Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2327
2327

На Дніпропетровщині у двох дітей виявили хворобу Лайма: як розпізнати укус кліща і як захиститися

на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині у двох дітей виявили хворобу Лайма. Вона стала наслідком укусів кліщів. Про це пише видання Весь Кривий Ріг, посилаючись на медика Світлану Куніцину, передає Nikopolnews.

Діти захворіли у Кривому Розі. У лікаря на прийомі були поспіль два хлопчика – 6 і 7 років. Обох їх два місяці тому вкусили кліщі. Одного в Польщі, а другого – у Софіївці Криворізького району. Зазначається, що навіть місця укусу схожі – в одному випадку – на потилиці, в другому – за вухом.

І в тому, і в іншому випадках кліщі були видалені, але без подальших дій. Тобто самі кліщі не дослідженні, профілактичну антибактеріальну терапію дітям проведено не було.

Після укусів пройшло приблизно півтори місяці, коли на шкірі з’явились типові для кліщового борреліозу елементи висипу – кільцеподібна еритема. Ці кільця були локалізовані як в місцях укусу, так були виявлені і в інших місцях.

на Дніпропетровщині

З часом елементи висипу збільшилися. В одного хлопчика найбільше кільце було на нозі і воно достигло розміру 16 на 17 см. В іншого на обличчі до 8 см.

В обох випадках загальний стан дітей не змінився.

Аналіз крові на антитіла до боррелій був зроблений одному хлопчику напередодні, ще до відвідування лікаря. Аналіз підтвердив діагноз – підвищені захисні антитіла – Ig G (дивись фото 5).

Іншому хлопчику призначений аналіз крови для підтвердження діагнозу. Хоча епідемічний анамнез (укус кліща) і характерні елементи висипу (кільцеподібна еритема) дають можливість ставити діагноз хвороби Лайма і призначати лікування.

на Дніпропетровщині

Антибактеріальне лікування призначене.

Медик нагадала про превентивне лікування.

Якщо дітям в перші 72 години, тобто 3 доби від укусу кліща, був би призначений прийом антибіотика, то 80% що діти би не захворіли.

– Друзі, я вас прошу – будьте уважніше, особливо по відношенню до ваших діточок! – звернулася до громадян Світлана Куніцина

Кліщі – у чому небезпека

Розповідає Людмила КОЛЕСНИК, ентомолог ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський лабораторний центр Контролю та профілактики хвороб МОЗ України».  Кліщі є резервуаром близько 150 видів різних іфекційних та паразитарних хвороб. В нашому регіоні загроза кліщів полягає в тому, що вони можуть бути потенційними переносниками хвороби Лайма. Вірус може зберігатися у кліщів близько 9 років.

на Дніпропетровщині

Натрапити на кліща можна не тільки в природних умовах, а в межах місцевих територій. Динаміка захворювання на іксодові кліщові бореліози (хвороба Лайма) в Україні залишається на високому рівні. З 3875 випадків Лайм-бореліозу в Україні за 2022 рік більша частина хворих зареєстрована у містах.

Хвороба Лайма – детальніше про неї

Хвороба Лайма – інфекційне захворювання, основними переносниками якого є іксодові кліщі. Укус кліща безполісний. Борелії зі слиною кліща потрапляють у шкіру та на протязі декількох днів розмножуються. Основною клінічною ознакою хвороби Лайма є мігруюча еритема (почервоніння з блідим центром), яка розвивається в місці укусу кліща. Часто разом з еритемою у людини з’являються гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота всього тіла й млявість. Тривалість інкубаційного періоду варіює у широких межах від 1 до 53 днів, найчастіше – 12 днів.

 

У разі виникнення підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі, необхідно звернутись до лікаря – інфекціоніста. Це інфекційне захворювання небезпечне тим, що симптоми можуть з’явитися не відразу, а іноді через кілька місяців після інфікування.

Як захистити себе від укусів кліща

Одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором.

  • Часто через кожні 2 години проводити само- та взаємоогляди під час прогулянки та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покрити волоссям.
  • Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м.
  • Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • Використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ його слід якомога швидше зняти. Необхідно звернутись до найближчого лікувального закладу, які працюють цілодобово, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальших дій.

При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

на Дніпропетровщині

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.

Щоб зберегти кліща живим, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон чи інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку.

Своєчасне звернення осіб, покусаних кліщами та дослідження переносника в умовах нашої лабораторії – зменшує ризик розвитку Лайм – бореліозу.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×