Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2868
2868

“Що, де і скільки?”: мешканець Нікополя поділився своєю історією лікування грижі хребта

"Що, де і скільки?": мешканець Нікополя поділився своєю історією лікування грижі хребта

Мешканець Нікополя Дмитро Леонов поділився своєю історією лікування грижі хребта. Одразу зазначимо, що це не критика медиків і не хвалебний відгук. Не скарга, не прохання про допомогу і не поради-рекомендації. Це просто розповідь – з деталями, нюансами і цінами.

«Можливо, комусь буде корисним, у кого теж є подібні проблеми і хто планує операцію», – сказав Дмитро

Саме тому він і надіслав редакції Nikopolnews листа з цією історією. А ми вирішили його опублікувати.

Отже: Маленька історія лікування грижі хребта від Дмитра Леонова

Почалося все десь у 2010 році. Перенапруження спини під час підйому важкого предмета призвело до травми хребта та тимчасової непрацездатності на кілька місяців. Спочатку це була протрузія невеликого розміру, яка пізніше зросла до грижі 5 мм. Після цього я продовжував жити звичайним життям, пам’ятаючи, що спину треба берегти, і по можливості намагався це робити. Зрідка спину таки серйозно схоплювало в районі попереку, допомагало відлежатися, проколоти знеболювальні уколи. І так до наступного разу. Будь-які масажі теж пробував – не допомогло від слова зовсім.

Восени 2022 року схопило в черговий раз. Так як цей час ми жили не вдома, а у Вишгороді під Києвом, записався там до сімейного лікаря, взяв скерування до невропатолога. Невропатолог виписав таблетки, уколи та направлення на МРТ у Києві. Виявилося, що за скеруванням пройти безкоштовно МРТ практично неможливо: то апарати не працюють, то запис уже на півроку. Вирішив поки що гроші не витрачати, думав, що все пройде, як завжди.

Навесні 2023 року повернулися додому до Нікополя, а спина стала боліти частіше, тобто пішло погіршення.

Походивши по лікарях, взяв скерування на МРТ у Запоріжжі, оскільки в Нікополі зробити було неможливо. Діагноз невтішний – дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта, фрагментована медіанна грижа диска L4 з краніальною міграцією до 20 мм та абсолютним дегенеративним стенозом хребетного каналу. Якщо по-простому – у поперековому відділі утворилася грижа диска, яка висунулася на 20 мм у бік хребтового каналу, де проходить спинний мозок та його коріння, і почала тиснути на ці нервові коріння.

Поки просто болів поперек, надалі ж за відсутності лікування перспективи були похмурі – від ніг, що німіють і віднімаються через передавлені корінці до повного паралічу нижніх кінцівок.

Показав результати МРТ у Нікополі невропатологу – вона сказала, що «на цьому її повноваження все», і треба їхати до Мечникова на консультацію до невропатолога та нейрохірурга. Ок, отримую скерування, і починається квест «додзвонитися до реєстратури Мечникова». Додзвонилися, записалися –  чекати 10 днів.

Липень 2023, Мечникова – невропатолог – «на цьому та її повноваження все» та консервативних способів лікування такого діагнозу немає, йди до нейрохірурга. Нейрохірург – йди у відділення спинальної нейрохірургії, знаходь зав. відділення, хай вирішує, як і що з тобою робити. Зав. відділення подивився диск із МРТ і сказав, що є два способи – перший просто видалити грижу, але ймовірність повторення або навіть погіршення висока. Другий варіант – видалення грижі та встановлення імпланту, що фіксує між собою пару хребців, між якими і утворювалася грижа. Цим знімається навантаження із пошкодженого диска.

Зображення1

Зображення2

Імпланти пропонуються трьох виробників – китайський (ціна в районі 33 тис. грн, німецька – 43 тис. грн і американський, ціну точно не знаю, але найдорожче. Це ціна за варіант з фіксацією лише двох хребців, а є і на три, і на чотири. У сусідній палаті лежав чоловік, якому видаляли три грижі поспіль і фіксували 4 сусідні хребці імплантом із вісьмома гвинтами, по два гвинти на хребець). Я погодився на німецький імплант, лікар мене записав на 07 серпня на госпіталізацію та видав список аналізів та обстежень, які необхідно здати.

Повернувся до Нікополя, пішов до сімейного, і помчала карусель здачі аналізів, досліджень, прийомів тощо. Встиг все зробити.

Повторний квест «додзвонися до реєстратури Мечникова». Додзвонився, але телефоном не записали, сказали приїжджай рано-вранці в понеділок і бери талончик.

