Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2026
2026

«МАГАТЕ нічого не вдається, Україна сподівається на ЗСУ і закликає ввести миротворців на ЗАЕС» – Котін

«МАГАТЕ не вдається досягти мети, Україна закликала ввести миротворців на ЗАЕС» - Котін

МАГАТЕ не вдається досягти мети щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС. Україна закликала Організацію Об’єднаних Націй відправити миротворців на ЗАЕС, навіть без домовленості з російською федерацію щодо створення там зони безпеки.

Про це заявив глава Української державної атомної енергетичної компанії «Енергоатом» Петро Котін, інформує агентство Reuters, передає Nikopolnews.

Котін вважає, що відсутність угоди про зону безпеки на ЗАЕС означає, що Рада Безпеки ООН, постійним членом якої є росія, має розмістити миротворців.

«Проблема в тому, що немає рішення на рівні МАГАТЕ. Процес не рухається вперед. Ми б запропонували вивести цю проблему на новий рівень», — сказав Котін.

Він сказав, що миротворчі сили стануть способом покласти край російському контролю над станцією. Однак відсутність зони безпеки може ускладнити визначення меж зони контролю місії з підтримання миру, потенційно піддаючи миротворців небезпеці.

В іншому інтерв’ю Котін сказав, що створення так званої зони безпеки навколо ЗАЕС неможливе і єдиний шанс відновити контроль над станцією — це вдатися до силового сценарію.

Єдиний реалістичний спосіб повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України – це деокупувати її за допомогою ЗСУ. Таку думку висловив глава ‘Енергоатому’ Петро Котін в інтерв’ю Bloomberg.

За його словами, Україна має силою повернути собі контроль над Запорізькою АЕС, оскільки створення зони безпеки на станції не є реалістичним.

‘Ми не думаємо, що це (створення зони безпеки, ред.) реалістично. Настав новий рік, і немає створення цієї зони», – прокоментував ситуацію Котін.

Він уточнив, що єдиний надійний спосіб повернути АЕС з-під контролю російських окупантів — це вдатися до силового сценарію, який реалізують українські військові.

‘Найбільше ми сподіваємось на українські збройні сили’, – резюмував глава ‘Енергоатому’.

Нагадаємо, раніше директор МАГАТЕ Гроссі говорив, що угоду про створення зони безпеки довкола ЗАЕС “от-от буде укладено”. Він сподівався, що це станеться ще до нового року. Але – на жаль.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×