Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1462
1462

Що зараз відбувається на дні Каховського водосховища і що буде через два роки – розповів еколог

Що зараз відбувається на дні Каховського водосховища і що буде через два роки розповів еколог

Що зараз відбувається на дні Каховського водосховища і що буде через два роки, розповів еколог з Дніпра Вадим Манюк журналістам сайту «Суспільне». Повідомляє Nikopolnews.

Влітку 2023 року, росіяни підірвали Каховську ГЕС, через що обміліло майже 200 тисяч гектарів Каховського водосховища. Тим самим, відкрилась історична місцевість – Великий луг.

«Фактично вся акваторія колишнього водосховища, а нині це осушене дно, це сіра зона, вона вся недоступна для дослідження абсолютно. Останні спостереження, які робили в листопаді і на початку грудня, свідчили, що дерева, які там виросли, молоді дерева першого року, їхні бруньки сформувалися. Взимку у них є зимова кора, тобто ці дерева перезимують, і весною дадуть хорошу нову парость, нові пагони, і будуть далі розвиватися»,  говорить Вадим Манюк

Весною на території водосховища слід очікувати пишну рослинність. Тож очікується масове прибуття нових птахів, які залишаться на гніздівлі. А ще з’явиться більше тварин: наземні комахи, безхребетні. Таким чином екосистема буде поступово вдосконалюватися і розвиватися.

Без імені

Як говорить еколог, великої повені навесні очікувати не варто. Для екосистеми плавнів та площі осушеного водосховища це не надто добре, але і не критично.

cb2edcaa74720b7e

Щодо видового складу флори, то, за словами науковця, це типовий набір для плавнів Дніпра — те, що було в природі до створення водосховища.

«Там є приблизно пів сотні різних трав’янистих рослин плавневих — чагарники, декілька інших видів дерев, які також дали свою парость в перший рік. В основному, що важливо, що це аборигенні види дерев і трав, які зараз масово опановують територію» говорить еколог.

Минулого року дослідники встигли зафіксувати на мілинах і косах дуже багато птахів.  За його словами, це типові види для водно-болотних екосистем. Серед яких, чаплі різних видів, мартини, крячки, кулики, баклани…

222

Раніше цих птахів спостерігали  на узбережжі Азовського, Чорного морів, біля лиманів. Разом з птахами туди прийдуть і ссавці.  Більш того, вони вже зараз там є. Але є надія, що вони розмножуватимуться і їх стане більше. Мова йде про такі види, як заєць, лисиця, кабан, видра. Рідкісний, до речі, вид, з Червоної книги.

Що зараз відбувається на дні Каховського водосховища: відео

 

Розповів Вадим Малюк і про стан грунтів.  За його словами, через масову загибель молючків на початку їхні мушлі нині укривають дно суцільним шаром. Але в інших місцях є справжній мул. У суху погоду він розтріскується, утворюється кірка. Є також піщаний ґрунт — там, де була швидка течія.

«Усі ці три типи дадуть початок різним екосистемам. Десь будуть болота, десь — ліси, десь, можливо, лучні екосистеми якісь, чи водно-болотяні», говорить еколог.

3

Якщо залишити плавні на саморозвиток, то через 10-20 років там будуть достатньо повноцінні та різноманітні екосистеми: листяні ліси, луки, водойми різних типів, піщані мілини. Справжні хащі, де вируватиме життя.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×