Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
17171
17171

Завершення війни або зупинка її гарячої фази: що чекає Нікопольщину та область

що чекає Нікопольщину та область

Після завершення війни або її гарячої фази Нікопольщину та область чекають нові виклики. Масштаби руйнувань та демографічні зміни вимагатимуть невідкладного відновлення регіону.

Розповів очільник обласної ради Микола Лукашук, передає Nikopolnews.

За його словами, завдання що стоять перед областю, спричинені війною, лише посиляться після її завершення.

Урбанізація та міграція

Люди, які змушені були виїхати зі своїх домівок через війну, навряд чи повернуться до зруйнованих регіонів у найближчий час. Велика кількість переселенців з Донецької, Луганської, Запорізької та Харківської областей вже переїхали на Дніпропетровщину. Особливо це стосується таких міст, як Дніпро, Кривий Ріг, Павлоград та Кам’янське.

«Ці міста мають розвинену інфраструктуру та значний економічний потенціал, що робить їх привабливими для переселенців з інших регіонів, постраждалих від війни. Це, у свою чергу, вже призвело до збільшення населення в цих містах», пише Микола Лукашук

У Нікопольському районі після завершення війни або завершення гарячої фази війни перспективи мають такі міста, як Марганець і Покров.

«Адже там знаходяться два великі комбінати, які до повномасштабної війни забезпечували приблизно 10% світового видобутку марганцю. Це означає стабільну роботу та заробітну плату для місцевих жителів», говорить Лукашук

Що чекає Нікопольщину та область після війни

main 33

Також перспективи мають міста і громади, де є шахти, функціонують різні комбінати та кар’єри. Так, у Синельниківському районі знаходиться одне з найбільших титанових родовищ та декілька ГОКів. Потреби в природних ресурсах завжди будуть актуальними, особливо в нинішні часи.

Перевантаження інфраструктури

Зростання чисельності населення у великих містах вже призвело до значного навантаження на місцеву інфраструктуру, включаючи критичну інфраструктуру, яка вже до війни мала понад 60% зносу.

«Це стосується не лише доріг, водоканалів, каналізацій та інших систем, що забезпечують життєдіяльність міст, а також шкіл і лікарень. Водночас у районах, де спостерігається депопуляція, доведеться оптимізувати об’єкти інфраструктури, щоб ефективно використовувати наявні ресурси», пише Микола Лукашук.

Значні зміни в демографії

До війни в нашій області проживало 3,1-3,2 мільйона людей. Сьогодні ж до нас переїхало ще понад 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які тут і залишилися.

«Можна зробити висновок, що в нашій області сьогодні проживає вже 10-11% всього населення України. Це реальність, з якою ми повинні працювати, і це навантаження на всю інфраструктуру наших міст та громад. Навантаження на лікарів тощо», говорить очільник обласної ради.

 (Водночас багато мешканців Дніпропетровщини й виїхали з області. Зокрема і з Нікопольщини – авт. )

12

Аби протистояти цим викликам після війни, на Дніпропетровщини вже підсилюють та реконструюють лікарні, школи. Будують реабілітаційні центри. Роблять все можливе, аби у всіх громадах було стале водопостачання. А там де можливо, роблять очний процес навчання у школах.

Окрім того, в області планують  добудову великої кількості незавершених об’єктів. Зокрема, обʼєктів «Великого будівництва» з пріоритетами відновлення та розвитку регіону. Тим часом у  громадах продовжується підготовка до опалювального сезону. Процес реалізації державних завдань вже триває.

Проте основою відновлення Дніпропетровщини після війни стане новий законопроєкт «Про засади відновлення України», обговорення якого ініційовано Оленою Шуляк

«Сьогодні ключовим завданням є підтримка наших Сил Оборони, завдяки яким ми маємо можливість жити. Другим завданням є забезпечення стабільного рівня життя та стабільного розвитку регіону, враховуючи війну та всі ці нові виклики», додав Лукашук.

Ще новини Дніпропетровщини: «Тут люди — мішені в тирі»: як живе і працює Нікополь за 5 км від захопленої ЗАЕС –  великий репортаж NV

Підписуйтеся на наш телеграм: https://t.me/nikopolnew

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×