Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1455
1455

4 березня річниця захоплення Енергодара і ЗАЕС – як все відбувалося рік тому (фото, відео)

4 березня річниця захоплення Енергодара і ЗАЕС – як все відбувалося рік тому (фото, відео)

4 березня річниця захоплення Енергодара і ЗАЕС. Nikopolnews висвітлював всі події, які відбувалися рік тому на березі Енергодара. До річниці ми підготували для вас хроніку подій з фото і відео. Ділимося тим, про що дуже боляче згадувати і що, мабуть, неможливо забути.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну армія рф блискавично захоплювала лівий берез Запорізької і Херсонської областей. Вже в перші дні вона впритул підійшла і до Енергодара. Енергодарці готувалися захищати своє місто. А мешканці Нікополя, Марганця та інших населених пунктів району з жахом спостерігали за подіями онлайн. Розуміли – якщо станеться захоплення Енергодара, ворог опиниться зовсім поруч – всього за декілька кілометрів по воді, і правий берег стане “мішенню у тирі”. Так і сталося, хоч і не одразу…

Як відбувалося захоплення Енергодара і ЗАЕС

24 лютого

В Енергодарі 24 лютого обмежили в’їзд та виїзд з міста. Також тут відновили роботу блокпосту. Проводилися огляд транспорту та перевірка документів.

24 лютого заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, посилаючись на СБУ, заявила про загрозу обстрілу Запорізької АЕС.

Також 24 лютого заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, посилаючись на СБУ, заявила про загрозу обстрілу Запорізької АЕС.

25 лютого

25 лютого міський голова Енергодара Дмитро Орлов спростував  інформацію Безуглої, назвавши її фейком.

«В Енергодарі та на підступах до міста ситуація наразі залишається незмінно стабільною і контролюється Збройними силами України. Інформація, яка шириться соціальними мережами начебто про погрози обстрілу Запорізької АЕС немає підтвердження та є фейком, – повідомив Орлов. – Вкотре наголошую на тому, що триває ще й інформаційна війна, мета якої – посіяти паніку та деморалізувати. Використовуйте тільки офіційні джерела інформації!»

– написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

26 лютого

Попередження про можливі обстріли Нікополя з «того берега»

Голова Нікопольської районної державної адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що Нікополь можуть обстріляти з протилежного боку водосховища. Громадян просили залишити вулиці і перебувати вдома. Це говорило про те, що окупанти вже знаходилися на березі Енергодара.

Ситуація в Енергодарі

Станом на вечір 26 лютого ситуація в Енергодарі була стабільна, але залишалася напруженою. Атомна та теплова станції та працювали у штатному режимі.

Військові та силові структури перебували на своїх позиціях та були готові захищати місто. Про це повідомляв мер Дмитро Орлов. Також він повідомляв, що поблизу міста – багато ворожої техніки.

“Силами наших військовослужбовців ми надаватимемо “несприятливу зустріч” і цю зустріч уже готують жителі Енергодара”, – казав міський голова

Очікування десанту у Нікополі

А у Нікополі тим часом очікували ворожий десант. Про це у своєму зверненні заявив командир батальйону територіальної оборони Нікополя.

Друзі буду краток. Сьогодні найважливіший день у багатьох з нас. Ми очікуємо десант. Оформлять документи ніколи. З дозволу командування ми видаємо зброю всім готовим до захисту свого дому. На тому березі Гради. Бійці батальйону займають позиції на вулицях міста. Ми будемо дратись за кожну вулицю. Слава Україні! – писав він

4 березня річниця захоплення Енергодара і ЗАЕС – як все відбувалося рік тому (фото, відео)

Пізніше цей допис було видалено. Ситуація була незрозумілою.

Ворожа колона рухалася в бік Енергодара

А ситуація поруч з Енергодаром була дуже напруженою.  Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко у вечірньому відеозверненні МВС на YouTube-каналі говорив:

“Тривожна новина від Запорізької АЕС, з Енергодару. На цей момент російські війська підходять до Енергодару і починають розміщувати “Гради”, спрямовані на Енергодар та Запорізьку АЕС”

За його словами, відповідні відомства України вже звернулися до міжнародної спільноти через те, що є величезна загроза, що російські окупанти можуть почати розстрілювати Запорізьку АЕС.

“Збройні сили, Нацгвардія, теороборона робитимуть усе, щоб не допустити цього, знищити ворога, але ми маємо бути готові до всього”, – запевняв Вадим Денисенко

Згодом Запорізька ОДА проінформувала, що колона техніки окупанта рухалася у бік Енергодара, але потім повернулася у напрямку Великої Білозерки (це село, розташоване приблизно за 30 км від Енергодара).

27 лютого

Вранці 27 лютого росіяни продовжували мародерити крамниці та просити їжу у місцевих в населених пунктах поблизу Енергодара.

