Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8707
8707

Вода буде: Мустафа Найем розповів про відновлення водопостачання після підриву Каховської ГЕС

після підриву Каховської ГЕС

Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найем розповів, як після підриву Каховської ГЕС відновлюють водопостачання для Нікопольщини та Криворіжжя.

Його авторський матеріал опублікували на сайті «Українська правда», передає Nikopolnews.

У ніч з 6 на 7 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. Внаслідок вибуху було зруйновано машинний зал та греблю. На відновлення водосховища знадобиться не один рік. Лише для його наповнення до необхідного рівня потрібно мінімум два роки. І ще роки – на відновлення балансу екосистеми. Однак підрив Каховської ГЕС спричинив не лише екологічну катастрофу. Після підриву греблі ГЕС сталися проблеми з подачею води до Кривого Рогу, Марганця та Нікополя.

На другий день після катастрофи Агентству відновлення було поставлено завдання знайти альтернативні способи подачі води до регіону.

“Старожили” казали, що у попередні роки був розроблений проект будівництва водогону, який дозволив би постачати воду до регіону від Карачунівського водосховища. На той момент були відсутні точні дані щодо довжини траси водогону, обсягів необхідної води для перекачування, кількості населених пунктів, що постраждали й інформації щодо ландшафту траси, що безпосередньо впливає на кількість необхідних насосних станцій.

Утім, часу на пошук інших варіантів не було. Ми зібрали всіх, хто пам’ятав той старий проект, і вже за три доби після катастрофи розпочали проектування нового водогону з нуля. На пʼятий день після катастрофи паралельно з проектуванням розпочались роботи. Це один з найбільш амбітних проектів такого масштабу з часів Незалежності. Будівництво передбачає облаштування 3 ланок магістральних водогонів загальною протяжністю 144 кілометри за маршрутом:

  • Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище
  • Хортиця – Томаківка – Марганець
  • Марганець – Нікополь – Покров

ТРУБИ ТА НАСОСИ

Перша проблема, з якою зіткнулися наші проектанти та підрядники – відсутність труб. В загальному для будівництва водогону потрібно 350 кілометрів труб, оскільки на окремих ділянках потрібно від 2 до 4-х паралельних ниток.

Мустафа Найем розповів про відновлення водопостачання після підриву Каховської ГЕС

після підриву Каховської ГЕС

На жал, потужностей українських підприємств не вистачає для виробництва труб у такій кількості та за такий короткий термін. В Україні ми знайшли лише 25% від загальної потреби у трубах. Допомогли виробники з сусідніх країн. Наразі матеріали поставляються з Польщі, Італії, Румунії та Туреччини, і це не є гуманітарною допомогою. Все закуповується за гроші й за 100% передоплатою.

Але ще більшою проблемою стала нестача насосів. Після аналізу знімків з космосу маршруту виявилося, що для перекачування води в такому ландшафті необхідно не 14 насосних підстанцій, а 44 з підвищеною потужністю. Зазвичай виготовлення одного такого насосу займає від 7 до 12 місяців.

У нас немає стільки часу. Ми зв’язались з виробниками, наші посольства, МЗС та Міністерство допомагали у цьому процесі. Окрема подяка Офіс Президента України за підтримку. Зараз насоси вже транспортуються до України з Польщі, Швеції та Австрії.

ЩО ЗРОБЛЕНО ЗА НЕПОВНІ ДВА МІСЯЦІ

На початку наступного тижня ми надамо повний статус по кожній ділянці окремо.

На сьогодні майже на 100% завершено всі роботи з очищення існуючих каналів. Земельні роботи з укладання траншеї на стадії завершення – 88%. В Україну вже доставлено третину всієї необхідної труби, решта – в дорозі. І майже 15% труби вже змонтовано.

Зараз можемо повідомити, що найбільш значущі прогреси були досягнуті на ділянці річки Інгулець – Південне водосховище. Перша нитка водогону на цій ділянці буде готова до введення в експлуатацію до вересня та забезпечить водопостачання для Кривого Рогу.

після підриву Каховської ГЕС

ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА

Остаточна вартість всього проекту буде визначена лише після проведення експертизи проектно-кошторисної документації для всіх трьох гілок водогону. На даний момент очікувана вартість складає близько 13,5 мільярда гривень.

Попри масштабність проекту, підрахунки кошторису нескладні. Довжина труб та кількість насосів буде підтверджена спеціалістами; ціни на ці матеріали є у публічному доступі, і також будуть підтверджені митними деклараціями та договорами закупівлі. Обсяг земляних робіт та робіт з облаштування перевірятимуть незалежні інженери-консультанти.

Тим не менш, з огляду на велику вартість проекту та його значення, ми впровадили триступеневу систему перевірки усіх даних. На кожній ділянці водогону працюють представники технічного нагляду, які, у тому числі, контролюють та фіксують обсяги виконаних робіт.

після підриву Каховської ГЕС

До того ж окремо на всіх ділянках найняті незалежні інженери-консультанти з міжнародним досвідом, які цілодобово працюють на об’єктах і зобов’язані підтвердити та нести відповідальність як за обґрунтованість технічних рішень, так і за обсяги та вартості матеріалів.

Після закінчення всіх експертиз проект пройде додатковий технічний аудит міжнародною компанією, яка забезпечить незалежний звіт. Вибір цієї компанії буде здійснений нашими партнерами з Проєкт USAID “Економічна підтримка України”, які також погодились оплатити роботи з проведення аудиту, за що ми щиро їм вдячні.

Триступеневий рівень перевірки даних та кошторисів має гарантувати, що проект буде виконаний якісно, вчасно та, що дуже важливо, максимально прозоро.

Всі звіти разом із результатами аудиту та експертизи, а також кошторисами для кожного виду матеріалів, будуть опубліковані Агентством у повному обсязі.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×