Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4267
4267

Співробітники ЗАЕС намагаються виїхати, але росіяни закрили місто: що відбувається в окупованому Енергодарі

Співробітники ЗАЕС намагаються виїхати, але росіяни закрили місто: що відбувається в окупованому Енергодарі

Про те, що відбувається в окупованому Енергодарі, Nikopolnews розповідає, посилаючись на Генштаб ЗСУ, Головне управління розвідки України та міського голову Енергодара Дмитра Орлова.

Отже, за даними Генштаба, оприлюдненими сьогодні, 27 вересня, на Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з ворогом та намагаються виїхати з тимчасово зайнятих окупантами територій.

Проте, російські окупанти заборонили мешканцям Енергодару виїжджати на підконтрольну Україні територію та взагалі за межі міста. Особливий контроль росіяни застосовують до працівників оперативних змін Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки.

У ГУР додають, що зараз вулиці міста та навколишніх сіл і селищ майже порожні. Місцеві сидять по домівках і намагаються не виходити без крайньої потреби. По вулицях ходять патрулі російських військових з анкетами для голосування на псевдореферендумах.

На всіх зустрічних росіяни наводять зброю, видають «бюлетені для голосування» та вказують, де саме треба поставити позначку. Людей також змушують голосувати за давно померлих родичів.

Усім, хто наважився «проголосувати» проти приєднання до росії, погрожують мобілізацією до лав російської армії.

Сьогодні, 27 вересня – останній день проведення російськими окупантами так званого “референдуму” на тимчасово окупованих територіях України, в тому числі, на території Енергодара, нагадує міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Співробітники ЗАЕС намагаються виїхати, але росіяни закрили місто: що відбувається в окупованому Енергодарі

Задля попередження можливих провокацій з боку окупантів він просить всіх жителів міста бути якомога обережнішими, уникати будь-якого контакту з військовими рф, ігнорувати будь-які заходи, що ними проводяться, та за можливості залишатися вдома.

Наразі питання безпеки – найголовніше для всіх, хто залишився на окупованій території, – підкреслює Орлов.

За його словами, є інформація, що на період проведення “референдуму” окупанти обмежили виїзд мешканців чоловічої статі у віці 18-35 років з тимчасово окупованих населених пунктів на територію, підконтрольну Україні. Наразі невідомо, чи випускатимуть чоловіків призовного віку надалі.

Втім, чимало енергодарців не бажають залишатися на окупованій території, яку російські загарбники після свого “референдуму” можуть оголосити територією рф, – констатує міський голова.

Він розповів, що для осіб, які бажають евакуюватися з тимчасово окупованих територій, Міністерство з питань реінтеграції запустило чат-бот @Minre_1548_Help_Bot l . Його створили для звернень українців, які потребують евакуації чи гуманітарної допомоги. Чат-ботом також зможуть скористатися примусово депортовані до рф або інших країн громадяни України, які хочуть повернутись на Батьківщину.

Чат-бот доступний у телеграмі @Minre_1548_Help_Bot

Також цілодобово працює гаряча лінія з кризових питань 15-48.

Крім того, можна звернутися через мобільні застосунки WhatsApp/Telegram/Viber за номером +38(096)0788433.

«Знають більше про реальну ситуацію»: енергодарці залишають місто, а співробітники ЗАЕС звільняються

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×