Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
5268
5268

Ситуація на Криворізькому напрямку складна: орків і техніки більшає, готуються форсувати річки

Ситуація на Криворізькому напрямку складна: орків і техніки більшає, готуються форсувати річки

Ситуація на Криворізькому напрямку станом на 9 червня складна. Про це Nikopolnews повідомляє, посилаючись на ряд джерел. Надаємо інформацію від ЗСУ,  Військової адміністрації  Кривого Рогу і мешканців населених пунктів, що знаходяться на лінії фронту.

Що кажуть у Генштабі

У вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ повідомляють, що на Південнобузькому напрямку, до якого відноситься Криворізький, підрозділи ворога під прикриттям вогню артилерії та реактивних систем залпового вогню нарощують систему оборонних рубежів – обладнують позиції та встановлюють мінно-вибухові загородження.

Інформація від Оперативного командування «Південь»

На Херсонщині ситуація залишається складною, констатують у командуванні.

Намагаючись зупинити наші підрозділи в просуванні, російські загарбники споруджують додаткові лінії оборони, створюють інженерні загородження та мінують територію, але використовують при цьому радянські міни, виготовлені в 50-х роках минулого століття, що відлежувалися на їх складах в очікуванні знищення. При спробі встановлення мінних загороджень, на старих боєприпасах вже підірвалося кілька саперів-окупантів.

З метою покращення тактичного положення ворог готується до форсування водних перешкод.

У Херсоні та деяких містах області з’являється інформація, що військові окупанти перевозять туди свої родини, намагаючись переконати місцевих, що вони тут назавжди. Самі ж родини окупантів не приховують свого захвату від рівню життя на Херсонщині, який навіть в умовах понад 100-денної окупації в рази вищий від їх рідних російських регіонів.

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул: «Оперативна обстановка на Криворізькому напрямку фронту зберігається напруженою»

Але завдяки мужності наших військових та їх умілим діям ситуація перебуває під повним контролем Збройних сил України, підкреслив Вілкул.

Ми продовжуємо посилення ліній оборони на всіх напрямках, працюють понад 100 одиниць лише важкої техніки. Також продовжуємо надавати допомогу нашим військовим у матеріально-технічному забезпеченні, – додав він.

Ворог продовжує обстріли вздовж усієї лінії зіткнення, застосовуються всі види РСЗВ, ствольну артилерію, міномети. У Криворізькому районі під обстріл зі ствольної артилерії знову потрапив населений пункт Велика Кострома Зеленодольської громади. Зруйновано кілька житлових будинків та інфраструктуру. На щастя, постраждалих немає.

Продовжується розмінування територій. Сьогодні на території Криворізького району сапери знешкодили ще дві ракети від «Урагану».

Сьогодні провели велику роботу з керівником Військової адміністрації області Валентином Михайловичем Резніченком та головою облради Миколою Васильовичем Лукашуком. У тому числі виїжджали на прифронтові території. З головами громад обговорили подальшу допомогу. З початку бойових дій ми зробили звідти дуже серйозну евакуацію людей. За деякими населеними пунктами – це до 70% населення. Усім мешканцям надано у Кривому Розі медичну допомогу, можливість розселення у спеціально обладнаних дитсадках та школах, а хто потребує особливого догляду – у територіальних центрах. Люди забезпечені харчуванням. Ми продовжимо надавати їм усіляку допомогу, – розповів Олександр Вілкул.

Високопілля (знаходиться на кордоні з Дніпропетровщиною у 19 км від Зеленодольська)

Селище перебуває в окупації. Загарбники продовжують забороняти місцевим залишати окуповану територію. Сьогодні вкотре не пропустили людей. Про це повідомив активіст з Високопілля Юрій Самохвалов.

За його словами, найскладніша ситуація у Високопіллі у будинку утримання літніх людей, оскільки вже доволі давно тут не мають постачань з контрольованої Україною території.

На території громади найгарячішими місцями залишаються північна частина Високопілля, підступи до Князівки, Іванівка та Миколаївка з незрозумілим статусом (чи звільнена, чи окупована, достеменно невідомо), – розповів Юрій Самохвалов.

У більшості населених пунктів громади гуманітарна катастрофа – харчі закінчуються, ліків вже давно немає.

Громада потихеньку насичується орківською технікою, можливо це та, що була відведна із Запорізької області чи самого Мелітополя. Це ще більше ускладнює загальний стан наших захисників і подальше звільнення кожного окремого населеного пункту громади, – розповів активіст.

Оскільки маємо як складну ситуацію зі зв’язком, так і залякане місцеве населення (орки лякають розправою за будь-які можливі джерела комунікації), інформації про поточний стан стає дедалі менше. Цілком можливо, що у найближчі дні писати не буде чого, – резюмував Юрій Самохвалов.

Нововоронцовка

Тут, за словами місцевого волонтера Дмитра Бурлая, ситуація незмінна. Рашисти й надалі здійснюють обстріли селища та сіл Осокорівка і Трудолюбівка. В окупованих селах йде масове мародерство. За наявною інформацією будинки, власники яких встигли виїхати на підконтрольну територію, орки відчиняють і вивозять всі речі.

В берегових селах, які знаходяться ближче до лінії фронту, окупантів майже немає, але всі їх позиції розташовані за межами сіл. Окупанти здійснюють обстріли неокупованих населених пунктів, ховаючи свою техніку в лісосмугах та полях.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×