Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
18832
18832

«Всі говорять про контрнаступ і наступ на Запоріжжі» – оприлюднено заяву директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС

«Всі говорять про наступ на Запоріжжі» - оприлюднено заяву директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС

На офіційному сайті МАГАТЕ оприлюднено заяву гендиректора Рафаеля Гроссі після його візиту на Запорізьку атомну станцію, який відбувся вчора, 29 березня, передає Nikopolnews. За словами Гроссі, наразі всі говорять про контрнаступ і наступ на Запоріжжі. Навколо ЗАЕС побільшало російських військ. Тому цю територію, на його думку, чекає, можливо, більш небезпечна фаза. Нижче ми публікуємо заяву директора МАГАТЕ “без купюр”.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, що його візит на українську Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) цього тижня підтвердив його оцінку серйозності ситуації з ядерною безпекою та безпекою на найбільшому в Європі такому об’єкті в період посилення військової активності в регіоні.

З огляду на постійні ризики, з якими стикається ЗАЕС під час збройного конфлікту в Україні, генеральний директор Гроссі сказав, що він, як і раніше, має намір продовжувати свої дипломатичні зусилля, аби захистити станцію та допомогти запобігти ядерній аварії, яка може мати серйозні наслідки для людей і навколишньому середовищу в Україні та інших країнах.

Він обговорював це питання під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у місті Запоріжжя в понеділок і зазначив, що незабаром може знову поїхати до Росії для подальших переговорів.

Гендиректор зазначив, що протягом останніх місяців він працював з обома країнами над пропозиціями щодо забезпечення ядерної безпеки та безпеки на ЗАЕС. Він сказав, що спочатку план досягнення цієї життєво важливої ​​мети являв собою пропозицію створити безпекову зону навколо станції. Але тепер зрозуміло, що слід більше зосередитися на тому, чого слід уникати для забезпечення її захисту, а не на територіальних аспектах.

«Робота триває. Дуже, дуже важливо, щоб ми дійшли згоди щодо фундаментального принципу, згідно з яким атомна станція не повинна бути атакована ні за яких обставин, і вона також не повинна використовуватися для нападу на інших», – сказав Гроссі. – Адже ядерна аварія з радіологічними наслідками не пощадить нікого».

«Всі говорять про контрнаступ і наступ на Запоріжжі» - оприлюднено заяву директора МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС

Це був другий випадок, коли генеральний директор Гроссі перетнув лінію фронту, щоб поїхати на ЗАЕС, і перший раз з тих пір як 1 вересня минулого року він створив постійну присутність експертів МАГАТЕ на майданчику станції.

Гроссі сказав, що візит у середу дозволив йому на власні очі побачити шкоду, якої зазнала станція з моменту його останнього перебування там, особливо під час обстрілу в листопаді. ЗАЕС також неодноразово зазнавала відключень електроенергії, що змушувало її тимчасово залежати від  аварійних дизель-генераторів для охолодження реактора та інших функцій ядерної безпеки.

Директор МАГАТЕ обговорив з керівництвом станції складну ситуацію щодо скороченої кількості персоналу, який залишився на ЗАЕС, та інші питання.

«Цей візит був важливим для мене, щоб зробити власну оцінку серйозності ситуації», — сказав він.

Всі говорять про контрнаступ і наступ на Запоріжжі

Також Гроссі акцентував увагу на явних ознаках збільшення військової присутності в регіоні.

«Очевидно, що військова активність посилюється у всьому цьому регіоні. Відверто говорять про наступ і контрнаступ. Цю територію чекає, можливо, більш небезпечна фаза з точки зору триваючого конфлікту».

Візит Генерального директора також мав на меті переконатися, що регулярна ротація експертів МАГАТЕ була збережена та вдосконалена після дуже складних обставин, з якими зіткнулися експерти під час ротації в лютому, коли ротація була відкладена майже на місяць.

Цього разу Гроссі супроводжувала нова група експертів МАГАТЕ, які залишалися на об’єкті. Це вже сьома така команда, яка присутня на станції з моменту прибуття Місії МАГАТЕ сюди сім місяців тому. Коли Рафаель Гроссі повернувся зі станції, експерти шостої бригади прибули з ним після кількох тижнів спостереження за ситуацією, надавання технічних консультації та звітів в штаб-квартиру МАГАТЕ.

«Ми змогли провести ротацію команд. Зараз там нова команда, яка продовжить свою роботу. Для мене це було дуже, дуже важливо», – сказав Гроссі

Ще новини ЗАЕС: У Москві заявили, що готові обговорити з МАГАТЕ ситуацію на ЗАЕС

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×