Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2116
2116

МАГАТЕ планує представити угоду щодо захисту ЗАЕС у травні

захисту ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі планує вже цього місяця представити Раді Безпеки ООН угоду з росією та Україною щодо захисту ЗАЕС.

Про це пише Reuters із посиланням на власні джерела, передає Nikopolnews посилаючись на Громадське.

За інформацією джерел, Україна, яка тривалий час виступала проти цієї угоди, підтримала її. Це сталося на тлі підготовки до контрнаступу та можливих бойових дій поблизу ЗАЕС. Водночас позиція росії менш зрозуміла, додає Reuters.

На прохання прокоментувати інформацію про можливу презентацію угоди, Гроссі відповів, що «продовжує інтенсивні переговори з усіма залученими сторонами щодо забезпечення захисту Запорізької АЕС».

Що передбачає угода?

Reuters зазначає, що план Гроссі неодноразово змінювався через критику як України, так і росії. Спершу планувалося створити «зону безпеки» навколо АЕС, але від цієї ідеї згодом відмовилися.

Джерела агентства вказують, що тепер МАГАТЕ пропонує заборонити розміщення важкого озброєння на території станції. А втім, досі немає розуміння, що саме вважати важким озброєнням.

Двоє інших джерел додають, що угода передбачає відсутність військових на АЕС, але росія продовжує стверджувати, що озброєні люди на станції не підпадають під категорію військових. Також в угоді хочуть прописати заборону будь-якого тиску та нападів на український персонал станції.

Що зараз відбувається на ЗАЕС?

Рафаель Гроссі 12 травня заявив, що Запорізька атомна електростанція все ще має достатню кількість необхідного персоналу для нинішнього скороченого рівня експлуатації. Однак його подальше скорочення може негативно вплинути на ядерну безпеку, захист і стабільну роботу ЗАЕС.

«Безпека станції, навіть у зупиненому стані, вимагає належного обслуговування обладнання, а також виконання інших регулярних і важливих робіт. Викликає занепокоєння те, що встановлена ​​програма технічного обслуговування не виконується вже багато місяців», — зазначив Гроссі.

У МАГАТЕ розповіли, що їхні експерти, які чергують на ЗАЕС, дізналися про «евакуацію» жителів Енергодару, де мешкає більшість персоналу станції.

В організації заявили, що це створило додаткову невизначеність. Команда МАГАТЕ помітила, що минулого тижня на станції зменшилася кількість працівників. Але згодом експерти з’ясували, що це пов’язано із сезоном відпусток.

Основний персонал, який працює в головних диспетчерських, присутній під час кожної зміни.

Команда МАГАТЕ на ЗАЕС також раніше повідомляла про значний вплив на технічне обслуговування станції через скорочення персоналу; відсутність зовнішніх підрядників, які виконували частину ремонтних робіт у минулому, а також брак запасних частин, необхідних для обслуговування, включно з критичними компонентами.

Наразі ЗАЕС продовжує покладатися на єдину лінію електропередачі 750 кВ для отримання електроенергії на власні потреби. До окупації на об’єкті було чотири таких зовнішніх ліній електропередач.

Резервна лінія електропередач напругою 330 кВ, яка була пошкоджена 1 березня на підконтрольній Україні території, досі не відремонтована через обстріли.

Ще новини України: Через ворожий обстріл 13 травня затримуються кілька поїздів – список

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×