Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
12
12

«Зелена карта»: які нюанси потрібно знати страхувальнику

«Зелена карта»: які нюанси потрібно знати страхувальнику

Кожен водій транспортного засобу, перед тим як сісти за кермо, повинен застрахувати власну цивільну відповідальність відповідно до правових норм. Такі обов’язки на власників автотранспорту покладають не лише в Україні.

Саме тому для того, щоб мати можливість подорожувати за кордоном на власному авто, вам потрібно купити Зелену карту. Вона являє собою аналог нашої автоцивілки. Страхова компанія за полісом також зобов’язується покривати завдані постраждалим збитки, проте розмір компенсації може бути значно вищим, ніж за звичайним полісом ОСЦПВ.

Головною причиною неоднакового розміру компенсацій є різниця у вартості послуг, наприклад, відремонтувати автомобіль у Німеччині дорожче, ніж в Україні. Отже, якби українська автоцивілка з її поточними умовами діяла за кордоном, а її власник випадково став би винуватцем ДТП, відшкодувати збитки значною мірою довелося б з власної кишені. Саме тому існує міжнародний поліс автострахування – «Зелена карта». Він коштує дорожче у порівнянні з українською автоцивілкою, проте покриває значно більш високі фінансові ризики.

Від чого залежить вартість «Зеленої карти»

Вартість «Зеленої карти» розраховується інакше, ніж автоцивілки. Наприклад, вона не залежатиме від місця реєстрації транспортного засобу. Натомість матимуть значення інші чинники:

  • тривалість перебування за кордоном;
  • країна, до якої ви прибуваєте;
  • тип транспортного засобу.

«Зелену карту» можна купити перед поїздкою заздалегідь, якщо ви знаєте тривалість подорожі. На відміну від звичайної автоцивілки, договір страхування може бути укладений мінімум на 15 днів. При цьому необхідно врахувати, що на момент перетину кордону «Зелена карта» повинна вже діяти. Наприклад, якщо ви будете знаходитися у пункті пропуску вже ввечері 31-го числа, а страховка почне діяти лише з 1-го, то доведеться чекати до 24:00. Інколи трапляються ситуації, коли водій вимушений залишатися за кордоном, коли його страховий поліс вже втратив чинність. Вирішити таку ситуацію доволі просто, адже купити новий поліс можна онлайн. Таким чином ви зможете вільно пересуватися та відчувати себе захищеним.

Вартість придбання «Зеленої карти» залежатиме від країни, до якої ви прямуєте, через відмінності у розмірі страхових відшкодувань. Не варто забувати також, що розрахунки з постраждалою стороною здійснюються в іноземній валюті. Відповідно до зміни її курсу вартість страхового полісу може коливатися.

Купити «Зелену карту» за найнижчою ціною можуть власники мотоциклів. Дещо дорожче страховка коштуватиме для причепів та напівпричепів. Далі у рейтингу вартості страхування йдуть вантажні автомобілі, за ними легковики та пасажирські автобуси, в яких понад 9 місць.

Коли вам може знадобитися «Зелена карта» для в’їзду в Україну

Купити «Зелену карту» можуть власники автомобілів на іноземній реєстрації, які прямують до України. Наприклад, якщо ви придбали транспортний засіб за кордоном та плануєте його розмитнювати, для пересування територією нашої держави доведеться мати дійсний поліс. Проте звичайна автоцивілка буде недоступною, оскільки автомобіль не має української реєстрації. У такому випадку водій повинен заїхати до країни з полісом «Зеленої карти», який був виданий уповноваженою закордонною страховою компанією. Вже після здійснення державної реєстрації він зможе придбати звичайний поліс ОСЦПВ.

Зеленая карта: что это такое, зачем нужна и сколько стоит

Чи може власник «Зеленої карти» отримати компенсацію за нею

Коротка відповідь на це питання – ні. Перерахування коштів для покриття збитків за страховим випадком може буде здійснено лише відповідно до наданих на оплату рахунків. Отже, якщо автовласник, що винен у дорожньо-транспортній пригоді, вирішить «домовитися» з постраждалою стороною на місці, страхова компанія не зможе здійснити відшкодування таких видатків. Саме тому водієві краще дотримуватися закону та належним чином оформити всі документи, які необхідні для фіксації випадку.

Якщо водій є постраждалою стороною, то збитки, що були йому завдані, компенсуватимуться за рахунок винуватця аварії. Обов’язком автовласника у цьому випадку є отримання даних страхового полісу винуватця, контроль отримання всіх необхідних документів та звернення до іноземного страховика для відшкодування завданих збитків.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×