів за останній рік для визначення основних витратних статей. Якщо людина веде щомісячний бюджет, їй буде простіше впоратись з оцінкою минулого року. Після завершення аудиту, потрібно:

  • визначити фінансові цілі на 2024 рік. Постановка конкретних цілей для майбутнього року (накопичення, погашення боргів, інвестування тощо) допоможе розподілити потоки фінансів.
  • записати всі свої доходи та витрати. Прогнозовані доходи та витрати також потрібно передбачити.
  • щоб легше моніторити витрати, їх потрібно поділити на: їжа, житло, транспорт, розваги, заощадження. Це допоможе бачити, на що саме йдуть гроші.

Маючи приблизну картину доходів та розходів на базові речі, можна перейти до виділення пріоритетів. Що це може бути? Наприклад, раціональне харчування чи оплата рахунків – це основні речі. З кожного надходження потрібно запланувати заощадження, хоча б в межах 10% від заробленого. Також не варто забувати про непередбачені витрати, та залишати частку грошей на несподівані ситуації. Іноді цю частку називають подушкою безпеки. В будь-якому разі такі заощадження допоможуть уникнути фінансових стресів.

Зображення4

Як запланувати погашення боргів

Багато українців під час війни мають боргові зобов’язання. Вони можуть “з’їдати” велику частину доходів, тому перш ніж перейти до накопичень та досягнення фінансової мети, потрібно запланувати погашення. Для цього необхідно:

  • записати всі свої позики та борги. Це допоможе зрозуміти, скільки і кому треба віддавати;
  • створити план погашення. Кредити потребують погашення відсотків, тож з ними потрібно впоратись якнайшвидше. Боргові зобов’язання, на які не нараховуються відсотки, теж потрібно віддавати, але їх пріоритет може бути менший, а суми можна варіювати самостійно;
  • щоб скоріше віддати борги, можна спробувати зменшити щомісячні витрати. Відмовитись від дорогих речей та розваг заради погашення кредиту – це розумне рішення;
  • завжди дотримуйтесь плану погашення. Так, це може бути не просто, не тільки з фінансової точки зору, а й суто психологічно. Але це пріоритетне завдання. Спостерігаючи за тим, як зменшується борг та платежі за відсотками, людина відчуває значне полегшення.

Тож створення бюджету на рік має в собі не лише визначення цілей, а й детальне планування кожної фінансової категорії, постійний моніторинг та готовність до внесення змін у разі потреби.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×