Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3418
3418

«Росіянам здали сусіди»: мешканка Кам’янки-Дніпровської пережила півроку тортур у полоні і не може отримати статус

«Росіянам здали сусіди»: мешканка Кам’янки-Дніпровської пережила півроку тортур у полоні і не може отримати статус

Після півроку тортур у російському полоні мешканка Кам’янки-Дніпровської, що на Запоріжжі, опинившись на вільній теритоії, не може отримати відповідний статус та компенсацію від держави. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці Правозахисної Групи “СIЧ”, передає Nikopolnews. А журналісти каналу «Ми-Україна» підготували сюжет.

Про Олену Ягупову відомо, що вона пробула у російському полоні понад півроку. Жінку допитували з пакетом на голові, погрожували зґвалтуванням і струмом, демонстрували перед кремлівськими ЗМІ, а потім – відправили в трудове рабство – рити окопи для російської армії на окупованій території.

Здали сусіди: як мешканка Кам’янки-Дніпровської потрапила у полон і що пережила в неволі

Про це Олена Ягупова розповіла ще у червні в сюжеті “Вікон”. Дружина українського військовослужбовця не змогла виїхати з окупованої Кам’янки-Дніпровської, через що опинилася в окупації. Дуже скоро на неї написали донос – зробили це близькі та знайомі люди.

Донос написали сусіди та наша подруга сім’ї. У ньому йшлося, що я дружина військовослужбовця ЗСУ, — розповідає Олена Ягупова

Після цього до Олени прийшли представники ФСБ, і з того моменту життя жінки перетворилося на жах. Російські пропагандисти зняли відео обшуку будинку сусіда жінки.

Олена пригадує, що в будинку знайшли великий прапор України, після чого розстелили його на подвір’ї й кинули її туди обличчям донизу. Після цього Олену придавили ногою та автоматом, і сказали, що зараз її розстріляють.

Та росіяни вирішили, що жінка може щось знати. Тому не вбили її, а кинули в заповнену іншими заручниками в’язницю. Там жінку годинами катували на допитах.

Вони прив’язали мені руки й ноги скотчем до стільця, надягали целофановий пакет на голову, обмотували скотчем шию. Цю процедуру вони чергували з іншою: повною пластиковою пляшкою з водою били по потилиці, – пригадує Олена

А ще окупанти заряджали револьвер одним патроном й грали з нею в російську рулетку, де життя Олени висіло на волосині.

«Росіянам здали сусіди»: мешканка Кам’янки-Дніпровської пережила півроку тортур у полоні і не може отримати статус

Звільнення з полону

В цей час чоловік Олени був на фронті. Він не міг зв’язатися телефоном з Оленою і занепокоївся. Переживали також доньки.

Я набрав її. Вона не відповіла. Від однієї місцевої особи прийшла інформація, що дружину заарештувала ФСБ, — розповів Артур, чоловік Олени

Після цього він почав звертатися в усі інстанції, та допомогти ніхто не міг.

Доки чоловік та діти Олени намагалися врятувати її, російські садисти зрозуміли, що жінка не володіє жодною інформацією про зброю чи партизанів, і припинили катування. Але вони не відпустили жінку, а лише доправили в іншу в’язницю.

Там Олена просиділа ще чотири місяці. Спала на підлозі взимку в холоді, без будь-яких прогулянок, без будь-якого медичного обслуговування, — пригадує жінка

Також полонені були головними акторами для російських постановок. В одному з роликів Олену та кількох заручників нібито депортують до Запоріжжя.

Полонених використовували, щоб рити окопи, а деяких змушували розміновувати поля, — розповіла Олена Ягупова

Зрештою, після пів року ув’язнення тортур і знущань росіяни відпустили жінку, і вона змогла виїхати до Запоріжжя.

«Росіянам здали сусіди»: мешканка Кам’янки-Дніпровської пережила півроку тортур у полоні і не може отримати статус

Поневіряння після полону

На території вільної України Олена зіштовхнулася з новими проблемами – вона намагається в різних інстанціях довести факт незаконного затримання її внаслідок збройної агресії РФ проти України.

Юристка Правозахисної групи «Січ» Юлія Полєхіна допомагає Олені Ягуповій. Вона задокументувала злочини, які були здійснені проти Олени.

Нам вже вдалося добитися для Олени статусу жертви торгівлею людьми. Зараз ми подали на Міністерство тимчасово окупованих територій на встановлення факту особи, яка була затримана внаслідок збройної агресії РФ проти України. Також я склала заяву щодо катувань і застосування рабської праці – до відділку Національної поліції, – каже Юлія Полєхіна

Далі, говорить юристка, вони з Оленою планують звертатись за допомогою до міжнародних організацій.

З якими проблемами стикаються люди, що пережили російський полон, – у сюжеті на каналі Ми – Україна.

Читайте також: Статус «дитина, яка постраждала внаслідок війни» – куди звертатися у Нікополі, щоб оформити

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×