Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
265
265

Чоловік незаконно виловив 12 рибин: як його покарав суд Нікополя

Чоловік незаконно виловив 12 рибин: як його покарав суд Нікополя

Чоловік незаконно виловив 12 рибин із колишнього Каховського водосховища і за це був притягнутий до відповідальності. Стало відомо, як його покарав суд Нікополя.

Про це Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень.

Порушника виявили на березі водойми у травні цього року, а суд відбувся нещодавно.

Хто потрапив на лаву підсудних

Про підсудного відомо, що він – уродженець Нікополя, громадянин України, має повну середню освіту, не є депутатом, неодружений, на утриманні нікого не має, офіційно не працевлаштований, без зареєстрованого місця проживання, раніше судимий за незаконне заволодіння транспортним засобом і крадіжку. Був засуджений до 5 років і звільнений по відбуттю строку покарання 29.11.2022 р.

Цього ж разу його звинуватили у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 249 КК України.

Що сталося

24 травня 2024 року у вечірній час вказаний чоловік прибув на берег Каховського водосховища, маючи умисел спрямований на незаконне заняття рибним добувним промислом, в період весняно-літньої заборони лову риби, взявши з собою заборонене знаряддя лову жилкову рибальську сітку, висотою приблизно 1,5 метри, довжиною приблизно 50 метрів.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне зайняття рибним добувним промислом, порушуючи вимоги розпорядження Нікопольської районної військової адміністрації №128 від 14.06.2023 «Про заходи щодо забезпечення громадського порядку на території Нікопольського району» щодо заборони громадянам виходу, пересування та перебування на береговій лінії та вивільненій від води території (акваторії) Каховського водосховища, чоловік, відійшовши від берега Каховського водосховища приблизно на 10 метрів, незаконно встановив у воді заздалегідь заготовлене та принесене з собою заборонене знаряддя лову жилкову рибальську сітку, після чого повернувся на берег.

В подальшому, 25.05.2024 приблизно о 17 годині 45 хвилин, чоловік повернувся на берег Каховського водосховища та зняв раніше встановлену ним жилкову рибальську сітку, в якій знаходились наступні водні живі біоресурси:

  • риба (сазан) у кількості 7 одиниць;
  • риба (лящ) у кількості 1 одиниця;
  • риба (плітка) у кількості 1 одиниця;
  • риба (карась сріблястий) у кількості 3 одиниці.

Після чого рибалка був виявлений працівниками сектору водної поліції ВРПП Дніпровського РУП та головним державним інспектором відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Дніпропетровській області.

Чоловік незаконно виловив 12 рибин: як його покарав суд Нікополя

Згідно висновку експерта за результатами проведення судової інженерно екологічної, розмір шкоди, завданої водним біоресурсам України внаслідок незаконного вилучення з природного середовища живих водних біоресурсів в період нересту склав 33 898 грн.

Умисні дії чоловіка було кваліфіковано за ч. 1 ст. 249 КК України незаконне зайняття рибним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду.

Підозрюваний визнав свою винуватість, не оспорював встановлені досудовим розслідуванням обставини і щиро розкаявся – це стало пом’якшуючими обставинами.

Обставини, що обтяжують покарання, судом не встановлені.

Що вирішив суд Нікополя

Суд визнав чоловіка винуватим і призначив йому покарання у виді обмеження строком на 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнив обвинуваченого від відбуття покарання з випробуванням строком на один рік, поклавши на нього наступні обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Риболовну сітку суд постановив у чоловіка вилучити на користь держави.

Також стягнути з обвинуваченого  в рахунок відшкодування матеріальної шкоди 33 898 гривень і 3 029 гривень 12 копійок у якості компенсації за проведення експертизи.

Вилучену рибу: сазан 7 одиниць, лящ 1 одиниця, карась 3 одиниці, плітка 1 одиниця, які були передані на зберігання ФОП «Кармановський» теж звернути в дохід держави.

Ще новини Нікополя: У Нікополі судили рибалку, який витягнув із Каховського водосховища 94 рибини – як його покарали

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу