Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
17
17

Терасна дошка ДПК: огляд та особливості матеріалу

576f6f642053657269657320d09c 1000x1455

Відкритий простір біля дому у вигляді альтанки, веранди, тераси чи території біля басейну вимагає особливої уваги. Матеріали, які використовуються, повинні відповідати умовам експлуатації.

Тобто не набирати в себе вологу, не бути слизькими та потребувати максимально простого догляду. Можливість тривалої експлуатації, звісно, також важлива. Всім цим критеріям відповідає терасна дошка з дерево-полімерного композиту. Що це та які має суттєві переваги, розберемося далі.

Склад та технологія виробництва ДПК

Дерево-полімерний композит, ДПК та навіть «рідка деревина» – це все назви одного матеріалу, який складається з таких компонентів:

  • деревне борошно, яке одержується фактично з відходів виробництва;
  • полімер, переважно полівінілхлорид;
  • хімічні добавки й пігменти для створення кольору в масі. Добавки мають різні властивості. Зазвичай у складі містяться речовини з антимікробним, антиокислювальним ефектом, різноманітні стабілізатори та вогнезахисні компоненти.

Всі вказані речовини безпечні для користувачів та не викликають жодних негативних реакцій. Купити терасну дошку (наприклад, тут: https://woodmart.ua/ua/terrasnaya-doska/) зможете в різних кольорах.

Що стосується процесу виробництва, то він виглядає так:

  1. Подрібнення деревини до отримання фракції борошна.
  2. Просушування натурального компонента.
  3. Дозування інших речовин, які включені до складу. Варто зауважити, що у деревного борошна може бути різний відсотковий склад. Це впливає як на зовнішній вигляд, так і на технічні параметри дошки.
  4. Змішування та пресування.
  5. Торцювання виробів за довжиною та поділ за шириною.

Готові дошки мають рівну, гладку, матову поверхню. На ній немає задирок чи будь-яких інших дефектів. Саме з таких елементів збирається тераса під ключ від WOODMART.

Ключові переваги та декілька недоліків ДПК

Матеріал має численні плюси, за які його, власне, і вибирають. Так, насамперед це стійкість до вологи. На відміну від натуральної деревини, ДПК не набирає в себе воду. Тому ці дошки успішно використовуються на відкритих терасах і не потребуватимуть особливо догляду як після дощу, так і взимку, коли випадає сніг.

Наступна перевага – відсутність впливу механічних факторів (на поверхні не з’являються пошкодження). Звісно, це стосується матеріалів високої якості. Дуже важливо, що дерево-полімерний композит не є слизьким. Це забезпечується його фактурою з характерним рельєфом, а також особливістю самого матеріалу.

На поверхні дощок не з’являються пліснява та грибки, жодні комахи не здатні пошкодити поверхню, адже вона для них «несмачна». Окрім цього всього, подібний матеріал не потребує регулярного фарбування чи обробки будь-яким іншим способом, адже він не міняє свої фізичних та технічних характеристик із часом.

Що стосується недоліків, то їх насправді можна відшукати лише в матеріалах низької якості. У такому разу в них присутні:

  • хімічний запах, який із часом не вивітрюється, навіть попри те, що дошка постійно знаходиться на вулиці;
  • «штучний» зовнішній вигляд. Так відбувається, якщо в складі переважає полімер. Подібні дошки ДПК мають досить низькі експлуатаційні властивості;
  • схильність до зміни геометрії під впливом прямого сонячного світла.

Якщо дошка з дерево-полімерного композиту якісна, то в ній можна знайти лише один недолік – це ціна. Хоча з урахуванням тривалості використання її варто розглядати як таку собі інвестицію.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×