Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8261
8261

Олександр Саюк прокоментував використання російської мови у сесійній залі депутатом

Олександр Саюк прокоментував використання російської мови у сесійній залі депутатом

До міського голови Нікополя Олександра Саюка звернувся мешканець Павленко Олексій Іванович, якого обурює використання російської мови одним із депутатів під час засідань міської ради. Очільник міста надав відповідь громадянину, повідомляє Nikopolnews, посилаючись на сайт НМР, де оприлюднена відповідна інформація.

У зверненні йдеться про депутата від «Батьківщини» Віталія Журавльова, який у своїх виступах послуговується російською мовою. Олексій Павленко обіцяє звернутися до уповноваженого із захисту державної мови, якщо ситуація не зміниться.

Олександр Саюк прокоментував використання російської мови у сесійній залі депутатом

Наводимо повний текст звернення:

«Звертаюся до вас з проханням пояснити, чому на засіданнях сесій Нікопольської міської ради Журавльов Віталій Юрійович, дозволяє собі доповідати російською мовою, таким чином порушуючи законодавство, а саме «Закон про забезпечення функціонування Української мови як державної» – п.7: Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом. Бо навіть ви, як Міський голова не дозволяєте собі переходити на російську мову під час засідань, а ваш радник – депутат Журавльов В.Ю. без докорів сумління продовжує порушення закону.

Тому прошу вас як міського голову вплинути на свого радника, в іншому випадку я буду змушений подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови щодо порушення Нікопольською міською радою закону «Про забезпечення функціонування Української мови як державної». Бо факт порушення зафіксовано на онлайн трансляції 4-ї сесії міської ради VIII скликання від 29.01.2021 року. (1:18:32) І дуже прошу, не треба писати мені «відписки», що використання російської не порушує конституцію України, та інші нісенітниці. Журавльов В.Ю. займає посаду в органах місцевого самоврядування, тому ПОВИНЕН спілкуватися державною мовою! Або робіть як інші міські ради – наймайте перекладача персонально для Журавльова В.Ю. З повагою Павленко О.І.»

У своїй відповіді Олександр Саюк зазначив, що порушення закону у даному випадку немає, адже депутат не є посадовою особою місцевого самоврядування.

Відповідь звучить наступним чином:

«На Ваше звернення щодо використання депутатом Журавльовим В.Ю. російської мови під час засідання сесії Нікопольської міської ради, що відбулося 29.01.2021 року, повідомляємо.

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Стаття 11 Конституції України встановлює, що держава сприяє консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

Депутати Нікопольської міської ради застосовують у своєму спілкуванні  державну мову та інші мови національних меншин України, вільний розвиток¸ використання і захист яких гарантується Конституцією України.

Депутат Нікопольської міської ради VIII скликання Журавльов В.Ю. станом на 29.01.2021 року не був посадовою особою місцевого самоврядування.

Усі депутати Нікопольської міської ради під час сесійних засідань виконують свої представницькі функції, а не службові обов’язки.

Я, як головна посадова особа місцевого самоврядування в Нікополі, постійно здійснюю заходи для дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Заходи щодо неухильного виконання законодавства про державну мову, спрямовані на захист державної мови як невід’ємного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

У Нікополі скликають сесію міської ради

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×