Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
295
295

Від ескізу до виробу: як у Нікополі волонтерки шиють військове екіпірування

у Нікополі

Як у Нікополі волонтерки шиють військове екіпірування, розповіли журналісти програми «Подробиці». Повідомляє Nikopolnews.

Щодня, під звуки ворожих залпів, жінки-волонтерки шиють військове екіпірування. Нині готують для захисників уже осінній одяг. Мають власноруч розроблені ескізи і приймають індивідуальні замовлення від хлопців.

Від ескізів і до, власне, готово виробу. У цій кімнаті жінки-волонтерки одягають українських захисників. З першого дня великої війни. Олена працює у дитячому садку. Вільний від роботи час проводить тут – робить викрійки. До прикладу, ось цю сорочку розробили із напарницею. Розповідає, врахували навіть натівські стандарти.

«Тканина піксель – рукава, а спинка трикотаж. Це на осінь весна. Це у нас є ще одна дівчинка, вона теж працівниця дитячого садка і теж закрійниця. Ми розробили такі убакси», говорить Олена Сита, закрійниця.

Інша Олена, вона працівниця страхової компанії. В неї син та невістка захищаються батьківщину.

«Син воює, а ми тут разом до перемоги. Зараз Вам розповідаю і серце клокоче», – говорить Олена Чумак, швачка.

Аби відігнати погані думки, намагається постійно чимось зайняти руки. Зараз відшиває вже осінню форму для хлопців, кожна під індивідуальні потреби. По-перше, те, що хлопцям більше потрібно. Більше карманів, більше зручності, щоб більше шевронів було нашивати. Потрібно кармани під магазин – карман, плитоноски, розгрузки, хлопцям жакети, брюки, теплі. От тільки починаються холода і ми вже розуміємо, що їм там холодно, хтось і в палатках, всі ж під відкритим небом.

Волонтерки одягають і поранених бійців. Відшивають спеціальну спідню білизну та адаптивні футболки. Та одночасна робота кількох швейних машин не заглушить звуки обстрілів, розповідають майстрині. Нікополь чи не щодня під нищівним ворожим вогнем.

«Дуже страшно, особливо коли близько падають снаряди. Я рятуюсь роботою, тим що я відволікаюсь від думок, не так до серця. – Чи часто чуєте обстріли? – Да, дуже часто і навіть зараз, можливо, з пів години тому дуже чути вибухи», – говорить Лариса.

Майстрині зізнаються, під час артобстрілу не завжди користаються правилом двох стін, поспішають виконати всі замовлення. Скільки вже всього відшили, що й не підраховують, кажуть, це просто не реально.

У Нікополі волонтерки шиють військове екіпірування: відео

Від ескізу до виробу: як у Нікополі волонтерки шиють військове екіпірування

«Ми інколи навіть, не встигаємо порахувати скільки коштує тканина. Тому, що її потрібно замовити за кордоном, не встигали. Бо це потрібно з ранку до ночі, а ще в когось є якась паралельна робота. Потрібно виживати і це постійно в такому русі, що не встигаємо. Багато, дуже багато», – розповідає Руслана Ізюменко, співзасновниця благодійного фонду.

Окрім одягу, замовляють у майстринь і ноші… Їх дівчата теж виготовляють.

«Ми шиємо з кардюри, з тої тканини, яка йде на бронежелети. Вона не промокає. Можна її обмити. З неї баули ми шиємо, аптечки, підсумки. Це все з однієї тканини ми шиємо»

Мають і спецзамовлення, до прикладу, як ось ця кіпа та футболка.

«Це до нас звернулися хлопці – євреї, іудеї. Служать, захищають нашу країну, наше мирне небо і це ми розробили такий знак – наш український герб і зірка Давида, єврейський символ»

Матеріали закуповують за власні та волонтерські внески. Із цим, кажуть, поки проблем немає. А одягати українських захисників обіцяють до Перемоги і з радістю будуть приймати замовлення на святкове вбрання.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×