Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
66
66

«Нікопольський і Марганецький музеї постраждали від обстрілів армії РФ» – Лукашук на Конгресі у Страсбурзі

«Нікопольський і Марганецький музеї постраждали від обстрілів армії РФ» - Лукашук на Конгресі у Страсбурзі

Нікопольський і Марганецький краєзнавчий музеї постраждали від обстрілів армії Росії. Про це сказав у своєму зверненні до Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Посадовець оприлюднив відео свого виступу у Страсбурзі.

Страсбург – перлина Франції, де історія гармонійно поєднується із сучасністю. Страсбурзький кафедральний собор, Палац Рогана, криті мости. Тутешні символи міста, історія яких бере свій початок століття тому, вражають своєю красою. Запитав учасників Конгресу, чи можуть вони уявити, як уся ця краса перетворюється на руїни лише за кілька хвилин, якщо на неї впаде керована авіаційна бомба, прилетить балістична ракета чи артилерійський снаряд? – коментує свій виступ Микола Лукашук

Він нагадав присутнім, що саме так Росія сьогодні руйнує те, що Україна будувала, берегла, у що вкладала душу десятиліттями чи навіть століттями.

Нікопольський і Марганецький музеї – серед пошкоджених культурних об’єктів

Дніпропетровщина має чимало об’єктів культурної спадщини – понад 12 тисяч. Це археологічні, історичні пам’ятки, монументальне мистецтво. Серед них майже 100 об’єктів національного значення.

Через агресію рф на Дніпропетровщині вже пошкоджено 41 об’єкт культурної спадщини.

Протягом повномасштабної війни Росії проти України під час ракетних ударів в нашій області постраждала велика кількість народних музеїв. Наприклад, Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. Макарова, Криворізький міський історико-краєзнавчий музей, Нікопольський краєзнавчий музей, Марганецький міський краєзнавчий музей та інші, – сказав Микола Лукашук в ході свого виступу у Стразбурзі

Він підкреслив, що збереження нашого надбання в умовах війни та притягнення до відповідальності країни-агресора за завдану шкоду має надзвичайно велике значення. Адже саме так відбувається живий зв’язок поколінь, який допомагає зрозуміти наші цінності, хто ми є і куди рухаємося.

Це не лише наша історія, це і наш майбутній розвиток, від якого залежить добробут усього європейського континенту. Тож це відповідальність не тільки України, а й усього демократичного світу. У своїй промові перед Конгресом згадав фразу Джорджа Орвелла з відомого усім роману «1984»: «Той, хто контролює минуле, контролює майбутнє. Той, хто контролює сьогодення, контролює минуле».  Ці слова добре описують, як російська влада маніпулює культурою, історією, переписує історичні факти, щоб впливати та формувати вигідну їм свідомість людей, – сказав Микола Лукашук

Він закликав європейських дипломатів підтримати Декларацію Конгресу щодо захисту культурної спадщини в Україні, яка має на меті зробити так, щоб Росія відповіла за скоєні злочини.

Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи ухвалив Декларацію щодо знищення культурної спадщини в Україні

Як стало відомо, Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи 15 жовтня 2024 року ухвалив Декларацію щодо знищення культурної спадщини в Україні.

Конгрес знову висловив рішучу позицію проти військової агресії проти України та підтвердив свою непохитну прихильність до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Конгрес висловив жаль з приводу продовження атак Російської Федерації на об’єкти культурної спадщини в Україні, що є порушенням міжнародного гуманітарного права, зокрема Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту (Гаазька конвенція 1954 року) та її двох протоколів. Відзначивши, що понад тисяча культурних об’єктів були пошкоджені або знищені від початку війни, Конгрес підкреслив, що цілеспрямоване знищення та пограбування культурних об’єктів виглядають як систематична політика, спрямована на знищення історичної та культурної ідентичності України, що виглядає як геноцидний намір.

Декларація наголошує, що Російська Федерація повинна виплатити компенсації за пошкодження історичної, культурної та релігійної спадщини; у цьому контексті українські місцеві та регіональні органи влади відіграють важливу роль у сприянні роботі Реєстру збитків та поданні заяв до цього Реєстру в межах своєї компетенції.

Конгрес підкреслив, що збереження культурної спадщини допомагає поєднати минуле з майбутнім через спільне відчуття ідентичності і що європейська культурна спадщина нерозривно пов’язана з правами людини; тому настав час поставити українську культурну спадщину та її відновлення на перше місце в політичному порядку денному, зокрема на Конференції з відновлення України у 2025 році, яка відбудеться в Римі.

У своїй Декларації Конгрес закликав місцеві та регіональні органи влади по всій Європі посилити свої зусилля, щоб допомогти Україні, створюючи реальні партнерства для збереження культурної спадщини, які могли б вирішувати не лише актуальну потребу у відновленні та терміновому захисті, але й оцінювати збитки та ризики. Такі партнерства також могли б підтримувати плани відновлення, які мають охоплювати матеріальну та нематеріальну культурну спадщину.

Конгрес також закликав держави-члени підписати та ратифікувати Рамкову конвенцію Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства (Фароська конвенція) та Конвенцію Ради Європи щодо злочинів, спрямованих проти культурних цінностей (Нікосійська конвенція), а також підвищити обізнаність про вкрадені та розграбовані українські культурні цінності, зокрема з Криму, та посилити зусилля з їх повернення Україні.

Члени Конгресу підтвердили свою підтримку українському народу та знову висловили свою прихильність до спільного демократичного майбутнього, заснованого на повазі до міжнародного права та справедливому миру.

Нагадаємо, у Нікополі, на жаль, було пошкоджено не тільки музей, а й інші будівлі, що є пам’ятками архітектури місцевого значення – серед них храми, будівля медичного коледжу тощо.

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу