Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
194
Без категорії
194

Історія одного фото: Нікополь 8 лютого 1944 року – результати ідентифікації

фото: Никополь 8 февраля 1944 года – результаты идентификации

На цьому фото Нікополь 8 лютого 1944 року. Знімок був зроблений у день визволення міста рівно 78 років тому, а опублікували його пізніше в журналі «Фронтова ілюстрація». Про його історію, а також про воїнів, зображених на фото, розповів краєзнавець Леонід Ігнатенко, передає Nikopolnews.

На знімку – кавалеристи-розвідники Чудин і Межгорин прочісують околиці міста Нікополя і відловлюють ворогів, які ховаються. Хто ці солдати? Звідки? Чи вдалося їм вижити в тій кривавій м’ясорубці?

Лише зараз, у вік комп’ютерів, інтернету та оцифрування військових архівів мені – досліднику військових подій з 40-річним досвідом роботи, випав щасливий шанс для знаходження відсутніх «інформаційних пазлів» цієї прекрасної історичної фотокартини – тобто провести повну ідентифікацію воїнів, зображених на фотографії, а також простежити їхню подальшу військову долю… – написав Леонід Ігнатенко

Він розповів, що на фото зображені:

1.Червоноармієць Чудін Іван Самсонович, 1910 р.н, 1120-й стрілецький полк (333-я стрілецька дивізія, 66-й стрілецький корпус, 3-й Український фронт), стрілець, росіянен. Місце народження: хутір Папчино (нині в Родіоново-Несветайському районі Ростовської області, входить до складу Большекрепінського сільського поселення), Росія. Призваний до РККА 28.07.1941 р. Більше-Крепінським РВК Ростовської області РРФСР.

  • Мав два важких поранення (25.10.1943; 31.12.1943).
  • Був нагороджений медалями «За відвагу» і «За бойові заслуги».
  • Залишився живий.

1.Червоноармієць Міжгорин Василь Васильович, 1924 р., 592-й стрілецький полк (203-я стрілецька дивізія, 66-й стрілецький корпус, 3-й Український фронт), стрілець, українець. Місце народження: Красноармійський район, Запорізька область, Українська РСР. Призваний до РККА 08.09.1943 р. Красноармійським РВК Запорізької області, Українська РСР.

  • Нагороджений 2 медалями «За відвагу».
  • Залишився живий.

Історія одного фото: Нікополь 8 лютого 1944 року – результати ідентифікації

На фото: Нікополь 8 лютого 1944 року

Також Леонід Ігнатенко уточнив, що це історичне фото зроблено в Нікополі 8 лютого 1944 р. в районі Вузла зв’язку. Праворуч видно цех колишнього заводу сільськогосподарських машин (старого майданчика кранобудівного заводу), ліворуч (за спиною полоненого німецького солдата) проглядається купол Спасо-Преображенського собору.

Як визволяли Нікополь: хроніка подій з журналу бойових дій (фото)

8 лютого в Нікополі відзначили річницю визволення міста

Історія Нікополя у фотографіях: як виглядав мікрорайон у старій частині до забудови

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×