Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1086
1086

«Водичку возимо з міста»: як у Нікополі живуть люди під обстрілами

у Нікополі

Як під обстрілами у Нікополі живуть люди, розповіли журналісти сайту Freedom. Повідомляє Nikopolnews.

Жителі Нікополя понад два місяці були без води після підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції. До повномасштабного вторгнення Росії в місті мешкало понад 100 тисяч осіб. Коли армія РФ стала щодня бити по Нікополю з важкої артилерії з протилежного берега Каховського водосховища, де розташована Запорізька атомна електростанція, половина населення виїхала.

Зараз дно Каховського водосховища більше схоже на футбольне поле, а ще на початку літа там була вода. Після підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня вода стала стрімко відходити від берегів. За кілька днів без водопостачання залишилися Нікополь та інші міста, які отримували воду з водосховища. Рівень упав нижче позначки, на якій її могли качати насоси. Для населених пунктів ситуація могла стати критичною, але воду людям стали підвозити.

Складно виявилося і жителям багатоповерхових будинків, і приватного сектора. На ділянках люди на продаж вирощували овочі та фрукти. Коли не стало води, на врожай уже не розраховували. Але за два місяці вистояли самі і врятували овочі та фрукти. Жителька Нікополя Тетяна на ринок привезла виноград, вирощений на дачі. Каже, воду для поливу туди доводилося возити в пластикових пляшках.

«Водичку возимо з міста. Нічим поливати, таке нам зробили “брати”. Розбили Каховську ГЕС, тепер возимо баклажечками, поливаємо. Цьогоріч виноградик вийшов, добре, що дощик трохи побув. Виростили, попри те, що води немає», — сказала вона.

Подачу води в місті нещодавно вдалося відновити. Для цього реалізували один із розроблених проєктів.

«Якийсь час знадобився для того, щоб відновити водопостачання. Зараз у Нікополі вода є. Але ми розуміємо, що місто в активних бойових діях, і під обстрілами. Тому щось прогнозувати ми не можемо!, — прокоментував Нікопольський міський голова Олександр Саюк.

Як у Нікополі живуть люди під обстрілами: відео

«Водичку возимо з міста»: як у Нікополі живуть люди під обстрілами

Нікополь з артилерії росіяни обстрілюють щодня. На протилежному березі колишнього Каховського водосховища розташована ЗАЕС. Поруч із нею армія РФ і розташовує знаряддя, знаючи, що у відповідь по найбільшій у Європі АЕС ЗСУ не стрілятимуть. А ось наслідки атак російських окупантів у Нікополі можна побачити по всьому місту.

За півтора року щоденних обстрілів у Нікополі пошкоджено або зруйновано майже 4,5 тисячі житлових будинків і різних будівель. Загинули 22 людини, понад 150 дістали поранення.

«Торік в нас узагалі було “весело”. Коли били по Кременчуку — 8 ракет у нас летіли над головою. Метрів 30 над землею летіли. Подивилися з дружиною і далі своє робимо. Коли били по Чернігову — те ж саме. Подивилися — летять. І нехай летять табунами. Так і живемо. Снаряди прилітали до нас, але мало. А так в основному… вам того краще не знати», — поділився житель Нікополя Павло.

Між тривогами і загрозами артобстрілів люди в Нікополі живуть звичайним життям. Комунальні служби ремонтують дороги. Займаються благоустроєм парків. Косять траву, прибирають бур’яни, обрізають чагарники.

«Наше місто — місто незламних. У нас має бути чистота. Заради нашої перемоги, заради наших людей. Буде настрій у людей, буде допомога армії. Буде все в нас красиво! Ми переможемо! Ми місто незламних!» — сказала працівниця КП «Міське паркове господарство» Олена.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×