Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2136
2136

Що відбувається на окупованому Запоріжжі: в Дніпрорудному риють окопи, до Мелітополя везуть росіян з пораненими кінцівками

Що відбувається на окупованому Запоріжжі: в Дніпрорудному риють окопи, до Мелітополя везуть росіян з пораненими кінцівками

Про те, що відбувається на окупованому Запоріжжі і які перспективи звільнення захоплених територій області, розповіли у Запорізькій обласній військовій адміністрації, передає Nikopolnews.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух розповів, що приблизно з 5 березня була сформована лінія зіткнення між нашою армією та загарбниками в регіоні. Спочатку такі великі міста як Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Токмак та Пологи знаходились під блокадою. Потім відбулась їх окупація з подальшим тиском на населення.

Сили оборони Запорізького краю стримали навалу ворога, тож лінія зіткнення між нашими воїнами та російською армією, що була сформована на початку березня суттєво не змінилася станом на 13 травня, – запевнив голова ОВА.

Окупанти викрадають людей і майно

У Запорізькій області зафіксовано 271 випадок викрадення мирних людей, більше сотні – перебувають у заручниках.

Дуже багато жителів тимчасово окупованих територій затримують, у тому числі, і неповнолітніх чи молодих людей, щоб вони копали окопи у південних районах Запорізької області. Місцевих фермерів примушують до колаборації, вигадують необхідність різних дозволів. При цьому аграрії, не розуміючи, кому буде належати вирощений ними врожай, не хочуть його вирощувати.

Крім цього, окупанти вивозять у росію сільськогосподарську техніку, транспорт, зерно.

Олександр Старух підкреслив, що питання вивезення загарбниками зерна є системним. Це є серйозною проблемою, бо Україна наразі забезпечує не тільки свої потреби, але також постачає продовольство більше ніж 400 млн. людям у всьому світі. ООН вже багато років закуповує хліб для країн Африки, Близького Сходу.

Що відбувається в окупованих містах Запоріжжя

Що відбувається на окупованому Запоріжжі: в Дніпрорудному риють окопи, до Мелітополя везуть росіян з пораненими кінцівками

Мешканці Мелітополя зазначають, що у місті з’явилося багато незнайомих людей, які розповсюджують плітки. Їх завозили перед 9 травня із Криму та так званої “ЛДНР”. Селять у порожніх будинках та квартирах. Привезені працюють по міських ринках, у скверах та парках – підсідають до людей і виводять їх на розмови, щоб нав’язати думки про те, що в місті вже нібито 60% населення перейшли на бік росії і що Україна вже забула про Мелітополь.

При цьому 15 співробітників поліції Мелітополя стали зрадниками та пішли на службу до окупантів у фейкову  “народну міліцію”. Нині вони роз’їжджають містом на вкрадених іномарках.

Днями до лікарні Мелітополя були доставлені 40 військовослужбовців рф із вогнепальними пораненнями кінцівок. Одна із ймовірних версій того, що відбулося, – самостріл через невміле поводження зі зброєю.

Жителі Дніпрорудного та околиць повідомляють, що окупанти риють окопи біля виїзду на село Орлянка, крім цього окопуються біля місцевої церкви. Також є інформація, що загарбники почали  ховати свої танки та  БТРи у свіжих капонірах і перекрили ґрунтову дорогу на Златопіль.

Окупанти також окопалися між Дніпрорудним та Златополем, біля кам’яного знаку Дніпрорудне.

У Бердянську окупанти включають звуковий сигнал тривоги і при цьому наказують всім зачиняти вікна, двері та не залишати домівок. Таким чином  росіяни намагаються створити видимість того, що це ЗСУ застосовує проти мирного населення хімічну зброю.

У Василівці росіяни  відкрили свою поліцейську дільницю і закликають  людей добровільно здавати зброю – навіть мисливську.

У Пологівському районі області російські окупанти облаштували польовий склад боєкомплекту із великою кількістю снарядів до танків та артилерійських систем різного калібру. Однак там спалахнула пожежа, причиною якої є вмілі дії українських військових.

У той самий час, за словами керівника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, від початку повномасштабної війни з області вже виїхало близько чверті мільйона мирних мешканців.

Кількість осіб, які виїхали з території, залежить безпосередньо від ситуації. На жаль, наразі з’являється проблема вивезення дітей з тимчасово окупованих територій для того, щоб вони могли скласти мультипредметний тест та надалі вступити у вищі навчальні заклади, – сказав Старух.

Визволення захоплених територій

Голова Запорізької ОВА зазначив, що іншого варіанта, як звільняти окуповані населені пункти, бути не може.

Наразі основні бойові дії  відбуваються на Донбасі. Військове командування приймає рішення виходячи з військової обстановки.  На цьому напрямку захищають Україну і військовослужбовці з Запорізької області. Переконаний, що бажання, сил і засобів у нас достатньо. Допомога з заходу надходить, підрозділи готуються щоденно, а ми всі бажаємо, щоб найшвидше повернулися наші території, що опинились в окупації, – підкреслив Олександр Старух.

Жоден метр землі не можна залишати,  треба повертати все. І я переконаний, що Збройні сили України повернуть наші території, – резюмував він.

 

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×