Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4768
4768

«Потрібно було зробити все, щоб врятувати пораненого»: уродженка Нікополя розповіла про «бойове хрещення» на фронті

Уродженка Нікополя розповіла

Уродженка Нікополя Ксенія Конопля розповіла про «бойове хрещення» на фронті. Її історію оприлюднили на сторінці Київський фаховий медичний коледж ім. П.І Гаврося, передає Nikopolnews.

У 2019 році на навчання до ЗФПО «Київський фаховий медичний коледж ім. П.І. Гаврося» було зараховано студентку Коноплю Ксенію на спеціальність «Сестринська справа» – професію про яку мріяла з дитинства. За період навчання встигла зарекомендувати себе здібною та дисциплінованою студенткою.

Тендітна дівчина з Нікополя і водночас боєць, понад рік рятувала життя в гарячих точках АТО з червня 2021 року. Після початку повномасштабного вторгнення продовжувала виконувати свої обов’язки бойового медика та перебувала там до липня 2022 року. На питання чому пішла на війну Ксенія відповіла, що завжди мріяла допомагати людям, а особливо в період агресії іншої держави – не могла сидіти осторонь цих подій. Молодший сержант, додала, що завдяки своїм компактним формам їй було легко маневрувати в складних умовах та в евакуаційних автомобілях.

Уродженка Нікополя розповіла про «бойове хрещення» на фронті

Уродженка Нікополя

Бойовий медик в 30-й окремій механізованій бригаді ім. князя Костянтина Острозького, що боронила українську землю на сході нашої держави. Ксенія врятувала не одне життя, але один випадок запам’ятався найбільше, вона відповіла так:

«Серце калатало, потрібно було зібратись з думками і зробити все, щоб врятувати пораненого, я намагалась все робити правильно і швидко: ввела знеболювальне і тампонувала рану. Було темно, солдат втратив багато крові, знепритомнів – це не передати словами. Коли розумієш, що від тебе залежить його життя і нервами тут не допоможеш, потрібно все робити чітко та впевнено. Тільки після евакуації пораненого в госпіталь, повернулась до себе в бліндаж і дала волю хвилюванням…»

Це був перший військовий поранений, якому довелось Ксенія надавати допомогу – своєрідне «бойове хрещення».

«Тут набагато важче ніж в цивільний медицині, адже ти з ними живеш на передовій, постійно перебуваєш на позиції, це – як частина сім’ї, і когось втратити – це найгірше, що може трапитись», – каже бойовий медик.

Після цього випадку рідні дізнались про те, де знаходиться Ксенія – не на другій лінії, а на першій. Всі рідні як один сказали: «ти впораєшся» і всіляко її підтримували.

Президент України Володимир Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» бойовому медику молодшому сержанту Ксенії Коноплі, яка з 24 лютого перебувала в районі безпосереднього ведення бойових дій на Луганщині. Вона неодноразово, ризикуючи власним життям, вивозила поранених військовослужбовців до точки евакуації. Часто це відбувалося в умовах шквального вогню з боку противника. Не раз витягувала побратимів з-під завалів. Завдяки наданню невідкладної медичної допомоги та вчасній евакуації поранених Ксенія Конопля рятувала бійцям життя.

Пізніше доля подарувала Ксенії дитину, в зв’язку з чим пішла в декретну відрустку. Але Ксенія про це сказала так:

«Це дуже вдалий час закінчити навчання та отримати освіту, для того щоб виконувати свої обов’язки ще ефективніше та якісніше»

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×