Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2566
2566

Чому на ЗАЕС побільшало російських військових – думка директора «Енергоатому»

Чому на ЗАЕС побільшало російських військових – думка директора «Енергоатому»

На ЗАЕС побільшало російських військових останнім часом. Про це розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода» генеральний директор «Енергоатому» Петро Котін. За його словами колаборантів, навпаки, значно поменшало. Вони виїжджають в ході так званої «евакуації». На думку Котіна, російські військові теж готуються до втечі, передає Nikopolnews.

Збільшення кількості військових на ЗАЕС

Станція перетворена дуже давно вже на військову базу російськими силами. І вони розглядають її, як свою опорну точку, де перебуває дуже багато зброї, дуже багато військових вантажівок і також обладнання військового. І також там дуже багато зараз російських військових перебуває, фактично мешкають. Останнім часом через загрозу наступу наших ЗСУ взагалі не покидають територію майданчику. І також персонал «Росатому» постійно перебуває на території ЗАЕС, мешкає там – на території, – розповів Петро Котін

Чому на ЗАЕС побільшало російських військових – пояснив директор «Енергоатому»

Петро Котін

За його словами, окупантів побільшало останнім часом. Якщо раніше вони займали тільки два машинних зали першого і другого енергоблоків своїми вантажівками з вибухівкою, зі зброєю, то зараз вони в інші блоки заганяють свою техніку. Також на станції дуже багато приватних автівок, які росіяни награбували в населення і в салонах, що були на окупованих територіях.

Втім, на думку Котіна, незважаючи на збільшення кількості російських військових, мало вірогідно, що вони готуються до оброни станції. Швидше за все – готуються до евакуації.

В принципі ситуація виглядає так, що вони готуються до евакуації всі. Вони навіть проводили тренування по дуже швидких зборах і завантаженню цього всього майна, яке вони награбували, і виїзду з території станції за першим покликом, за першою ж командою, коли це буде потрібно. Я думаю, що їх там більше стає, тому що вони якби сприймають Запорізьку станцію, як свою військову базу, укріплену. Через загрозу контрнаступу ЗСУ збираються, щоб забезпечити свій захист і щоб бути в одному місці. Тобто знов-таки для того, щоб виїхати якомога швидше, – розповів директор Енергоатому

Він додав, що навряд чи окупанти збираються боронити Енергодар і вибудовувати якийсь захист зараз. Адже вони все це будували протягом року, з моменту окупації: замінували все, понаставили своїх блокпостів і всередині станції, і навколо, на підступах до станції.

Зараз вони просто там перебувають, як у своєму укріпленому районі і фактично очікують евакуації. Я думаю, що те, що найкраще вони для себе можуть зробити – це покинути станцію якомога швидше, – каже Котін

Що відбувається в Енергодарі

За словами Котіна, евакуація населення з міста триває.

Це розпочалося, фактично, з 1 травня, триває і досі. Інформація не перевірена, але вона надходить з дуже багатьох джерел. На сьогодні вони не збираються туди вже повертатися. Тобто виїхали з Енергодару всі адміністративні служби, які забезпечувалися рашистами, адміністрація міста, яка була в повній колаборації з рашистами. Це стосується і крамниць, і банківських сервісів і банкоматів. Все це не працює зараз, все це закрите. І мешканці Енергодару не бачать тих людей, які займалися цим до того, – розповів директор «Енергоатому»

За його словами, по Енергодару було багато так званих «генделиків». А тепер вони закриті.

Так вони називаються. З гаражних кооперативів побудовані по всьому місту і розставлені. Там випивку видають. Вони там всі «відпочивали». Зараз нічого цього немає, все це закрите. По місту поменшало колаборантів, які там були, а також рашистів, – розповів Петро Котін

Що стосується персоналу станції, то зараз кожного дня складається перелік людей, які будуть наступного дня виходити на роботу. І ця кількість персоналу значно скорочена. Енергоатому відомо, що близько 2700 людей підписали «контракти» з рашистами. І складений також так званим «керівництвом» від «Росенергоатому» перелік людей, які підлягають евакуації. Це 3100 людей з персоналу.

Всього в місті Енергодар перебуває від 6 тисяч до 6,5 тисяч людей, які є працівниками Запорізької атомної станції. Але на станцію допускають лише тих осіб, хто підписав контракт. Окупанти намагаються повністю відмовитися від людей, які не підписали контрактів. Ця кількість недостатня для роботи станції.

Чи був вибір у співробітників ЗАСЕ – підписувати чи не підписувати контракт

Чому на ЗАЕС побільшало російських військових – думка директора «Енергоатому»

Там є люди, які підтримували з самого початку «руский мир», вони підписали. Але це невеликий відсоток від усього персоналу. Більшість персоналу – проукраїнські і підписували це під тиском, коли там існували деякі обставини: похилого віку родичі, які потребують нагляду й інше. Деякі люди хотіли отримувати дві зарплати – і з «Енергоатому» (українська зарплата – ред.) і «Росенергоатому» (російська зарплата – ред.).

Це також там було. Тобто у всіх різні причини. Але я дуже пишаюся тим, що, не зважаючи на те, що там 6,5 тисячі осіб в Енергодарі зараз перебуває, тільки 2700 із них підписали з ними ганебні «контракти». Усі інші зберігають вірність Україні, вони є патріотами України. Ми продовжуємо виплачувати їм зарплату, як нібито вони ходили б кожного дня на роботу на атомну станцію. Хоча пропуски в них забрали і проходи на станцію їм заборонили окупанти, – розповів Петро Котін

Він також констатував, що окупанти не здатні виконати всі свої заяви, які вони робили. І перш за все, це, дякуючи українському персоналу, який не пішов і не підписав в достатній кількості «контрактів» з ними.

Вони думали, що, по-перше, їх тут з квітами будуть зустрічати. Ніхто їх не зустрічав. І це була їхня перша помилка. Потім вони думали, що вони зараз організують там експлуатуючу організацію, і всі туди підуть. Ніхто не пішов. І далі вони думали, що вони переключать станцію на Крим, на російську енергосистему. І це також у них не вийшло. Далі вони планували включити енергоблоки. Вони просто нездатні цього зробити в тих умовах, які фактично створюють їм наші ЗСУ і, фактично, ми – українці, – каже директор “Енергоатому”

Петро Котін також запевнив, що інспектори МАГАТЕ продовжують перебувати на станції. І зараз планується нова ротація цих експертів. Вони будуть там залишатися до звільнення ЗАЕС.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли: «Надійшла інформація про 5 полків ворожої піхоти, що рухаються в Енергодар» – моніторинговий ТГ-канал

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×