Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
6271
6271

Угода щодо безпеки навколо ЗАЕС близька до укладення – МАГАТЕ

Угода щодо безпеки навколо ЗАЕС близька до укладення - МАГАТЕ

У Міжнародному агентстві з атомної енергії заявили, що наблизилися до укладення угоди між Україною та Росією. Вона має створити зону безпеки навколо ЗАЕС – найбільшої в Європі атомної електростанції.

Відповідну заяву зробив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі 2 грудня в інтерв’ю Bloomberg, – передає Nikopolnews. Спостерігачі організації перебувають на ЗАЕС, шість реакторів якої зупинено після кількох місяців атак, тоді як Гроссі намагається переконати уряди Києва та Москви припинити військові дії навколо об’єкту.

‘Ми наближаємося до того, що може бути прийнятним’, – зазначив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ повідомив, що найближчим часом розраховує окремо зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та російським диктатором Володимиром Путіним, аби просунути переговори.

“Ми майже біля мети. Повірте мені… Зараз у нас на столі лежить пропозиція, яка, простіше кажучи, спрямована на те, щоб зупинити дурість бомбардування найбільшої атомної електростанції в Європі”, — сказав голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі на конференції в Римі, додавши, що не може «розкрити все».

Гроссі тим часом підкреслив, що агентство не має в своєму розпорядженні ніякої інформації про те, що російські війська готуються відступити з ядерного об’єкта, хоча додав, що до його інспекторів ‘доходять чутки’ про те, що Москва може розглядати можливість виведення військ.

Відомо також, що Гроссі висловив стурбованість у зв’язку з останніми кадровими рішеннями, які демонструють відкриті протиріччя стосовно субординації на станції, що може негативно позначитися на ядерній та фізичній безпеці. Він уточнив, що цього тижня на станції було оголошено, що її директором є головний інженер Юрій Черничук тоді як український оператор “Енергоатом” відхилив це призначення і призначив в.о. гендиректора станції Дмитра Вербицького, а головним інженером – Ігоря Мурашова, проте обоє на станції відсутні.

Генеральний директор повторив, що МАГАТЕ розглядає ЗАЕС як український об’єкт.

Він також повідомив, що у найближчому до станції місті Енергодарі поетапно розгортається до 70 пересувних дизельних котелень для опалення комунальних будівель, будинків та квартир, наразі вони працюють у місцевій школі, дитячому садку та лікарні. Крім того, на майданчику ЗАЕС розгорнуто до семи пересувних дизельних котелень для обігріву будівель на майданчику.

Чотири реакторні блоки залишаються в холодному зупині, а два інших перебувають у гарячому зупині, що дозволяє їм забезпечувати електростанцію парою, а Енергодар – теплом. Місто також продовжує отримувати електроенергію від ліній електропередач поза станцій через систему розподільчих пристроїв ЗАЕС і ТЕС.

‘Незважаючи на всі ці аномальні обставини, станції життєздатні. Реактори ‘готові до запуску’, як тільки буде забезпечена безпека їхньої експлуатації, а електромережа України готова до передачі електроенергії’, – сказав гендиректор МАГАТЕ.

Угода щодо безпеки навколо ЗАЕС близька до укладення - МАГАТЕ

Зона безпеки навколо ЗАЕС – яка позиція Москви

У п’ятницю Москва виклала свою позицію щодо створення зони безпеки навколо АЕС і чекає на відповідь, повідомляє «Росатом».

Джерело видання Медуза, близьке до Кремля стверджує, що країна-агресор не планує залишати Запорізьку область України. Проте, за інформацією джерела, Москва готова піти з Запорізької АЕС. За планом Кремля станцію нібито можуть передати МАГАТЕ.

За словами джерел Медузи, в обмін на виведення військ з АЕС російська влада нібито розраховує отримати гарантії безперебійного транзиту нафти та газу до ЄС територією України. Нібито в уряді рф “є готовність до угоди”.

Нагадаємо, повномасштабна російська агресія не зупинила транзит російської нафти та газу територією України. Через Україну проходить південна гілка трубопроводу Дружба, яким російська нафта поставляється до Угорщини, Словаччини, Чехії та Польщі. Загалом на Дружбу припадає приблизно третина всіх російських постачань нафти до Європи. З 5 грудня Дружба стане головним способом транспортування російської нафти до Європи, оскільки набуде чинності європейське ембарго на постачання нафти з рф, яке стосується транспортування палива водою.

Навіщо Росія робить заяви про переговори з Україною – пояснення ISW

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×