Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
352
352

«Були артефакти різних історичних епох»: історик з Нікополя розповів про знахідки на дні колишнього Каховського водосховища

історик з Нікополя

Історик з Нікополя Мирослав Жуковський розповів, про знахідки на дні колишнього Каховського водосховища. Про це йдеться на сайті «Суспільне», передає Nikopolnews.

На дні Каховського водосховища археологи можуть знайти унікальні речі від доби неоліту до козаччини. За словами історика, після того, як окупанти підірвали  Каховську ГЕС і обміліло Каховське водосховище, почали виявляти унікальні речі.

«Вже з того моменту, як почала вода відходити, виникав інтерес, що ми побачимо під поверхнею води, тому перші, хто бажав побувати на цій території, вільній від води, побували та повиставляли відео в Інтернеті та Ютубі. Наприклад, як вони перебувають біля залишків фундаменту церкви святої Покрови Божої матері у селі Покровському, яке було затоплене у середині 50-х років минулого століття. Там були артефакти різних історичних епох, починаючи від давніх часів і до сучасності», каже Мирослав Жуковський.

d2f618a34b3f2220

До Нікопольського краєзнавчого музею вже принесли 11 таких артефактів. Серед них, козацький поховальний хрест, кам’яні гарматні ядра та ймовірно 300-річний якір.

Історик з Нікополя розповів про знахідки на дні колишнього Каховського водосховища: відео

З міркувань безпеки, Мирослав Жуковський не оголошує імена тих, хто знайшов ці артефакти. А також місця їх знаходження. Зараз, через бойові дії на Нікопольщині заборонені археологічні експедиції.

82470d00d2d84d79

У той час фахівці Національного заповідника «Хортиця» за декілька місяців виявили понад 2 тисячі унікальних оригінальних артефактів.

«Знахідки найрізноманітніші — від найдавніших, неоліту, часів дніпродонецької культури, часів скіфів, грецьких торгових зв’язків скіфів, сарматів, готів, прадавніх слов’ян, тюрків і запорізьких козаків. Всі предмети матеріально духовної культури — все це може очікувати археологів, істориків під час пошуків, коли закінчаться активні бойові дії», розповів Мирослав Жуковський.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×