Купити квартиру в Дніпрі

396
396

Карнаухівська зливана каша з Дніпропетровщини потрапила до списку Національної культурної спадщини: що про неї відомо

з Дніпропетровщини

Карнаухівська зливана каша з Дніпропетровщини потрапила до списку Національної культурної спадщини. Про це повідомили у МКІП, передає Nikopolnews.

Дніпропетровської області. Її традиція приготування тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Імовірно, такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

Зливаною каша називається тому, що готують її гуртом. Обряд приготування прив’язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт. Жителі селища у святковому вбранні збиралися просто неба – на левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили туди продукти.

Карнаухівська зливана каша з Дніпропетровщини потрапила до списку Національної культурної спадщини

з Дніпропетровщини

Єдиного рецепта страви не існує. Усе залежало від принесених продуктів, тож каша виходила в кожного своя. Основні принципи приготування передаються господинями з покоління в покоління. Особливі секрети зберігаються у таємниці.

Для приготування зливаної каші традиційно використовують великий п’ятивідерний казан і такі інгредієнти, як пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю та різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі.

з Дніпропетровщини

Основне значення обряду – об’єднання громади навколо важливих подій, прив’язаних до сільськогосподарського календаря. Конкретної дати для приготування зливаної каші немає. У день, коли її подавали, до столу не кликали – про готовність страви сповіщала пісня. Після першої тарілки обов’язково танцювали та співали народні пісні, потім знову сідали за стіл.

Жителі Карнаухівки говорять, що страва відновлює сили, дає позитивну енергетику й надихає на збір нового врожаю.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×