Купити квартиру в Дніпрі

8046
8046

«Над плавнями літали спеціальні літаки»: старожил розповів про комарів у Нікополі до Каховського водосховища

«Нал плавнями літали спеціальні літаки»: старожил розповів про комарів у Нікополі до Каховського водосховища

Комарів у Нікополі після знищення Каховського водосховища стало суттєво більше, ніж раніше. І для багатьох містян це суттєва проблема. А чи було так до появи водосховища?

Про це Nikopolnews спитав у місцевого старожила, який добре пам’ятає часи до затоплення плавнів. Це В’ячеслав Андрійович Сандул. Він, до речі, велику частину свого життя присвятив вивченню теми Дніпра та захисту водних ресурсів від шкідливого впливу життєдіяльності людей.

Про комарів у Нікополі до Каховського водосховища

За словами В’ячеслава Сандула, комарів у Нікополі, а особливо у його прибережних районах, до створення Каховського водосховища теж було багато.

Це закономірно, адже плавні – гарне середовище для розмноження цих комах, – каже природоохоронець

Також В’ячеслав Сандул розповів, що для того, аби зменшити кількість комарів, над плавнями навіть літали літаки і розприскували спеціальну речовину.

Зараз же над дном колишнього Каховського водосховища літають лише дрони та снаряди… Триває війна. А комарі надокучають мешканцям прибережних районів. Іноді в аптеках та магазинах навіть складно знайти засоби від них через великий попит.

Ось які народні методи боротьби з комарами пропонує Національний університет біоресурсів і природокористування України.

15 народних засобів захисту від комарів

Більшість народних засобів від комарів готуються вдома. Часто їх основу складають ароматні трави і прянощі, запах яких відлякує комах від вашої ділянки і житла. Засоби захисту від комарів і мушок поділяються на дві групи:

  • ті, які використовуються для захисту будинку
  • і ті, які застосовують для відлякування комах з присадибної ділянки, в поході, і на свіжому повітрі.

Народні засоби від комарів для вулиці і в будинку

Розчин або крем з додаванням ванілі

Запах ванілі відлякує комарів, до того ж, коштує вона недорого. З ванілі готують крем або розчин.

Для ванільного розчину візьміть 1 літр холодної води і пакетик ванілі, змішайте їх, влийте в пульверизатор і побризкати на себе і своїх домочадців.

Можна також приготувати ванільний крем: змішати кілька горошин дитячого крему з пакетом ванілі, змастити сумішшю відкриті ділянки тіла. Цей рецепт добрий тим, що не викликає алергії навіть у маленьких дітей.

Гвоздична вода

Ще одна пряність, відмінно відлякує комарів-кровопивць.

Візьміть 5 г бутонів сухої гвоздики, залийте склянкою води і поставте на вогонь.

Після закипання кип’ятіть рідину протягом 10-15 хвилин. Остудіть розчин, а потім змішайте його з будь яким старим або непотрібним вам одеколоном. При виході з будинку можна сміливо бризкати своєю новою «туалетною водою» і не бійтеся, що вас покусають комарі та мушки.

Ефірні олії

Ароматні ефірні олії є відмінним засобом від комах. Для боротьби з комарами використовують олію чайного дерева, анісу, герані, лаванди і евкаліпта.

Змішайте трохи дитячого крему з декількома краплями вищеназваних олій, намажте сумішшю шкірні покриви і вирушайте гуляти.

Аромат багаття

Дим багаття, розведеного на відкритому повітрі, також відлякує комах. Ви досягнете ще більшого ефекту, якщо додасте в багаття кілька крапель ефірних олій (наприклад, кедра або черемхи), а також, якщо будете підкладати у вогонь гілки ялівцю.

Риб’ячий жир

Комарі терпіти не можуть риб’ячий жир. Можна змащуйте шкіру ним і не боятися бути покусаними комарами чи іншими літаючими комахами.

