Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1526
1526

В Енергодарі діє близько 10 катівень, а ситуація на ЗАЕС критична – мер Дмитро Орлов

В Енергодарі діє близько 10 катівень, а ситуація на ЗАЕС критична – мер Дмитро Орлов

В Енергодарі діє близько 10 катівень, а ситуація на ЗАЕС критична. Про це в ефірі Громадського радіо розповів міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Nikopolnews.

За словами Дмитра Орлова, зараз в Енергодарі  лишається приблизно 10 тисяч осіб. При цьому ще влітку було 15 тисяч. Окупанти чинять на мешканців тиск і моральний, і фізичний. Багато хто просто не витримує цього, і, незважаючи на те, що дорога зараз займає приблизно 5 тисяч кілометрів та десь тиждень, люди все одно виїжджають.

Яка ситуація з комунальними послугами в Енергодарі

Дмитро Орлов розповів, що по водозабезпеченню ситуація більш-менш нормальна, бо рівень Каховського водосховища не впливає на роботу артезіанських свердловин, з яких саме живиться централізовано водозабезпечення в місті. Ситуація з електрикою не можна сказати, що стабільна, але більший період часу вона все ж таки є. По теплу ситуація більш складна. Атомна станція і теплова не працюють на генерацію теплової та електричної енергії, а інших джерел централізованого  теплозабезпечення немає. Тому люди догрівають електроприладами.

У зв’язку з тим, що багато людей виїхали, близько 70-80%, і пів міста порожнє, електричні мережі більш-менш витримують перевантаження, що виникають із холодами.

Але повномасштабне вторгнення, окупація призводять до того, що місто може залишатися на кілька діб без електрики і без перспектив оперативно полагодити систему. Зараз багато дротів, які просто перебиті. І немає можливості туди підійти, бо все заміновано.

Катівні в Енергодарі

Відповідаючи на запитання журналіста про це, Дмитро Орлов сказав:

Катівні є. Якщо брати публічні, про які всі, хто залишається в місті, знають, то їх дві: це приміщення колишнього управління Служби безпеки і приміщення поліції. Там окупанти розміщують такі публічні катівні, куди дозволяють навіть приходити знайомим чи родичам і заносити ліки, якщо потрібно. А якщо брати загальну чисельність, то їх близько десяти. Частина знаходиться на території промислової зони атомної та теплової станції. Частина — у місті.

За словами мера, уже відомо про більше, ніж півтори тисячі енергодарців, які зазнали тортур. Але точної чисельності нема, бо частина людей не можуть покинути місто. І постійно десь близько 100 осіб, хто в поточному часі утримуються в російських катівнях.

Окупанти відкривають порожні квартири

Місто порожнє, картину таку створити можна тільки штучно. Узагалі місто спорожніло. Є кадровий голод і на самій атомній станції, бо там, якщо брати доокупаційний період, працювали близько 11 тисяч українських працівників, а зараз залишаються в районі 2 тисяч, – розповідає Орлов

Він додає при цьому, що до міста переселяються люди з навколишніх сіла і навколишніх окупованих територій. Тобто пропозиція «підвищених заробітних плат» спонукає з тимчасово окупованих територій переміщатися саме в Енергодар.

Також є міграція військових та їх родин. Окупанти вже не один раз проводили повну інвентаризацію житлового фонду з відкриттям порожніх квартир. І опечатуванням займалися також для того, щоб з’ясувати, чи мешкає хтось, чи хтось доглядає за цією квартирою. У них вже є повна база житлового фонду.

Ситуація на ЗАЕС

На АЕС ситуація залишається критичною. Атомна станція залишається по периметру замінованою. До тисячі особового складу росіян розміщуються на постійній основі на території станції. Є військова техніка, зокрема броньова та важка, як і на території промислового майданчика, і в санітарно-захисній зоні. Окупанти розуміють, що Збройні Сили України в жодному випадку не будуть вести вогонь по ядерному об’єкту, тому вони там почуваються більш безпечно, – розповів Орлов

За його словами, в цілому окупанти завезли на станцію близько 100 осіб оперативного персоналу з росії. Тобто спроби загарбників забезпечити ЗАЕС персоналом за рахунок спеціалістів з РФ можна назвати невдалими.

Ці спроби були не досить вдалі, бо люди приїжджають з інших атомних станцій, де не ведуться бойові дії, у такі відрядження, де кожного дня щось відбувається, де нестабільно з комунальними послугами, нестабільна безпекова ситуація, з точки зору військових, бо територія приближена до лінії зіткнення. Люди навіть не йдуть за великі зарплати, – каже міський голова

Крім того, росіяни усвідомлюють, що після таких відряджень на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС, їм буде закритий виїзд за кордон.

Тобто вони підпадають під дію санкцій. І багато хто вже потрапив — для них атомні станції за кордоном можуть бути закриті, – додав Дмитро Орлов

Ще новини Енергодара і ЗАЕС: За останній час на ЗАЕС сталася низка аварійних ситуацій: які причини і можливі наслідки

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×