Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
35
35

Поліпи ендометрію: причини, симптоми, методи лікування

depositphotos 648773534 stock photo young sad woman sitting couch

Загальні відомості про поліпи

Поліпи ендометрію, або поліпи матки, — це пухлиноподібні утворення, які основою або ніжкою прикріплені до стінки з внутрішнього боку, а вузлом спрямовані в порожнину матки.

Діаметр варіюється від кількох міліметрів до кількох сантиметрів, в окремих випадках досягає 8–10 см. Новоутворення бувають поодинокими або множинними. Найчастіше поліпи матки діагностують у жінок у періменопаузі, але зустрічаються вони й в молодих жінок.

Хоча це доброякісні розростання, проте вони здатні до злоякісності. Поліпи ендометрію є одним із маткових чинників безплідності, хоча й не завжди перешкоджають вагітності. Основний метод лікування — гістероскопія.

3NBUrvg83HyHTCfsy0r6f_ImTjzrAsZIIwOVvfakn1ZizFZJQ8Flrlzdu2NeHE3aue9cHq0pZuwGyMcp_wF7ipLPSoAnUaKxVMHX-0uZFfV3Peox0lkvzwwBbP-lyylrvxw1pLEyusqc

Симптоми маткових поліпів

Найчастіше поліпи матки не мають жодних симптомів, їх виявляють випадково під час обстеження, наприклад, при проблемах із зачаттям. Але іноді вони виявляють себе такими симптомами:

  • міжменструальні кровотечі, які часто мають вигляд кровомазання;
  • вагінальні кровотечі після настання менопаузи;
  • тривалі та надмірно рясні менструальні кровотечі;
  • болючі менструації;
  • безпліддя.

Симптоми та їхня вираженість залежать від розташування, розміру та кількості поліпів.

Причини

Скоріш за все причина полягає у дисбалансі гормонів, хоча це все ще є предметом дослідження фахівців. Припущення ґрунтується на тому, що поліпи ендометрію виявляють чутливість до естрогену. Серед сприятливих чинників — ожиріння та патології щитоподібної залози, які також пов’язані з гормональними порушеннями.

Інші чинники впливу:

  • періменопауза, постменопауза;
  • гормонозамінна терапія під час менопаузи;
  • приймання тамоксифену;
  • травмування стінки матки під час вишкрібання або тривалого знаходження внутрішньоматкової спіралі;
  • цукровий діабет;
  • артеріальна гіпертензія.

Можливі ускладнення

У жінок фертильного віку поліпи матки призводять до деформації її внутрішнього простору, що заважає ембріону імплантуватись. Якщо імплантація все ж таки відбулася, поліп може перешкодити розвитку плода та призвести до мимовільного переривання вагітності.

Надмірно рясні менструації та міжменструальні кровотечі здатні призвести до анемії. Її симптоми: слабкість, стомлюваність, погана переносність фізичного навантаження, темні цятки перед очима.

Ще одним ускладненням може стати перетворення поліпа на злоякісну пухлину. Це відбувається рідко, але все ж таки не є виключенням.

6qNq-JZEG-nYDLkaDJWkh2vcxC7aQ6h4EG5k52vquCwhUS-LLOY_8tZpkaKji3Aa4wD4NTqE5yE8oyy9we3D-Dja8g1ErcbISocpxDaqLHvXyAv2xuim3N1YT9XzvrWZstV_XQpaLhIs

Діагностика

Методом діагностики першої лінії є УЗД матки, яке виконують трансвагінально. Одним із розширених варіантів УЗД є гістеросонографія — ультразвукове дослідження із застосуванням контрастної речовини.

Найточнішою є гістероскопія. Спосіб полягає у введенні в порожнину матки тонкого інструменту з камерою та світлом, що дає можливість лікарю розглянути порожнину матки в деталях.

Біопсія поліпа. Це метод мікроскопічного дослідження зразка ендометрію у лабораторії з метою визначення клітинного складу поліпа та виявлення злоякісних клітин. Зазвичай виконують біопсію вже віддаленого поліпа, оскільки поки він у матці, дуже висока ймовірність пропустити потрібну ділянку.

Лікування поліпів ендометрію

Динамічне спостереження. Його ще називають пильним очікуванням: знаючи про поліп, лікар контролює його, періодично проводячи УЗД матки. Метод застосовують до дрібних поліпів, оскільки вони практично не мають ризику стати злоякісними, до того ж здатні самостійно розсотуватися.

Медикаментозна терапія. Прогестини та агоністи гонадотропін-рилізинг-гормону зменшують поліпи. Проте їхнє приймання є тимчасовим рішенням, оскільки після припинення терапії новоутворення повертаються.

Видалення за допомогою гістероскопії. Операційна гістероскопія схожа на діагностичну, лише до камери й джерела світла додають хірургічний маніпулятор. За його допомогою лікар видаляє поліп та відправляє у лабораторію на дослідження. Якщо буде виявлено злоякісні клітини, може знадобитися протипухлинна терапія.

Автор: Сарбєй Євгенія Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×