Купити квартиру в Дніпрі

263
263

Слово нікопольського капелана: Благовіщення – це мала Пасха

Благовіщення

7 квітня Православна церква України відзначає Благовіщення Пресвятої Богородиці. Капелан Нікопольського гарнізону, благочинний церков Нікополя та району ігумен Меркурій Скороход розповів історію цього свята, передає Nikopolnews.

Слово нікопольського капелана: Благовіщення – це мала Пасха

Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці було встановлене в глибокій древності – про нього достовірно відомо вже з ІІІ-го ст., але в різних християн звалося воно по-різному: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок Спасіння. І лише від VII-го століття і на Сході, і на Заході його почали називати Благовіщенням Пресвятої Богородиці.

Саме цього дня людство в особі Діви Марії дізналося від Архангела Гавриїла про народження в світ Спасителя. Натомість Бог через Свого посланця отримав благу звістку від Діви Марії про те, що вона з радістю і смиренням приймає це Боже Благословення.

У Богородиці, а тоді – дівчинки Марії, був тоді вибір. Вона могла відмовитися, сказавши:

«Я – юдейка. Відповідно до закону юдейського, я не можу порушити обітницю чистоти і отримати плід, який буде незаконний в очах мого народу»

 

Але цього не відбувається, бо Вона розуміє, чому до Неї звертаються: “Благодатна, Господь з Тобою”. Ця дівчинка від трьох років вивчала Святе Письмо, виховувалася при храмі, і до цього вибору підходить виважено – зі страхом, але і з великою мужністю дівчини, яка від народження була уготована для Бога.

Вона – Божа, і тому для Неї немає варіантів. Для людини Божої ніколи немає іншого вибору, як тільки відповідати згодою на кожний заклик Господа і завжди творити волю Божу. Уявіть собі дівчинку 13-ти років, якій кажуть, що вона має понести дитину – не маючи при цьому ані чоловіка, ані батьків, ані нікого в світі, хто б її підтримав, сказав добре слово.

Після звістки Архангела Гавриїла куди Вона побігла?  До своєї єдиної родички, праведної Єлисавети. Далеко в Горнbй Єрусалим з Назарета біжить Діва Марія – шукає того, хто б Її підтримав. Слава Богу, Єлисавета зрозуміла. Її слова, адресовані Богородиці, – це була справжня підтримка.

Так, Діва Марія пробула у своєї родички аж до народження Іоана Предтечі і бачила всі чудеса, які супроводжували цю подію. Вона підкріпилася ними, але попереду в неї все одно ціле життя. Тому в цей день, у свято Благовіщення, ми не тільки радіємо тому, що отримали спасіння через Діву Богородицю. Ми також і співпереживаємо цій маленькій дівчинці, Яка бере на себе такий тягар і відповідає Господjві згодою від імені всього людства. Це – страшно, але це велично і радісно.

Світла радість цього свята знайшла віддзеркалення в уставі, який цього дня послаблює піст та дозволяє під час трапези вживати рибу та вино.

Шануючи Богоматір, будьмо готовими прийняти Волю Божу в нашому бутті: відчинити на заклик Божий двері душі та втілити Його Благословення, разом з Богородицею відповідаючи: “Нехай буде мені за словом Твоїм”.

Зберігаймо в серці радість від молитви, спілкування з Богом, краси створеного Ним зовнішнього світу та від того, що Він подарував нам Спасіння у Вічності. Навіть тоді, коли небо нашого життя затягують хмари важких випробувань, плекаймо в собі цю радість – а вона знову освітить та зігріє душу теплим сонячним промінням!

Ще новини Нікополя: Де у Нікополі знаходяться храми Православної церкви України – священник

Читайте також: Великдень 2023: коли пекти паски і фарбувати яйця

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×