Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
495
495

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню блока №5 в режим “холодного” зупину – ДІЯРУ

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню блока №5 в режим "холодного" зупину - ДІЯРУ

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню в безпечний режим “холодного” зупину енергоблока №5 Запорізької атомної станції, який наразі залишається єдиним із шести енергоблоків станції в “гарячому” зупині і продовжує споживати дефіцитну воду зі ставка охолоджувача. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ), передає Nikopolnews.

Про таке йшлося під час щотижневої наради з питань комунікації між кризовим центром (IEC) МАГАТЕ та Держатомрегулювання щодо діяльності місії МАГАТЕ на майданчику Запорізької АЕС, яка відбулась 13 червня 2023 року.

Як наголосив у ході наради в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, протиправні дії фейкової експлуатуючої організації та російських військових окупантів, які перешкоджають переведенню енергоблока №5 ВП «ЗАЕС» у стан «холодний зупин», є грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії.

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню блока №5 в режим

«Сподіваюся, що під час свого чергового візиту на Запорізьку АЕС Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зможе вплинути на російських окупантів та переконати їх у необхідності переведення енергоблока №5 у «холодний зупин». Перешкоджання з боку російських загарбників є нічим іншим, як черговим ядерним шантажем. І відбувається це після вчинення підриву ними Каховської ГЕС, що призвело, фактично, до зникнення Каховського водосховища та загострення питання водозабезпечення ЗАЕС», – зазначив Олег Коріков

Фахівці МАГАТЕ також зацікавлені і наголошують на важливості доступу до Запорізької ТЕС, а також її відвідного каналу, до ставка-охолоджувача ЗАЕС, щоб краще оцінити ситуацію із забезпеченістю атомної станції резервами води.

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню блока №5 в режим

Нагадаємо, 8 червня ДІЯРУ розпорядилася перевести енергоблок №5 Запорізької АЕС у стан “холодний” зупин. Це було викликано втратою основного джерела підживлення бризкальних басейнів – Каховського водосховища.

Після цього  «Енергоатом» видав розпорядження про переведення блоку №5 ЗАЕС у стан «холодного зупину»

Переведення енергоблока №5 ЗАЕС у стан “холодний” зупин необхідно здійснити, поки є можливість підтримувати проєктний режим роботи необхідних систем охолодження.

Раніше відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року в стан “холодний” зупин було переведено енергоблоки №№ 1, 2, 3, 4, 6.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×