Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
23
23

Штучний інтелект тепер під наглядом: розроблено відповідні правила

Зображення10

Бурхливий розвиток штучного інтелекту у 2023 році набув особливих масштабів та призводить до відчутних змін у багатьох галузях людської діяльності. Вплив його інструментів виявився настільки великим, що країни Європейського союзу в останній місяць року нарешті досягли домовленості щодо його регулювання.

На що здатен штучний інтелект вже сьогодні?

Використання штучного інтелекту стало справжнім трендом у розробці нових гаджетів та буквально будь-якої електронної техніки. Нові моделі популярних смартфонів, версії програмних забезпечень (включаючи Windows), браузери та багато іншого сьогодні супроводжені тримають курс на поступову інтеграцію штучного інтелекту. Фактично 2023 рік став чи не першим роком, коли звичайний користувач має змогу відчути роботу таких інструментів у повному обсязі. Наприклад, індустрія азартних розваг взяла його на озброєння однією з найперших – гральні майданчики різних масштабів по типу Elslots casino використовують його для оптимізації роботи та кращих персональних налаштувань для клієнтів.

Завдяки широкому розповсюдженню штучного інтелекту значно збільшується і способи його застосування, що інколи може призводити навіть до негативних наслідків. Сюди відносять створення фейкового аудіовізуального контенту, збільшення кількості неправдивих новин та маніпулювання суспільною думкою за допомогою новітніх технологій. Кількість подібних прикладів лише збільшується.

Очевидно, що збільшення впливу штучного інтелекту спонукає країни світу взяти його під контроль задля того, щоб подальший розвиток інструментів спрямувати дійсно у потрібному напрямку. Варто зазначити, що Рада ЄС не є першою, хто стає на шлях регулювання – раніше США та Китай вже вводили певні обмеження щодо користування ШІ.

Зображення11

Основні засади нових правил

Варто зазначити, що обговорення нового законопроєкту тривало три дні, проте виявилося доволі плідним. Депутатам ЄС вдалося досягти певних домовленостей щодо застосування штучного інтелекту у майбутньому:

  • Окреслити галузі, де ШІ буде розвиватися;
  • Використання ШІ правоохоронними органами;
  • Розпізнавання облич за допомогою ШІ.

Якщо подібний закон буде ухвалено, то він почне діяти не раніше 2025 року, а за його порушення вже передбачені чималі штрафи насамперед для великих компаній.

Найбільший акцент було зроблено на технологію ChatGPT та інших подібних системах, які здатні генерувати новий контент. Нові правила вносять деякі поправки у процедуру звітування, технічну документацію та авторське право – всі вони спрямовані на підвищення рівня захищеності користувача. До уваги беруться системи, які набули широкого використання у критичній інфраструктурі, освіті, правопорядку тощо.

Одне з головних правил – це обовʼязкова позначка, що користувач взаємодіє саме зі штучним інтелектом. Це допоможе уникнути дезінформації та маніпулювання фактами. Згідно з пропозиціями Європарламенту, системи штучного інтелекту мають бути розподілені за ступенем ризику, що допоможе розробити більш детальні заходи для подальшого контролювання розвитку перспективної технології.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×