Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
2676
2676

«Коли артилерія знищує Нікопольщину, а бомби падають на Запоріжжя, хтось думає, що війна ось-ось завершиться?» – Микола Лукашук

«Коли артилерія знищує Нікопольщину, а бомби падають на Запоріжжя, хтось думає, що війна ось-ось завершиться?» - Микола Лукашук

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук вважає, що безглуздо думати, що війна ось-ось закінчиться, коли ворог знищує НІкопольщину, скидає бомби вже на Запоріжжя і гатить ракетами по центру Кривого Рогу.

Посадовець оприлюднив своє бачення ситуації 20 жовтня, передає Nikopolnews. Він закликає українців не втікати від реальності, не плекати марних сподівань і не грати на руку Росії.

Публікуємо допис Миколи Лукашука «без купюр».

Микола Лукашук про війну, вибори і людей, які втратили усвідомлення реальності

«Коли артилерія знищує наш Нікопольський район, коли майже в центр Кривого Рогу прилітають «Іскандери» і дивом ніхто не гине, коли КАБи падають на Запоріжжя (і невідомо, чи не почнуть бомби падати на Дніпро), коли ворог не збирається зупинятися на фронті – є ті, хто чомусь думає, що війна ось-ось завершиться і будуть вибори. Що життя стане таким, як було до війни, а десь далеко буде зона АТО.

За останні декілька тижнів або навіть місяців спостерігаю нездорову активність навколо цієї теми. Нездорове «ось-ось буде заморозка війни і одразу після неї вибори». Що буде «корейський», «фінський» чи ще якийсь сценарій.

****

В жодні «вибори весною» я не вірю. І цю тему вважаю вкрай шкідливою, адже вона формує хибні очікування у суспільстві.

Хто сказав, що війна завершиться? Навіть якщо на виборах у США переможе Трамп. Хто сказав, що Росія перестане намагатися захопити всю Україну чи ще одну область, наприклад, Дніпропетровщину (яка після Донецької області є найбагатшою на корисні копалини)?

Замість того, щоб концентруватися на війні, підтримці Президента, який є Верховним Головнокомандувачем, підтримці наших Сил оборони, покращенні позицій для переговорів, які колись, може, відбудуться, деякі громадяни розхитують суспільство «переговорами завтра і виборами післязавтра».

Навіть якщо уявити, що переговори і почнуться завтра (що навряд), потрібні місяці, щоб усе врегулювати. Дехто критикує заяву Президента про кордони 1991 року. Але ці люди забувають, що ніхто не має права відмовитися від нашої землі. Згідно із законом, це – державна зрада.

Всі дискутують, чи візьмуть нас у НАТО. Обговорюють План Перемоги і критикують, критикують.

Заява Президента про вступ до Альянсу – це про суб’єктність держави. Зрозуміло, що це можливо лише після закінчення війни. Але це один із пріоритетів.

Однак чи є інші варіанти справжньої гарантії безпеки для держави? А що буде, якщо не візьмуть? Буде те ж, що й зараз.

Чи ми всі хочемо через 5-7 років «грузинський сценарій», коли державу під загрозою другої війни почнуть розвертати в сторону Росії? А такий сценарій, упевнений, опрацьовується ворогом. Тоді виникає питання: навіщо були всі жертви?

Чи розумієте ви, що зараз проходить масштабна інформаційна атака росіян через теми та наративи про «колосальні втрати» Сил оборони, про швидке припинення зовнішньої підтримки тощо? Російська пропаганда використовує це для створення паніки та деморалізації серед населення.

На жаль, ми в інформаційному плані програємо це протистояння, адже росіяни використовують потужні ресурси для підриву довіри до українських Збройних Сил та керівництва держави.

****

Чи втомилося суспільство від війни? Так, втомилося. Ми всі хочемо, щоб війна закінчилася. Але є об’єктивна реальність. Ворог не зупиниться через наше бажання миру.

Є й деякі західні партнери, які не хочуть нашого вступу до НАТО. Говорять про захист світового порядку та демократичних цінностей. Проте водночас хочуть «торгуватися» питанням членства України в Альянсі із Путіним, паралельно заробляючи гроші, вплив, отримуючи дешеву нафту та газ, інші преференції тощо.

І ось в таких умовах дехто справді готується до виборів. Навіть якщо це здається дикістю і є дикістю.

Роздмухувати внутрішні конфлікти і дестабілізувати ситуацію в країні – не надто корисно.

Ми зовсім не знаємо, коли, як і чим закінчиться війна. Чи закінчиться вона, чи стане на паузу перед початком іншої, чи буде нова війна взагалі.

Росія ніколи не втратить прагнення впливати на Україну й буде використовувати всі можливі інструменти – від військових загроз до інформаційних та економічних маніпуляцій. І залишиться нашим сусідом.

Всі, хто хоче розхитувати внутрішню ситуацію в країні, можуть поставити собі одне питання: чи буде в нас майбутнє, якщо ворог отримає бажане?

Зараз важливо не піддаватися на маніпуляції ворога і не втрачати єдності. Кожен із нас може допомагати Збройним Силам, підтримувати волонтерів, дотримуватися інформаційної гігієни.

Вірте в перемогу України»

Ще новини Дніпропетровщини: На тому березі – армія РФ. Репортаж із Нікополя від DW

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу