Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3
3

Що таке рослинне молоко і в чому його користь

Що таке рослинне молоко і в чому його користь

В останній час рослинне молоко стало модним трендом. Однак це не винахід сьогодення, цей продукт відомий ще за тринадцятого століття. В Китаї його використовували для приготування тофу. Також згадки про молоко рослинне є й на Близькому Сході. Але ми поговоримо не про витоки цього продукту, а про користь, та можливі протипоказання.

Що таке рослинне молоко та його види

Цей продукт роблять з вижимки горіхів, злаків та насіння. Тобто для його створення зовсім не використовують нічого тваринного. Тому називається воно молоком доволі умовно. За складом в них немає нічого спільного, але за кольором і консистенцію рослинний напій дуже схожий на коров’ячий продукт.

  • Зараз продаються різні варіанти такого молока:
  • Мигдальне – збагачене вітаміном Е та приємне на смак;
  • Соєве – допомагає нормалізувати холестерин, насичене фітоестрогеном (саме з нього роблять соєвий сир тофу, про який ми вже згадували);
  • Кокосове – має протизапальний вплив, підходить до різних дієт;
  • Вівсяне – містить багато вітаміну В, допомагає швидко вгамувати голод;
  • Рисове – рідина без смаку, але корисна для нервової системи та серця.

За великим рахунком молоко можна отримати з багатьох рослин, тому це далеко не вичерпний перелік.

Переваги рослинного молока над тваринним

Нас з дитинства вчили, що нічого кращого немає на світі за коров’яче молоко. Це доволі сміливе твердження. Проте тваринний продукт прихильники здорового образу життя критикують за те, що він містить деякі шкідливі речовини:

  • Холестерин;
  • Лактозу;
  • Бета-казеїн А1.

Але слід зазначити, що не всі ці речовини є безумовно шкідливими. Так лактоза сама по собі не несе загрози. Проблема в тому, що у деяких людей немає ферменту, який би міг її переварити. Те саме стосуються і бета-казеїну А1 – це безпечний білок. Втім в деяких випадках імунітет починає виробляти до нього антитіла, так і з’являється алергія на молочні продукти.

Користь і шкода рослинного молока

Оскільки такий напій немає нічого спільного з тваринними продуктами, то нівелюються такі ризики, як індивідуальна непереносимість чи поява атеросклерозу. На користь витяжки зі злаків чи насіння говорять і інші властивості цього продукту:

  • Підходить для багатьох дієт;
  • Можна вживати під час церковного посту;
  • У складі немає гормонів пролактину і прогестерону;
  • Додатково збагачується різними макро- і мікроелементами;
  • Є багато смаків, що може допоїти для створення кулінарних шедеврів.

Але є деякі зауваження до вживання. Рослинне молоко може відкликати атипову реакцію імунної системи. Проте такі ризики є меншими, за ризики тваринного продукту.

Яке рослинне молоко найкраще

Насправді не можна сказати, що якийсь напій хороший, а інший поганий. Навіть те саме коров’яче молоко теж має свої плюси. Тому, при виборі продукту треба спочатку виявити свої потреби. Наприклад мигдалеве молоко корисно тим, що воно дозволяє покращити рецепти молокомістких страв. Його можна додати до кави, тіста чи каші, зробити з нього коктейль. У вівсяному напої багато бета-глюкану. Ця речовина харчує мікрофлору кишечника та довго зберігає відчуття ситості. Тому цей напій часто обирають люди, які хочуть схуднути, а також спортсмени.

За складом найкориснішим можна назвати кокосове молоко. В ньому міститься каприлова кислота, яка позитивно впливає на травну та репродуктивну системи, а також бореться з грибковими захворюваннями. Крім того, в цьому напої 24 амінокислоти, а також вітаміни всіх груп (за винятком групи вітамінів D) і багато мікроелементів. Тож це хороший вибір для тих хто веде здоровий образ життя.

Рисове молоко підходить для діабетиків, алергіків і людей з проблемами ЦНС.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×