Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
10429
10429

Деокупація Енергодара і ЗАЕС класичним способом неможлива – ситуація очима спеціалістів

Деокупація Енергодара і ЗАЕС класичним способом неможлива – ситуація очима спеціалістів

Деокупація Енергодара і ЗАЕС – це те, чого дуже чекає вся Україна, а особливо Нікополь і Нікопольський район, які останнім часом регулярно обстрілюються з протилежного берега Каховського водосховища. Росіяни як справжні терористи взяли у заручники сотні тисяч людей, ховаючись на ядерному об’єкті. Втім, звільнення ЗАЕС – задача надскладна, і виконати її класичним способом неможливо, – вважають спеціалісти, передає Nikopolnews.

Про загальну ситуацію йдеться у матеріалі видання «Дом». Пропонуємо його вашій увазі.

Запорізька атомна електростанція, розташована у місті Енергодар, вже п’ятий місяць перебуває під окупацією. За кілька кілометрів від АЕС проходить лінія фронту. Росіяни використовують станцію як військову базу, а співробітників тероризують та викрадають.

Відео, на якому територію Енергодару затягнув чорний дим після вибуху, окупаційна влада міста подала як атаку українських безпілотників на Запорізьку АЕС. Цю новину відразу поширили російські ЗМІ, а офіційний представник російського МЗС Марія Захарова назвала це провокацією і заявила, що удари по станції були 18 та 20 липня.

Деокупація Енергодара і ЗАЕС класичним способом неможлива – ситуація очима спеціалістів

18 липня Збройні сили України з використанням безпілотного літального апарату здійснили атаку на території Запорізької атомної електростанції. Удар був завданий у безпосередній близькості, за кілька десятків метрів, від критично важливих для безпеки АЕС споруд — сховища відпрацьованого ядерного палива та резервуару охолодження реактора. Тільки завдяки щасливому випадку це не призвело до пошкодження обладнання станції і виникнення техногенної катастрофи, — заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України цю заяву спростували: жодних випадковостей, а лише ювелірна робота українських військових дозволила знищити техніку ворога біля Запорізької АЕС та наметове містечко військових.

З використанням дрона-камікадзе було завдано удару по наметовому містечку та техніці ворога, зокрема, по авто з зенітними установками та БМ-21 ‘Град’. За наявними даними, в результаті атаки було знищено трьох окупантів, 12 травмовано. Наметове містечко знищене пожежею, яку довго не могли загасити, — прокоментували атаку в ГУР МО.

Звинувачуючи українських військових у спробі вчинити акт ядерного тероризму, Росія забуває, що з 4 березня, коли на територію ЗАЕС зайшли російські військові, вони грубо порушили Женевську конвенцію, яка прямо забороняла напади на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту.

Деокупація Енергодара і ЗАЕС класичним способом неможлива – ситуація очима спеціалістів

Події в ніч на 4 березня, коли окупанти обстріляли станцію, сколихнули весь світ

Також, усупереч усім правилам, агресори перетворили станцію на свою військову базу, де зберігається важке озброєння, а тепер використовують фейкові заяви щодо створення загроз ядерним об’єктам з боку українців.

Вони намагаються, ось ці всі речі списати на наші Збройні сили, на партизанів, на кого завгодно. Вони, справді, користуючись тим, що Україна як цивілізована держава не обстрілюватиме ядерну діючу установку, вони замінували все навколо, вони поставили зенітно-ракетну зброю там, обстрілюють Нікополь у безпосередній близькості від промислового майданчика ЗАЕС, — коментує дії російських військових незалежний експерт з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

За її словами, співробітники станції продовжують працювати, але під тиском та терором. Дуже багато людей, боячись зробити помилку, звільняються. Були випадки, коли людей на станції забивали до смерті або вбивали. Часто співробітників просто викрадають.

Розстріл електрика у власній квартирі, повідомлення про те, що вони крадуть людей – уже керівників середньої ланки, наприклад начальника відділу навколишнього природного середовища ЗАЕС, заступника начальника цеху дезактивації радіоактивних відходів, які вивозяться у невідомому напрямку. Напевно, їх катують, це впливає на психологічний стан персоналу, який експлуатує енергоблоки, — продовжує Ольга Кошарна.

Про викрадення атомників та загрозу їхнім життям нещодавно згадував і президент України Володимир Зеленський.

На захопленій Запорізькій АЕС та в Енергодарі нові факти терору проти працівників та місцевих мешканців, – заявив Володимир Зеленський.

Наразі 60% Запорізької області тимчасово контролюють росіяни, зокрема захоплені Мелітополь, Бердянськ та Енергодар, де знаходиться Запорізька атомна електростанція. Деокупація цього міста класичним шляхом неможлива, вважає експерт, оскільки це може призвести до незворотних наслідків.

Детонація ось цих мін, які там навколо, і оборонних споруд, які вони там накопали, капонірів та окопів навколо паркану Запорізької станції може призвести до вибухів, детонації цих мін. Це негативно позначиться на реакторах, тож це не можна робити. Навіть якщо вони не працюватимуть, реактори будуть зупинені, їх потрібно все одно охолоджувати, там є паливо, що відпрацювало, яке є високоактивним ядерним матеріалом. Тому в жодному разі не можна допустити потужних вибухів, — пояснює незалежний експерт із ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Деокупація Енергодара і ЗАЕС класичним способом неможлива – ситуація очима спеціалістів

Поки що росіяни продовжують влаштовувати провокації, ігноруючи заходи безпеки. Одна з останніх: російські військові розмістили 14 одиниць важкої техніки у машинному залі першого енергоблоку АЕС, поряд із турбогенератором, що грубо порушує правила пожежної безпеки.

Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних та інших машин до машини енергоблоку №1. Отже, ризик пожежі багаторазово зростає, а гасіння стає вкрай проблематичним. Якщо ж пожежа станеться, наприклад, через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть бути рівними тому, що стався під час аварії на ЧАЕС’, — йдеться у повідомленні Telegram-каналу державного підприємства ‘Національна атомна енергогенеруюча компанія ‘Енергоатом’.

За фактом цього та інших порушень з боку російських військових адміністрація Запорізької атомної станції просить міжнародне співтовариство вплинути на ситуацію та якнайшвидше звільнити станцію. Адже лише Україна може гарантувати безперебійну та безпечну роботу ЗАЕС.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×