Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
30
30

Золото подорожчало: як це позначиться в Україні

3458

Світові ціни дорогоцінного металу перевищили всі очікування. Фінансові експерти розбираються, які наслідки може принести золотий вибух нашій державі.\

Причини зростання

Вартість унції дорогоцінного металу піднялася з січня 2024 року на 13,2% або до 2335 доларів. Тільки перша декада квітня збільшила ціну майже на 4,1%, причому не зупиняючись на місці. Експерти американської компанії Bloomberg L.P. – великого інформаційного фінансового агентства, не можуть знайти причину подорожчання. Однак відвідувачі азартного онлайн клубу Ельслотс можуть не хвилюватися — розважаючись на ігрових автоматах на гроші, гості отримуватимуть бонуси, здійснюватимуть ставки, виводитимуть виграші в тих самих розмірах і якості, всупереч світовій золотій лихоманці. Для проведення більш результативних раундів, відвідувачам рекомендується використовувати демонстраційну версію атракціонів.

На думку українських економістів можливими причинами стали такі:

  • світова інфляція;
  • наближення виборів американського президента;
  • геополітична нестабільність;
  • зниження базової ставки відсотка Федеральним резервним механізмом Сполучених Штатів;
  • загроза нападу КНР на Китайську республіку;
  • військові операції в секторі Газа;
  • напруга між Іраном і державою Ізраїль.

Або все одночасно.

Основним двигуном вартості дорогоцінного металу стало очікування зменшення базової ставки центральними банками деяких закордонних країн. До таких належать:

  • американська Федеральна система;
  • Європейська центральна монетарна структура.

Зниження ставок центральними фінансовими установами характеризується падінням прибутковості головних золотих конкурентів — американських і європейських державних облігацій. Фактор збільшує привабливість жовтого металу. Внаслідок наведеного, золотий попит зростає як серед інвесторів, так і монетарних закладів країн світу, що розвиваються.

Найактивнішими покупцями залишаються резервні системи Індії та КНР. Можливо китайці в такий спосіб намагаються звільнитися від залежності американського долара. Багато покупок Піднебесної виливалися в придбання нафти, нафтопродуктів.

Помічено також бум золотого експорту з Росії до Китаю. Окупанти продали Піднебесній металу майже на 6 млрд доларів, що вп’ятеро більше порівняно з останнім десятком років. Таким чином, південний сусід став основним експортером російського золота – 82% видобутого обсягу.

789

Вплив на Україну

Всупереч буму світових профільних ринків, вплив ажіотажу в Україні відчувається мінімально. Можливе відображення дещо підвищить ціну ювелірних і нумізматичних виробів.

Фінансово-банківська сфера нашої держави відкрила можливість громадянам країни відкрити банківський рахунок у золоті, отримуючи при цьому відсоткові нарахування у формі дорогоцінних грамів або приймати метал у фізичному чи ціновому еквіваленті. Можливо підказав досвід дружньої нам країни — Фінляндії, де подібний сервіс просувається вже кілька років.

Національний банк України не купує жовтий метал на зовнішніх профільних ринках, хоча дозволяє купувати всередині держави у формі брухту. Тому вартість золота формується щодня. Вартість закупівлі Нацбанком дещо нижча порівняно з ломбардами, де громадянам набагато простіше проводити операції й отримувати 3110 гривень за один грам 999 проби. Однак Україна, як і раніше, формує резерви валютою і початок квітня нинішнього періоду показує 44 млрд доларів. Березень підвищив показник на 18,1%.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×