Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2355
2355

У Марганці хочуть спиляти старовинний дуб: його життя коштує 6000 гривень

У Марганці хочуть спиляти старовинний дуб: його життя коштує 6000 гривень

Нещодавно Nikopolnews повідомляв про те, що у Марганці активісти знайшли старовинний дуб, вік якого обчислюється десятками років. Ймовірно, він набагато старший за саме місто. Проте, виявилось, що дерево знаходиться на приватній території, і його разом з іншими деревами продали для спилювання. Дубу залишилось жити лічені дні…

Про це повідомили учасники громадської організації «Марганець туристичний», які і знайшли унікальний дуб. Вони не можуть змиритися з такою сумною долею дерева, яке могло б стати привабливим туристичним об’єктом. Активісти прагнуть будь що зберегти дуб. Вони звернулися до місцевої влади з таким листом:

«Просимо Вашого сприяння у вирішенні питання щодо збереження унікального старовинного дерева – вікового дуба, що є пам’яткою природи місцевого значення, перспективним туристичним об’єктом та цінним зразком такого виду дерева.

На початку 2021 року при дослідженні ландшафту нашого краю в районі селища Підгора учасниками товариства «Марганець Туристичний» був виявлений унікальний старовинний дуб. Використовуючи схему визначення віку дерева на основі обхвату стовбура, визначили, що вік дуба – понад сто років. Вивчаючи історію появи перших рудників, які були розташовані на території сучасних селищ Городище та Підгора, можна з впевненістю стверджувати, що цей дуб був висаджений саме в період перших гірничих розробок з видобутку марганцевих руд. Маючи досвід дослідження старовинних дерев нашої місцевості, звертаємо увагу на унікальність дерева як рідкісного виду дубу, що сьогодні не зустрічається в нашій місцевості. Отже, він є останнім представником такого виду дубів. Враховуючи вище сказане, вважаємо, що дуб має наукове, пізнавальне, історичне, культурно-естетичне значення для нашого регіону.

Дуб знаходиться на території приватної ділянки. Нещодавно власниця цієї ділянки за усною домовленістю продала всі дерева для спилювання. У розмові з покупцем прав на спилювання дерев на ділянці, в тому числі і старовинного дубу, ми дізналися, що найближчим часом (впродовж тижня) він планує випиляти всі дерева. Він погоджується не спилювати дуб за 6 000 грн. Щоб зберегти і надалі дуб та захистити його від знищення, варто придбати ділянку, на якій знаходить дерево, у власність Марганецької територіальної громади.

Учасники товариства «Марганець Туристичний» прагнуть зберегти унікальний дуб. В разі створення умов задля захисту дерева від спилювання ми плануємо встановити біля нього інформаційну табличку, популяризувати це дерево через призму історії та біологічного розмаїття нашої території, облаштувати місцину біля дубу, організувати процедуру надання дереву офіційного статусу ботанічної пам’ятки природи місцевого значення.

Навіщо зберігати унікальний старовинний дуб?

Він є пам’яткою історії, культури, живим свідком минулого століття, а також важливим джерелом душевного збагачення і патріотичного виховання молоді. Являє собою велику естетичну і символічну цінність, що викликають у людей почуття натхнення і захоплення. Є домівкою птахів, комах та взагалі частиною біосистеми взаємопов’язаних рослин та живих організмів, притаманної нашому регіону. Містить значний потенціал як привабливий туристичний об’єкт.

Враховуючи постійно зростаючу тенденцію щодо неправомірного знищення дорослих дерев, спостерігаємо катастрофічне зменшення кількості деревного масиву нашого краю. Старовинний дуб є цінним зразком дерева, яке комфортно зростає в наших природних умов та може стати насіннєвим екземпляром, що дасть пагінці для розмноження цього виду дубу.

Просимо вашого сприяння у справі збереження та захисту унікального виду дерева-старожилу – столітнього дубу, а саме – викупити дерево та земельну ділянку, на якій воно знаходиться у власність Марганецької територіальної громади».

У Марганці хочуть спиляти старовинний дуб: його життя коштує 6000 гривень

У Марганці хочуть спиляти старовинний дуб: його життя коштує 6000 гривень

«Как из сказки». В Марганце обнаружили старинный дуб (фото)

Мороз и солнце: прогулка по набережной в Никополе 14 февраля (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×