Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
29408
29408

Як Каховське водосховище перетворюється на річку і у якому стані буде в різні пори року

Як Каховське водосховище перетворюється на річку і у якому стані буде в різні пори року

Як Каховське водосховище перетворюється на річку і скільки води буде у ній в різні періоди року, розповіли і показали фахівці Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, передає Nikopolnews.

Науковці Українського гідрометеорологічного інституту обробили спектрозональні знімки території Каховського водосховища, надані Європейським космічним агентством (супутник Sentinel-2А). Крім високої роздільної здатності, вони дозволяють виокремити площі, залиті водою, від суходолу, з високим ступенем точності.

Як Каховське водосховище перетворюється на річку Дніпро

Спектрозональний знімок із супутника Sentinel 2A з виділеним каналом води (HDWI)

Мал.1. Спектрозональний знімок із супутника Sentinel-2A з виділеним каналом води (HDWI)

На цьому знімку можна побачити численні дуже дрібні водойми, площею близько 0,1 км2. Їх не варто враховувати під час обчислення площі залишків водосховища, оскільки вони ніяк не сполучені з іншими водоймами і руслом р. Дніпро та його відгалудженнями, тому швидко пересохнуть.

Однак є і більш великі водойми, які сполучені з основним руслом або з’єднані з ним протоками. Вони вказують на більш глибокі ділянки водосховища. У цьому можна переконатися, додавши шар ізобат. На малюнку нижче показана північно-західна ділянка Каховського водосховища з нанесеними ізобатами. Підписи над ізобатами вказують на глибину відносно поверхні Каховського водосховища до прориву дамби, на час виконання гідрозйомки.

Мал. 2. Північно західна ділянка залишків Каховського водосховища

Мал. 2. Північно-західна ділянка залишків Каховського водосховища

Можна помітити, що межа суходолу і водної поверхні проходить приблизно по ізобаті 10 м. Тобто Каховське водосховище осушене на глибину 10 метрів. Водночас на цьому ж малюнку показані й інші ізобати, які відповідають глибині 11 або 12 метрів. Вочевидь ці залишкові водойми є досить мілкими, тому запас води в них невеликий і вони можуть швидко пересохнути. Так, на малюнку 2 є й ізобата з глибиною 15 м, однак вона проходить біля лівого берега водосховища і відповідає руслу Дніпра.

Саме русло також помітно на космічному знімку Sentinel-2A, зробленому у видимому спектрі (малюнок 3)). Також помітно, що значна частина площі водосховища має світло-коричневий колір, який характерний для сухої поверхні. Таким чином, значна частина водосховища вже не тільки позбавлена води, але й фізично висохла.

Мал..3. Знімок із супутника Sentinel-2A в оптичному діапазоніоптичному діапазоні

Мал..3. Знімок із супутника Sentinel-2A в оптичному діапазоні

Якщо оцифрувати лише відносно великі водойми, а також ті з них, які мають сполучення з руслом річки, можна порахувати їх площу. Для наочності вона наведена на всіх малюнках. Відповідно, сумарна площа водної поверхні Каховського водосховища станом на 20 червня становила 509,23 км2. Це менше, ніж аналогічні дані 3-денної давності – 17 червня ця площа становила 655 км2. Таким чином, за три дні площа водосховища скоротилася аж на 22%. Відповідно, станом на 20 червня було вкрито водою лише 24% його площі від початкового рівня станом на 5 червня.

Причому, станом на 20 червня на русло р. Дніпро припадало 129 км2 площі водосховища.

Дані по стадіях осушення Каховського водосховища показані на малюнку 4.

Мал. 4. Стадії осушення Каховського водосховищаводосховища

Мал. 4. Стадії осушення Каховського водосховища

Тобто в цей час ми спостерігаємо формування, а точніше, відновлення русла річки Дніпро.

Таким чином, більша частина водосховища у засушливий період року пересихатиме, в вологий – наповнюватиметься водою.

Це число – 6% площі водосховища, яка зайнята руслом – певним чином вказує на залишкові його характеристики. У кінцевому підсумку саме руслові процеси – формування чіткого русла, відділення від нього і висихання залишкових водойм – визначатимуть деградацію водосховища. І по суті, залишається не «площа водосховища», а площа русла.

За інформацією Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.

Фото: Андрій Недоля/Телеграм-канал Фото Нікополя і Нікопольщини

Ще новини з даною теми:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×