Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
5038
5038

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища та ґрунтів у воронках від ракет С-300. Про це повідомляють на своєму сайті учасники чесько-української програми «Чисте повітря для України», передає Nikopolnews.

Зазначається, що у 2023 році Програма “Чисте повітря для України” розширила сферу своєї роботи і почала дослідження забруднення, завданого ґрунтам внаслідок безпосередніх військових дій, а також пов’язаних з ними техногенних аварій.

Зразки  ґрунту у воронках, утворених після влучання російських ракет С-300 у Запоріжжі, а також проби осаду з Дніпра та частини дна Каховського водосховища поблизу міста зібрали 14 липня. Їх доставлять в Чехію в сертифіковану лабораторію Dekonta, де проведуть їхній аналіз.

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

Для чого взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища

Спочатку ми робили акцент на моніторингу та якості повітря, але як реакція на повномасштабну війну в Україні, ми вирішили дослідити вплив бойових дій на ґрунти, а також осушених ділянок Каховського водосховища на території Запорізької області, внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС. Чеська Республіка має великий досвід очищення забруднених ділянок, які були забруднені за часів радянської влади (а саме як наслідок дій радянської армії на території тодішньої Чехословаччини), а також негативного впливу промисловості та сільського господарства.

Після виведення радянських військ з території Чехословаччини, з’явилася велика програма з картографування всіх забруднених місць і очищення пошкоджених земель Чеської Республіки. І тому ми побачили, що можемо передати свій досвід і ноу-хау, залучивши чеських експертів, щоб допомогти Україні скласти карту забруднених земель та  дізнатися, чим забруднені ці ділянки, – розповіла координаторка проєкту Марцела Чернохова

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

Вона також розповіла, що дослідники зараз мають три етапи роботи.

  • Перший – дослідити забруднені ділянки, з’ясувати, що міститься в тих ґрунтах.
  • Другий – дати комплексну оцінку наслідкам і масштабу заподіяної шкоди, щоб визначитися з відповідними відновлювальними роботами, які потрібно буде провести на кожній окремій ділянці.
  • І третій етап, власне, реалізація таких робіт з відновлення екосистем на цих землях.

Зазначається, що такі самі етапи свого часу пройшла і Чехія. Зараз Україна знаходиться на першому етапі.

Ми з колегами відібрали зразки  ґрунту з двох кратерів після ударів російських ракет С-300 у Запоріжжі, а також проби осаду в чотирьох місцях з дна Каховського водосховища поблизу міста, – сказала Марцела Чернохова

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

За словами учасників програми, важко передбачити, що буде знайдено – особливо в осаді у річці Дніпро та Каховському водосховищі. Водночас експерти проведуть низку різних аналізів на вміст ртуті, важких металів, нафтових вуглеводнів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів, хлорорганічних пестицидів, поліхлорованого біфенілу, ціанідів. Для цього використовуватимуть стандартні методики, такі як газова та рідинна хроматографія або спектрометрія.

За результатами відібраних зразків у Запоріжжі протягом наступних кількох місяців команда програми “Чисте повітря для України” в співпраці з чеськими колегами розпочне пілотні проєкти щодо ідентифікації забруднених ділянок на більших територіях, зокрема в Дніпропетровській області, пояснює Олексій Ангурець, експерт з екології та сталого розвитку програми “Чисте повітря для України”, голова ГО “Зелений світ – Друзі Землі”.

Результати порівняємо з нормативами ЄС, оцінимо потенційні ризики для здоров’я людини. Частиною звіту будуть також базові рекомендації щодо управління ділянками та можливого відновлення. Далі плануємо взяти проби ґрунтів, забруднених внаслідок бойових дій, на території Дніпропетровської області. Згодом ці проби проаналізуємо, узагальнимо і запропонуємо методики очищення цих територій в залежності від виявленого забруднення, – розповідає Олексій

Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

За словами координаторки чесько-українського проєкту  «Чисте повітря для України» Марцели Чернохової, перші громади, які будуть залучені до таких досліджень, будуть рекомендуватися Програмою для пілотного очищення забруднень.

Відбір проб експерти проводили спільно з фахівцями Державної екологічної інспекції Південного округу.

Експерт організації з екології та сталого розвитку Олексій Ангурець розповів, що відібрати проби осаду з дна Каховського водосховища запропонували саме представники Держекоінспекції. Після спільної роботи в “полях” представники організації підписали Меморандум з Держекоінспекцією, як основу про подальшу співпрацю.

В Меморандумі сторони домовилися про наступні основні напрямки співробітництва:

  • аналіз та систематизація даних та фактів про стан i забруднення навколишнього природного середовища, а також шкоди та збитків, які були завдані навколишньому природному середовищу України збройною агресією РФ;
  • визначення розміру шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, пов’язаної з екологічними правопорушеннями із залученням експертів-екологів як з України, так і з-за кордону;
  • дослідження та практичне узагальнення з метою впровадження міжнародного досвіду у сфері вимірювання параметрів і визначення показників природного середовища під час здійснення моніторингу довкілля.

За словами Марцели Чернохової, паралельний відбір проб та подальший їхній аналіз в Україні і Чехії, дозволить не тільки порівняти результати, а й вкотре надати міжнародній спільноті докази екоциду, який вчиняє російська федерація на території України.

Ми знаємо, як росіяни полюбляють вигадувати неправдиві історії, в яких звинувачують у всьому українців. Чеські колеги аналізуватимуть зразки проб в міжнародній незалежній лабораторії. Тому російська сторона в цьому випадку вже не зможе маніпулювати результатами даного дослідження й використати це у своїй пропаганді. Адже це незалежна лабораторія, в якій працюють незалежні фахівці. До Запоріжжя приїжджали експерти з сертифікатами, і результати теж будуть сертифіковані за відповідними стандартами, – додає Марцела

Чи є шкідливий пил і що знайшли у осаді?

Щодо якості повітря, вона розповіла, що на цей час не зафіксовано на станціях значного підвищення запиленості наносів.

Як я бачила на місцях, які ми відвідали, відкладення та мул все ще досить вологі, але ми очікуємо, що пиління поверхні збільшиться, коли він стане сухим, – розповідає Марцела Чернохова. – Проте ми вже зафіксували високі значення концентрації одораційних речовин (виміряно “електронним носом”), що дуже ймовірно пов’язане з цією катастрофою

Команда програми “Чисте повітря для України” відвідала лише невелику ділянку в гирлі Каховської дамби. Але навіть там враження були дуже емоційні – суміш смутку, гніву та розчарування, ділиться Марцела Чернохова, координаторка чесько-українського проєкту  «Чисте повітря для України».

Це ніби в апокаліптичному фільмі, але це реальність. Нескінченні величезні осушені території скрізь, куди кинеш погляд. Майже як місячний пейзаж чи пустеля, але все одно вологий і брудний. Про те, якими будуть наслідки каховської катастрофи, говорити ще зарано, але зрозуміло, що збитки будуть колосальними. Наразі нам важливо проаналізувати якомога більше забруднених ділянок, щоб зосередитися на пошуку природоорієнтованих рішень для відновлення цих земель. Даний процес повоєнного відновлення України має зачіпати не лише економічний аспект, а й аспект сталості, аби створити безпечне середовище для людей, які тут живуть чи будуть жити. Маємо розуміти, що наукова складова важлива не тільки для досліджень екологічних наслідків війни, як таких. Ці результати стануть фундаментом для відбудови України в майбутньому

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×