Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2608
2608

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

легендарний 700-річний дуб у Запоріжжі

У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб. Сумна подія сталася 6 лютого. Про неї повідомив голова Всеукраїнськї федерації “Спас” Олександр Притула, пише запорізьке видання zprz.city, передає Nikopolnews.

На жаль, вчора 6 лютого, рухнув наш славний Запорозький дуб. Якому назавжди було 700 років, хоча насправді біля 1000 років. Це ціла історія життя Запорозького краю і світу. Завдяки Всеукраїнській федерації “Спас” діти Запорозького дуба ростуть в 26 країнах світу, – розповів Притула, зазначивши, що про загибель дерева йому розповіли місцеві мешканці.

Він також повідомив, що навколо дубу активістами посаджено 8 дубів-синів по колу. Таким чином свого часу вдалося продовжити його життя

Олександр Притула підкреслив, що дуб завжди брав негативну енергетику подій в Україні і в світі. Про це свідчить його історія.

З 2010 року дуб був визнаний Міністерством охорони навколишнього середовища України найісторичнішим деревом України.

2 березня 2014 року, у день анексії Криму, впала невелика гілка. А 8 травня 2015 року вдарила блискавка і впала велика гілка, – згадує Олександр Притула.

Мабуть, і зараз наш дуб прийняв негативну енергетику на себе. І є надія на дубочки, що ростуть з його жолудів, – вважає Олександр Притула

Видання zprz.city повідомляє, що у 1990 році легендарний запорізький дуб майже повністю засох, життєздатною залишилася  лише одна  гілка. Причинами засихання дубу вважалися надзвичайно високий рівень ґрунтових вод . Вже з 2002 року різні фахівці залучалися до природоохоронних заходів: були встановлені металеві щогли, що підтримують сухі гілки, проводили зміцнення ґрунту, який почав просідати, деревину дуба обробляли консервантами.

З 2006 по 2015 рік федерація “Спас” опікувалась історико-культурним комплексом “700-річний Запорізькиий дуб”. Тоді теріторія була доглянутою, там проходили культурні заходи, вирувало життя. Тоді для спасіння дуба вони долучали вчених. Так, змогли побороти шашеля.

– Дуб потрібно було кронувати, – вважає Олександр Притула. – Але ми не мали права.

Яким був легендарний 700-річний дуб у 1970-ті роки

  • Висота — 36 м
  • Діаметр стовбура — 6,5 м
  • Діаметр крони — 43 м

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

А ось так дуб виглядав у січні цього року

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

ОНОВЛЕНО. У Запоріжжі впав легендарний 700-річний дуб (фото)

ОНОВЛЕНО: Тим часом у мережі розгортається дискусія. Деякі користувачі пишуть, що запорізький дуб “ховали” вже не один раз. А потім навесні на ньому пробивалося листя. Вони стверджують, що і цього разу дуб не помер.

У всякому разі на це є надія.

Вчора, 6 лютого, наш славетний Запорізький дуб – найстаріше дерево України, якому насправді не 700, а близько 1000 років, втратив майже всі гілки. Залишилася одна жива. Сподіваюся, що навесні ще побачимо листя, – написав один із місцевих мешканців Алекс Євдокимов.

Раніше ми повідомляли:

Також читайте:

Де на території України можуть відбутися потужні землетруси – експерт

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×