Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3374
3374

«Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується» – Держатомрегулювання

«Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується» - Держатомрегулювання

Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується. Про таке заявили в Держатомрегулювання, виступивши з ініціативою створення незалежної міжнародної комісії для експертної оцінки, передає Nikopolnews.

Стан ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС, що вже півтора року перебуває під окупацією російських військових, продовжує щоденно деградувати. Тому ситуація на ЗАЕС потребує незалежної, прозорої та об’єктивної оцінки міжнародною експертною спільнотою. На цьому наголосив в. о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами, що відбулася 29 серпня 2023 року.

На жаль, присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС не завадила російським окупантам здійснювати безвідповідальні та непередбачувані вчинки, які завдають шкоди ядерній безпеці та захищеності. Фахівці МАГАТЕ досі не отримали повного доступу до ключових ділянок майданчика. Робота команди місії дуже обмежена та відбувається під впливом російських окупантів, – зазначив Олег Коріков

«Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується» - Держатомрегулювання

Він підкреслив, що останнім часом заяви МАГАТЕ мають заспокійливий характер, не повною мірою відображають гостроту реальної ситуації на майданчику ЗАЕС та можуть формувати хибну думку світової атомної спільноти про те, що ситуація на ЗАЕС нормалізується, є прогнозованою та контрольованою. З іншого боку, звіти місії МАГАТЕ на ЗАЕС мають інформативний характер, в яких лише фіксуються факти, і, на жаль, не надається оцінка цим фактам з точки зору відповідності стандартам безпеки МАГАТЕ та міжнародно визнаним критеріям ядерної безпеки.

«Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується» - Держатомрегулювання

Тільки за минулий місяць підтверджено мінування території, розміщення вогневих точок на дахах енергоблоків, військової техніки в турбінних залах блоків №№ 1, 2, 3, 4 та на різних ділянках промислового майданчику ЗАЕС. Вміст цієї техніки експерти МАГАТЕ не мають можливості перевірити, оскільки окупанти не дозволяють їм цього зробити. Відбулося переведення блоків №4 і №6 ЗАЕС у стан «гарячий зупин», всупереч розпорядженню Держатомрегулювання, яким обмежено експлуатацію усіх енергоблоків холодним станом. Внаслідок таких дій відбулося протікання радіоактивної води з першого контуру в другий в парогенераторі №3 енергоблоку №4. Фіксуються детонації та обстріли на прилеглих до ЗАЕС територіях. Онлайн-передачу даних з автоматизованої системи радіаційного контролю досі так і не відновлено.

«Присутність МАГАТЕ не допомагає, ситуація на ЗАЕС погіршується» - Держатомрегулювання

«Мушу визнати, що і так доволі складна ситуація на майданчику ЗАЕС погіршується з кожним днем. І далі так тривати не може. Держатомрегулювання пропонує, по-перше, розглянути можливість незалежної та прозорої оцінки ядерної безпеки на майданчику ЗАЕС міжнародною експертною групою, без участі представників країни-агресора. І, по-друге, вивчити можливість створення міжнародного центру оцінки ядерної безпеки та захищеності зі штаб-квартирою в Києві», – заявив в.о. Голови Держатомрегулювання

Також він закликав міжнародних партнерів відмовитися від співпраці з будь-якими російськими структурами і компаніями, які пов’язані з російською атомною галуззю, відмовитися від закупівлі російського ядерного палива та обладнання, позбавити рф прав та привілеїв в МАГАТЕ.

В онлайн-нараді взяли участь представники Єврокомісії, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA).

Ще новини ЗАЕС: МАГАТЕ нічого не може вдіяти, окупанти роблять на ЗАЕС, що хочуть – Котін

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×