Вочевидь, армія окупанта не забезпечена достатньою кількістю продовольства, – писали у Запорізькій ОВА.

28 лютого

Російський фейк про захоплення ЗАЕС

У державному «Енергоатомі» спростували інформацію Міноборони РФ про захоплення окупантами Запорізької атомної електростанції в Енергодарі.

«Станція – під повним контролем України та стабільно працює, забезпечуючи країну електроенергією», — коментували в департаменті комунікацій

До цього Міноборони РФ заявило про взяття Запорізької АЕС під контроль.

Нова колона ворожої техніки

В Енергодарі ситуація вранці 28 лютого була відносно спокійною. У вечірній та нічний вулиці міста патрулювали групи забезпечення громадського порядку. Міський голова казав, що Енергодар готовий у разі чого зустріти окупантів та відправити туди ж, куди пішов «русский военный корабль».

«Російські війська неодноразово наближалися до міста. Але знову відходили. Ситуація весь час змінюється. Моніторинг ведеться. Вночі від цих військ під Василівкою майже нічого не лишилося. Слава Збройним силам України!», – говорив мера Енергодара

Але вже ближче до вечора з’явилася інформація, що Енергодара підходить нова колона ворожої техніки з «Градами» і піхотою. Попередня була практично знищена біля Василівки. Місцеві мешканці готувалися самотужки зупиняти загарбників. На території Енергодара були диверсанти.

Жителів Енергодара закликали залишатися вдома.

Мешканці намагалися не допустити захоплення Енергодара і ЗАЕС: відео

Спроба ворога зайти до міста провалилася

Окупанти під Енергодаром не увійшли на територію міста. Побачивши натовп місцевих, вони розвернули свою колону і пішли геть, навіть не дійшовши до блок-посту.

Про це повідомляв радник міського голови Енергодара Віктор Бучнев, який вів прямий ефір з блок-посту.

– На блок-посту підійшла колона, дійшли до мосту. Після того як ми почали кричати, щоб вони на *рін йшли від нас, вони розвернулися і пішли. Слава Україні! Першу атаку можна сказати ми відбили, вони навіть на міст не заїхали, постояли і поїхали на *рін. І не повертайтесь, хлопці, вас тут не чекають, тому що Енергодар це українське місто, – казав Віктор Бучнев

1 березня

Енергодар в оточенні

Енергодар вже був в оточенні станом на 1 березня. Рада оборони міста перейшла на цілодобовий режим роботи.  Керівництво міста запевнило мешканців, що всі служби Енергодару та ради оборони переведені на цілодобовий режим роботи. Місцева влада постійно підтримувала зв’язок з військовими та с усіма гілками влади.

Про оточення, зокрема, казав заступник міського голови Іван Самойдюк:

“Наше місто фактично ще знаходиться в оточенні, а це і проблема із завозом продуктів харчування, і проблеми з пальним. Війна – є війна. Ми робимо все можливе, аби ті ресурси, які ми маємо, були розподілені раціонально аби забезпечити роботу всіх служб і підприємств на більший період часу”

Місцева влада запевняла, що ніхто з мешканців міста не залишиться голодним. Запас продуктів є. Проте енергодарців просили економити ресурси.

Російські загарбники проривалися до ЗАЕС, точився бій

Російські загарбники проривалися до ЗАЕС 1 березня. Військовослужбовці Національної гвардії України разом із підрозділами Збройних сил вели бій із російськими окупантами в районі Енергодару.

Ворог зосередив біля 90 одиниць військової техніки в районі села Дніпровка. Відступати підрозділом РФ було нікуди, тому вони робили спроби пройти до Енергодару та зайняти позиції біля найбільшої атомної електростанції у Європі – Запорізької АЕС.

Розуміючи те, що колона буде повністю розбита, окупанти намагалися зайняти хоч якусь мінімально вигідну позицію та сподівалися зробити прорив саме до електростанції, аби прикриватися своїм розташуванням з надією, що по них не будуть відкривати вогонь.

Про все це повідомляли у МВС.

Згодом колона ворожої техніки підійшла впритул до Енергодара. Але мешканці міста без зброї вийшли та вибудували живий ланцюг протяжністю більше кілометра. І не пустили ворожу техніку на територію міста.

2 березня

Енергодарці не пускали ворога до міста

2 березня зранку до Енергодару наблизилася колона ворожої техніки. Мер міста закликав мешканців підходити до блок-посту, аби зупиняти окупанта. В результати – ворог не пройшов. Енергодарці його не пустили.

