Купити квартиру в Дніпрі

4335
4335

«Їх штук 40»: над центром Нікополя кружляла зграя великих птахів (відео)

«Їх штук 40»: над центром Нікополя помітили зграю великих птахів (відео)

Над центром Нікополя помітили зграю великих птахів. Відео оприлюднили 12 червня у Тік-тоці.

На відео видно, як птахи дещо сполохано кружляють над містом. Автор запису каже, що це лебеді і що їх штук 40. Але видно, що це, скоріше не лебеді, а лелеки.

В коментарях до відео люди пишуть, що так хочеться вірити у те, що це – добрий знак. Адже лелека – символ миру.

Над центром Нікополя помітили зграю великих птахів: відео

Тож, ймовірно над Нікополем побачили зграю лелек білих. Окрім науково прийнятої назви, у цього птаха безліч народних назв: чорногуз, бусол, бусел, бусько, бузько, бусьок, бузьок, боцюн, боцян, гайстер.

Білий лелека — птах розміром від 80 до 100 см довжиною, розмахом крил 200—220 см та вагою від 2,5 до 4,5 кілограмів. Забарвлення пір’я біле, за винятком махових пір’їн на крилах, які мають чорне забарвлення.

«Їх штук 40»: над центром Нікополя помітили зграю великих птахів (відео)

Білі лелеки харчуються переважно дрібними тваринами — дощовими черв’яками, комахами, жабами, мишами, рибою та іноді падлом.

Оселяється білий лелека на відкритому ландшафті з придатними кормовими угіддями — луками, болотами, пасовищами. Полюбляє зволожені ділянки з невисокою трав’яною рослинністю, на яких є групи старих розлогих дерев, особливо якщо луки періодично затоплюються, а трава регулярно викошується. Розорювання заплави значно погіршує кормові угіддя, але лелека уникає і високої рослинності.

Білі лелеки — синантропні птахи. Вони охоче селяться в населених пунктах. Трапляються навіть у великих містах. Але знаходять гнізда лелек і далеко від людського житла — в заплавах рік, на узліссях, уздовж доріг. Серед болота можна іноді побачити гніздо навіть на невисокому пеньку.[4]

Чорногузи гніздяться на скелястих підвищеннях, деревах, будівлях та електричних опорних стовпах. Вони заселяють відкриті та напіввідкриті ландшафти, поряд з людським житлом. З дерев лелеки віддають перевагу тим, що ростуть поблизу людського житла або в заплавах рік і мають велику розлогу крону.

«Їх штук 40»: над центром Нікополя помітили зграю великих птахів (відео)

Українські науковці підрахували, що більш ніж половина гнізд на деревах були збудовані на тополях, ясенах, вербах i дубах. Білі лелеки надають перевагу вологій місцевості, долинам річок та низинним болотам.

Пара чорногузів часто роками гніздиться на одному і тому ж місці, таким чином самиця і самець щороку зустрічаються, хоча пару утворюють на сезон.

Гніздо лелеки будують із гілок дерев. Міцні і довгі лягають до основи, менші накладаються згори. Усередині птахи вистилають оселю сіном, травою, мохом. Нерідко трапляються також папір, ганчірки, коров’ячий і кінський гній, картоплиння, шматки целофанової плівки тощо. Спочатку гніздо порівняно невелике — близько метра в поперечнику і всього кілька десятків сантиметрів заввишки. З роками гніздо надбудовується і збільшується за розмірами. Іноді такі споруди використовуються десятки років поспіль і сягають 2 метрів у діаметрі, 3–4 метри заввишки та 1–2 тонни ваги.

Ще новини Нікополя: Нікопольському краєзнавчому музею виповнилося 105 років: історія та сьогодення

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×