Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
457
457

Часті тривоги, обстріли та збір зернових: все про безпекову ситуацію на Дніпропетровщині

на Дніпропетровщині

Ніч з 24 на 25 червня на Дніпропетровщині та у Дніпрі відзначилась частими повітряними тривогами, а також обстрілами Криворізького району.

Журналістка регіональної редакції Українського радіо в місті Дніпро розповіла, якою є безпекова ситуація в області, як аграрії готуються до збору врожаю ранніх зернових, в яких громадах є дефіцит пального та про можливість евакуації, передає NikopolNews.

Про ситуацію на Дніпропетровщині, зокрема обстріли та пошкодження

Вчора під час масової повітряної тривоги по всій Україні близько 22 години ворог обстріляв місто Зеленодольськ Криворізького району, який межує з Херсонщиною. Постраждала 60-річна жінка, а також пошкоджено дачний будинок.

Взагалі ніч на Дніпропетровщині та у Дніпрі минула з частими довгими повітряними тривогами. Мешканці Дніпра повідомляли про те, що чули потужний вибух у передмісті. Однак, за офіційною інформацією, це не підтвердилося. Є повідомлення, що під удари також потрапила і Широківська громада Криворізького району. Зараз там підраховують збитки та руйнування. Загиблих немає.

У Криворізькому районі щодня у посиленому режимі працюють фахівці ДСНС, тому що Криворізький район щодня піддається обстрілам. Піротехніки розміновують територію від касетних снарядів. За їх інформацією, роботу піротехніків ускладнюють висока трава та рослинність на полях. Снаряди шукати важко, бо їх не видно, однак усі працюють злагоджено та швидко. За останній тиждень піротехніки знешкодили 111 боєприпасів.

Також фахівці працюють і в Апостоловому. Там вже знешкоджено 99 одиниць касетних боєприпасів. Голова Апостолового Андрій Оса звернувся до мешканців з проханням бути максимально обережними і не ходити територіями, де росте висока трава та кущі.

За даними Криворізької районної адміністрації, найбільша кількість руйнувань у Зеленодольській громаді. Майже 300 її жителів звернулися до місцевих органів влади щодо відновлення своїх квартир, і ще 450 мешканців щодо ремонту будинків. У Широківський та Апостолівській громадах таких звернень було по 50 у кожній.

В інших районах ніч минула спокійно, без обстрілів. У Синельниківському районі напружена ситуація залишається у Покровській громаді, що межує із Запорізькою областю. Втім обстрілів там за останні три дні не зафіксовано.

Про збір зернових та дефіцит пального

У Межівській громаді, яка знаходиться найближче до Донеччини, також не було обстрілів. Там зараз готуються до збору ранніх зернових, і з цього приводу в громаді відбулася нарада аграріїв. Під час наради аграрії озвучили ряд питань, а саме — як їм працювати на жнивах під час комендантської години, про рух великого вагового транспорту на період жнив, про організацію приймання зерна та роботу елеваторів. Також аграріїв турбує питання дефіциту пального. У Межівській громаді з двох заправних станцій працює лише одна на більше ніж десяток сіл громади. Тому мешканці громади постійно відчувають дефіцит пального. За інформацією голови обласної ради Миколи Лукашука, це питання не місцевої влади і місцевого самоврядування, а зона відповідальності Кабінету Міністрів.

Однак, попри проблеми, збирання зерна в громаді відбудеться вчасно, бо значення врожаю, вирощеного на полях Дніпропетровщини, зростає в рази. Його має вистачити і сусіднім областям, де сьогодні ведуться активні бойові дії. На території області посіяно майже півтора мільйона гектарів пшениці, кукурудзи, ячменю, гречки, вівса, проса, гороху та соняшника.

Про евакуацію

Є інформація для мешканців Межівської громади, які хочуть евакуюватись. Сьогодні під час евакуації мешканців Донецької та Луганської областей призначено електропоїзд Покровське – Дніпро – Львів, який буде проходити через станцію Межова. Тому мешканці громади, які хочуть виїхати, мають завчасно попередити чергового по станції про свою присутність. І тільки в цьому випадку поїзд здійснить зупинку. Орієнтовне прибуття поїзда до станції Межова — 17:08.

Про комендантську годину

Нагадаю мешканцям Дніпра та Кам’янського, що від сьогодні дня них скорочується комендантська година. Вона розпочнеться на годину пізніше. Тобто не о 23:00, а опівночі і триватиме до 5 ранку. Це рішення обласної військової адміністрації пов’язане з тим, що безпекова ситуація у Дніпрі та Кам’янському є більш стабільною, ніж в інших містах та районах області.

Ніч довгих повітряних тривог: чому ворог щодня обстрілює Дніпропетровщину, пояснив Микола Лукашук

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×