“Ми довели позицію, що ЗАЕС та місто під надійною охороною. Мешканці їх не впустять в місто ні на крок. Вони почули та пішли доводити своєму керівництву. Наступна зустріч в 15:00 на тому ж місці. Але все може змінитися будь якої миті! Будьте готові ! Зараз ідемо додому”, – казав Дмитро Орлов

Ось так Енергодар – його мирні жителі – жінки та чоловіки, захищають своє місто. Будуть захищати його і далі. Зараз нам як ніколи потрібно мобілізувати свої сили, бути разом, щоб ворог не зайшов в місто, де знаходиться найбільша в Європі атомна електростанція! Будемо напоготові, друзі! Чекаємо інформації, – додав міський голова

Потім була ще одна спроба ворога прорватися. Вона теж виявилася невдалою.

Але росіяни не здавалися. І лізли, як таргани знову, і знову

Уже втретє!!! Енергодар встає щільною стіною на в’їзді до міста, блокуючи вхід окупантам. Тисячі людей прийшли показати, що іх НЕ ПОТРІБНО рятувати. Що вони в СВОЇЙ країні, на своїй землі. Що Енергодар – це Україна! Результати станом на зараз. Вже вкотре НАПОЛЕГЛИВО рекомендовано непрошеним «гостям» не підходити до міста. Ми стояли і стоїмо на своїй позиції, позиції всього Енергодара!, – йшлося в повідомленні на сторінці міськради 2 березня

Дякую кожному з вас за активну, мужню позицію. Всі повертаємося по домівках, але лишаємося на зв’язку! Адже ми повинні бути і зараз, і надалі  мобілізовані та швидкі на підйом!

– писав міський голова Дмитро Орлов

Учасник подій Олександр Дєвочкін висвітлював у прямому ефірі зустріч окупантів під селом Водяним (неподалік Енергодару). Наразі це відео вже недоступне.

«Пустіть сфотографуватися»

Не зумівши прорватися силою, російські військові просили керівництво Енергодару пустити їх до ЗАЕС. Казали, що хочуть лише зробити фото. Про це розповідав на керівник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

“Російські окупанти намагаються провести переговори з керівництвом міста, кажуть, що є завдання зайняти Енергодар і майданчик ЗАЕС. Кажуть, що їм достатньо сфотографуватися на фоні станції та надіслати звіт своєму керівництву для пропаганди, що вони контролюють ЗАЕС, після чого вони залишать наші об’єкти”, – розповідав Котін у розміщеному в Телеграм-каналі “Енергоатому” відеозверненні в середу ввечері

При цьому він наголошував, що будь-яке посягання на ядерні об’єкти є порушенням міжнародних конвенцій про ядерну безпеку та всіх домовленостей, раніше досягнутих на рівні МАГАТЕ та ООН.

“Ми сподіваємося, що за всієї безглуздості, яка стоїть за цією агресією, у загарбників все-таки вистачить здорового глузду не пускати важкі ракети в напрямку АЕС”, – казав голова “Енергоатому”

Водночас Котін висловлював подяку всім жителям Енергодару та працівникам ЗАЕС “за всі ті дії, які вони робили щодо відсічі окупантів та блокування їхнього доступу до міста”.

“Там було 22 тисячі містян, які на перший поклик зібралися, влаштували блокпост, зміцнили його, пригнали туди вантажівки”,

– розповідав він

Триколор у Кам’янці-Дніпровській

А тим часом у Кам’янці-Дніпровській окупанти вивісили триколор. За словами місцевих, російський прапор загарбники вивісили на будівлі пенсійного фонду. У місто 2 березня, зайшла ворожа колона. За словами місцевих, тут знаходилося більше 50 одиниць техніки.

4 березня річниця захоплення Енергодара і ЗАЕС – як все відбувалося рік тому (фото, відео)

У Кам’янці-Дніпровській вивісили триколор. На черзі було захоплення Енергодара

В коментарях люди висловлювали обурення тим, що відбувається. Деякі звинувачували у всьому міського голову. Інші писали, що ситуація була безвихідна. Беззбройні місцеві мешканці як могли боронили Водяне, що поруч з Кам’янкою-Дніпровською. Їх закидали гранатами, одному із чоловіків відірвало ногу. Люди почали втрачати свідомість від газових гранат.

3 березня

Ворог прорвався в Енергодар

Російські окупанти прорвалися в Енергодар увечері 3 березня. Росіяни обстрілювали місто енергетиків, точився бій. Врешті у місто увійшла колона російської техніки.

Близько 100 одиниць ворожої броньованої техніки зайшли в Енергодар. Їм чинить спротив мирне населення. Був відкритий вогонь проти мирного населення,

– розповідав Дмитро Орлов

Перед цим ворог обстріляв блокпост біля Енергодару та стріляв по мирним жителям. Через обстріли в Енергодарі були руйнування, відсутнє водопостачання, а також світло у декілька районах.

