Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
315
315

8 лютого у Нікополі відзначили річницю звільнення міста

8 февраля в Никополе отметили годовщину освобождения города

8 лютого у Нікополі відзначили 78-му річницю звільнення міста від німецько-фашистських загарбників. О 10:00 у вівторок біля пам’ятного знаку «Гармата» зібралися небайдужі, аби вшанувати пам’ять загиблих визволителів, повідомляє Nikopolnews.Тут відбувся урочистий мітинг.

До місця форсування Дніпра прийшли представники міської влади на чолі із секретарем Нікопольської міської ради Іваном Базилюком, а також представники районної ради на чолі з головою Нікопольської районної державної адміністрації Євгеном Євтушенком, депутати, духовенство, інші нікопольці. Вони поклали до «підніжжя» гармати квіти.

8 лютого у Нікополі відзначили річницю звільнення міста

8 лютого у Нікополі відзначили річницю звільнення міста

8 лютого у Нікополі відзначили річницю звільнення міста

Заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею Мирослав Жуковський зачитав історичну довідку про події тих років.

8 лютого у Нікополі День визволення: як це було

8 лютого у Нікополі відзначили річницю звільнення міста

Через два місяці після вторгнення до СРСР нацистські окупанти захопили Нікополь.

2,5 роки окупації були важким і жорстоким випробуванням для нікопольців і мешканців району. За даними комісії по розслідуванню злодіянь нацистів в Нікополі, за роки окупації загинуло 8000 осіб.

Бої за звільнення України від нацистських окупантів розпочалися вже наприкінці 1942 року. До осені 1943 р. радянські війська визволили майже всю Лівобережну Україну і у вересні розпочали активні бойові дії з форсування Дніпра.

Бої точилися на правобережній частині Дніпропетровської області, на Криворізькому і Нікопольському напрямках. Німецькі війська чинили жорстокий опір, оскільки намагалися якнайдовше зберегти за собою родовища Криворізького залізорудного та Нікопольського марганцевого басейнів.

З 5 грудня 1943 року бої зав’язалися на території сучасного Нікопольського району. Було визволено с. Мєндєлєєвку.

Радянські воїни ціною власного життя упевнили німецьке командування, що головний удар наноситься біля Нечаєвої Могили, й змусили його зосередити в цьому районі значну частину сил, тому лівий фланг оборони німців був ослаблений. Цим скористалися радянські війська, які 31 січня 1944 р. нанесли удар у напрямку Чортомлика й Апостолово.

Так розпочалася Нікопольсько-Криворізька операція. Розвиваючи наступ, радянські війська 5 лютого звільнили від ворога Апостолове. Цього ж дня німці залишили і Нечаєву Могилу. 6 лютого полки 203-ї та 333-ї стрілецьких дивізій вибили німців з Марганця.

На лівому березі Дніпра під тиском ІV-го Українського фронту 2 лютого німецькі війська почали відходити до дніпровських переправ в районі Великої Лепетихи і Нікополя. Після їх відходу з Нікопольського плацдарму 7 лютого, мости через Дніпро були підірвані німецькими саперами.

Перед бійцями 3-ї гвардійської армії постало завдання якнайшвидше  форсувати Дніпро і висадитися у Нікополі та селах Капулівці і Покровському.

7 лютого полки 203-ї  і 333-ї стрілецької дивізій з боями зайняли с. Червоногригорівку, роз’їзд Пиролюзит. Цього ж дня підійшли до північної околиці м. Нікополя-Новопавлівки і Довгалівки. І вже о 23.00 частини цих дивізій раптовою атакою оволоділи станцією Нікополь і о 2.30 ночі вийшли на південну околицю міста. До 5.00 ворог залишив Лапинку. Вранці 8 лютого 1944 року місто Нікополь було звільнене від окупантів.

Джерело історичної довідки: Нікопольський краєзнавчий музей

Покров сьогодні відзначає річницю визволення від фашистських загарбників: спогади очевидців (фото)

Бій під Крутами: як це було і історичне значення події

Знайдено останки бійців, загиблих під час Нікопольсько-Криворізької наступальної операції (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×