Госпіталізація відбувається щопонеділка, тому черги скрізь у поліклініці великі. Відсидівши чергу, потрапляєш до нейрохірурга, вона дивиться на всі мої папери, аналізи, скерування і виписує папір на оформлення історії хвороби. Відстоявши та відсидівши ще одну годинну чергу, оформляю історію хвороби. Із цими паперами йду у відділення спинальної нейрохірургії. І тут нас зустрічає чергова черга. Заповнивши папери, отримую нарешті тимчасову прописку в палаті.

Заселяюся, обживаюсь, знайомлюся.

Час від заселення до операції у всіх по-різному, у когось один день, у когось більше тижня. Принцип розподілу черговості незрозумілий. Я ліг у понеділок, оперувався у п’ятницю.

Перед операцією вам на руки дають платіжку на імплант, у моєму випадку – 42 820 грн + комісія банку, і два папірці по 300 грн («добровільний» внесок і щось пов’язане з донорством крові). Також видають список ліків, які потрібно купити (7-10 тисяч гривень).

Вивозять на операцію несподівано, тому що наперед точний час не говорять. На день за планом робиться 5 операцій, і яким за рахунком ти будеш – не кажуть.

Наркоз внутрішньовенний, діє швидко та надійно. Щойно розмовляв з анестезіологом про життя, лежачи в операційній, як через 5 секунд (за відчуттями) тебе вже будять після операції і везуть на каталці назад у палату.

Після операції потрібно лежати на будь-якому боці, не встаючи близько доби. Наступного дня треба пробувати сідати в ліжку – сів на кілька хвилин, полежав відпочив, знову сів на кілька хвилин, знову полежав. Потім можна намагатися підвестися і з ходунками пройти кілька кроків по палаті. Перед операцією ноги бинтують еластичними бинтами, які знімаються тільки після того, як походиш своїми ногами наступного дня. Двічі на день уколи по 4-5 шт. – вранці та по стільки ж увечері. Найбільше заважав дренаж операційної рани – поряд з раною робиться невеликий розріз шкіри і в ньому фіксується силіконова трубка, як від крапельниці, а на іншому кінці ємність її називають «жабка». У цю ємність із рани збираються всі виділення, вона бовтається на рівні дупи, як хвостик, заважає повертатися з боку на бік, трохи заважає ходити. Спочатку обіцяли зняти дренаж через добу після операції, потім сказали, що поки йдуть виділення, носи та терпи. У результаті зняли за три дні.

Спина звичайно ж болить, але терпимо, там як-не-як розріз сантиметрів 15 вздовж хребта. Плюс три перші дні колють знеболювальні 2 рази на добу.

З побутових питань все добре – у палаті кондиціонер, холодильник, раковина з гарячою та холодною водою. Палата на 6 ліжок. Персонал відділення залежно від зміни – від мовчазного ігнорування (тільки одна зміна така) до чудового дбайливого ставлення (всі інші).

Харчування – супи, каші, чай, хліб, без солі. На третій день на каші вже дивитися не можеш. Але з голоду не помреш.

Можна сходити в магазин за чимось смачненьким, можна отримати передачі від рідних.

На четвертий день після операції відпустили додому, їхав напівлежачи на розкладеному передньому пасажирському сидінні.

Після простого видалення грижі без виконання фіксації хребців заборонено сидіти близько півтора місяця (навіть на унітазі), за кермо можна через 2 місяці та багато інших обмежень.

Після фіксації цією системою, за словами лікаря – сидіти можна починати наступного дня – спочатку потроху, потім довше і довше, за кермо можна через 10-15 днів (я за випискою їздив за кермом у п’ятницю, через 7 днів після операції, Нікополь-Дніпро і назад, трохи боліла тільки післяопераційна рана), ходити і нахилятися можна.

Скільки витрачено грошей

За витратами:

  • МРТ у Запоріжжі – з дорогою близько 2500 грн
  • Поїздка на консультацію до Мечникова, дорога туди-назад – 700 грн
  • Поїздка до Мечникова на операцію, дорога туди-назад – 700 грн
  • Імплант із комісією банку – 43200 грн
  • Додаткові платіжки – 650 грн
  • Ліки за виданим переліком – 7500 грн
  • Анестезіолог – 4000 грн
  • Хірург (прийнято давати більше, але грошей мало залишилося) – 5000 грн
  • Витрати харчування – 600 грн
  • Поїздка до Мечникова забрати мене після операції, дорога туди-назад – 700 грн
  • Разом: 65 550 грн.

Щодо реабілітації до пуття нічого не розповіли, сподіваюся, наші невропатологи допоможуть.

Через 18 днів після операції – зняття швів, ще час не настав, чекаю.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×