Наблизилися до ЗАЕС

Збройні сили Російської Федерації наблизилися на відстань 4 км від Запорізької атомної електростанції, найбільшої у Європі, – повідомляв 3 березня Енергоатом

“Ворог підійшов на відстань 4 км від Запорізької АЕС. Тероборона веде героїчний бій”, – повідомлялося у Телеграм-каналі компанії у четвер о 17:42.

Захоплення Енергодара відбувалося з боєм: відео

4 березня

Страшна ніч – пожежа на ЗАЕС

Внаслідок ворожих обстрілів виникла пожежа на ЗАЕС. Російські бойовики впродовж декількох годин обстрілювали будівлі та блоки, що призвело до пожежі.

Пресслужба Запорізької АЕС транслювала  події на території об’єкта у режимі реального часу. На відео видно, як вогонь охопив одну з будівель об’єкта. Що саме палає – люди не знали. І на березі Енергодара, і на березі Нікополя,була паніка. Мешканці прощалися із життям, адже від радіації не сховаєшся у підвалах.

На станції заявляли, що влучили у 1-й блок і попереджали про загрозу світовій безпеці.

Факт обстрілу ЗАЕС і пожежі підтвердили в Енергоатомі

Обстріл Запорізької АЕС російськими загарбниками триває. Зафіксовано попадання в енергоблок. На атомній електростанції внаслідок обстрілів почалася пожежа. Вогнеборці не можуть почати ліквідацію пожежі», «розстрілюють впритул», «влучили в енергоблок, – йшлося у повідомленнях

Міністр закордонних справ України звернувся до російських військ, аби вони припинили вогонь по Запорізькій АЕС застерігши, що вибух був більшим ніж на Чорнобильській в 10 раз.

“Російська армія з усіх боків обстрілює Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо він вибухне, то буде в 10 разів більший за Чорнобиль! Росіяни повинні НЕГАЙНО припинити вогонь, допустити пожежників, створити зону безпеки!”

– йшлося у повідомленні

Пожежа на ЗАЕС транслювалася у прямому ефірі

Прямая трансляция пользователя Запорізька АЕСПрямая трансляция пользователя Запорізька АЕС

Згодом в головному управлінні ДСНС України проінформували, що станом на 02:26 у м. Енергодар на Запорізькій АЕС було відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працював тільки один – 4 блок). Протипожежний стан на АЕС в нормі.

За територією АЕС в учбово тренувальному корпусі виникло загоряння. Поки йде бій підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності. Окупанти понесуть суворе покарання за цю цинічну атаку на найбільшу атомну електростанцію у Європі! – йшлося у повідомленні

Голова Запорізької ОВА Балух підтвердив, що ядерної загрози вдалося уникнути. Пожежа виникла в учбовому і лабораторно-побутовому корпусі. Адміністративне приміщення було пошкоджене, але загоряння тут не було. Колектив станції вживав усіх заходів задля локалізації проблеми.

Проте небезпека зберігалася через бойові дії, що точилися на території станції.

О 04:10 з’явилося повідомлення на офіційному каналі Енергоатому. В.о. генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігор Мурашов заявляв, що реактори найбільшої АЕС у Європі в небезпеці через бойові дії.

Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці, – казав він

З приводу пожежі на ЗАЕС Володимир Зеленський звернувся до світу:

Вранці 4 березня міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що ситуація на ЗАЕС залишається складною, хоча обстріл станції припинився ще о 03.00 і пожежу ліквідували.

А Запорізька обласна військова адміністрація повідомляла, що майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами РФ. Оперативним персоналом контролювався  стан енергоблоків і забезпечувалася їх експлуатація відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

Станом на 08:30 4 березня офіційний сайт Запорізької АЕС вже не завантажувався.

Офіційні джерела повідомляли, що радіаційний стан на території Запорізької області в нормі. І мешканці трохи видихнули…

Загиблі Герої під час захоплення Енергодара і ЗАЕС ворогом

Під час захисту ЗАЕС загинули у боях з окупантом в ніч на 4 березня троє українських військовослужбовців. Крім того, двоє захисників отримали поранення, один воїн був у тяжкому стані. Повідомлялося, що героїчні захисники станції знешкодили один танк ворога з усім екіпажем. Персонал станції не постраждав.

Що відбувалося у місті?

Щодо ситуації в самому місті. Зараз на вулицях тихо, чужинців не помічено. Ті, хто залишався на ніч в укритті, можете повернутися додому. Але у зв’язку із вкрай напруженою ситуацією поруч рекомендуємо менше перебувати на вулиці і залишатися вдома, – закликав мер Енергодара

Так відбувалося захоплення Енергодара і ЗАЕС і починалася окупація, яка триває вже рік.

І дорослі, і маленькі мешканці вірять, що ЗСУ вдасться звільнити місто, і можна буде повернутися до Енергодара.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×