Корисна мокриця

мокриця

Мокриця

Ця дрібна травичка, що росте в тінистих вологих місцях – ще один відмінний засіб захисту від комарів.

Розітріть кілька листочків мокриці між пальцями і розподіліть кашку по відкритих ділянках тіла. Захист від нападу комарів і мушок вам забезпечений.

Аромати полину

Гірка рослина полин, яка росте повсюдно, добре відлякує комах. Комарам не подобається її запах, тому з полину можна виготовити розчин і змастити ним свою шкіру, або ж просто нарвати гілочки рослини і розкласти по периметру своєї ділянки.

Насичений жовтий

Це може здатися абсурдним, але комарі використовують зір (разом із запахом), щоб виявити свою жертву, тому якщо ви носите одяг таких кольорів, як чорний, темно-синій або червоний, комаха швидше вас знайде.

І навпаки жовтий патологічно не подобається комарам. Наступного разу, збираючись у похід або на дачу, спробуйте надіти на себе жовтий одяг, раптом і справді спрацює.

До такого висновку прийшов Джеймс Дей (James Day) – медичний ентомолог в університеті штату Флорида.

Сік цитрусових

Сік лимона, лайма, апельсина або грейпфрута допомагає відлякувати комарів. Можна нанести кілька крапель цитрусових на шкіру, щоб комарі та мушки не чіплялися до вас.

Захисна бузина

бузина

Бузина

Листя цієї багаторічної рослини є панацеєю від комарів. Ці комахи не переносять їх запаху, отже, якщо є така можливість, намагайтеся під час відпочинку на вулиці поблизу від бузини.

Сухий лід

Комарів приваблює вуглекислий газ. Таким чином, ви можете обдурити їх, поставивши контейнер з сухим льодом, який також виділяє багато CO2. І тримайте кришку під рукою, щоб їх

можна було там закрити!

Гілкова композиція

Розвісьте кілька гілочок ялівцю, черемхи і бузини в усьому будинку. Вони не тільки внесуть у ваше житло аромат лісової свіжості, але і захистять вас і ваших домочадців від нападу комах.

Дивовижна квітка

Піретрум – різновид ромашок, володіє дивовижною красою і ароматом. Розкидайте суцвіття рослини по периметру будинку і забудьте про існування мушок і комарів.

Карболова кислота

Ця кислота, яка славиться своїми антисептичними і бактерицидними властивостями, ще й відмінно відлякує комарів. Щоб комахи не покусали вас, коли ви спите, злегка скропіть стіни житла й узголів’я ліжка слабким розчином цієї кислоти.

Чудодійний соус

Любителі японської кухні добре знають про соєвий соус. Однак мало кому відомо, що соєвий соус відлякує комарів, досить поставити невелику миску з цим продуктом на тумбочку біля ліжка, щоб комарі забули дорогу в ваш будинок.

Якщо комарі вже покусали, що робити

«Нал плавнями літали спеціальні літаки»: старожил розповів про комарів у Нікополі до Каховського водосховища

У разі численних комариних укусів рекомендується змастити місця, що сверблять, кефіром. Відмінно допомагають і листя м’яти, черемхи і подорожника. Крім того, перевірений часом бальзам «Зірочка» допоможе вгамувати свербіж і зняти почервоніння.

Деякі знавці рекомендують прикладати до місця укусу розрізану навпіл головку ріпчастої цибулі, інші радять протирати покусані місця слабким розчином марганцівки.

Ще один чудовий народний засіб – харчова сода, яка швидко нейтралізує комарині укуси, зокрема, у дітей.

Ви напевно пам’ятаєте, як мами прикладали до місця укусу ватний тампон, змочений у слабкому содовому розчині. Він не має запаху, не щипає і не заподіює дитині ніяких незручностей, так що малюк не буде чинити опір при його використанні.

Ще новини Нікополя: 10 шинків на 20 хат і церква: як починався Нікополь та чим дивував гостей

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×