Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1827
1827

У Нікополі на Херсонській ВАЗ 21083 збив пішохода на «зебрі» – як покарали водія

У Нікополі на Херсонській ВАЗ 21083 збив пішохода на «зебрі» - як покарали водія

У Нікополі на Херсонській ВАЗ 21083 збив пішохода на «зебрі», спричинивши тяжкі тілесні ушкодження постраждалому. Стало відомо, як покарали водія. Про це Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень, де оприлюднено обставили ДТП і керманичу авто.

Дорожньо-транспортна пригода у Нікополі на Херсонській сталася 18 липня 2022 року. Суд над водієм відбувся у жовтня 2023 року. На лаві підсудних опинився уродженець Нікополя, громадянин України, не працюючий, маючий вищу освіту, раніше не засуджений, не одружений.

Слідством встановлено, що 18.07.2022 приблизно о 13.00 год., керуючи належним йому технічно справним легковим автомобілем ВАЗ 21083, обвинувачений рухався по вул. Херсонська в сторону вул. Вчительська у місті Нікополі.

Під час керування транспортними засобом допустив наїзд передньою частиною автомобіля на пішохода, який перетинав проїзну частину вул. Херсонська в районі будинку № 380 по нерегульованому пішохідному переходу, позначеного розміткою.

Внаслідок наїзду пішохід отримав тілесні ушкодження у вигляді: закритої травми грудної клітини, закритого перелому 6-го ребра грудної клітини справа, правобічного пневмотораксу, закритого перелому лівої ліктьової кістки в середній третині, закритого уламкового перелому лівої стегнової кістки в середній третині, закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, садна лівого передпліччя, садна лівого ліктьового суглобу, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, за ознакою небезпеки для життя.

У Нікополі на Херсонській ВАЗ 21083 збив пішохода на «зебрі»: що сказали обвинувачений і постраждалий

Позиція обвинуваченого

В судовому засіданні обвинувачений винуватим себе визнав частково. Суду він розповів, що в той день їхав по вул. Херсонська в районі 1-го кварталу у бік с. Олексіївка. Попереду нього, ближче до обочини, їхав на невеликій швидкості мікроавтобус. Він же їхав по центру, зі швидкістю близько 50 км/год. На вулиці було ясно, світило сонце.

Так як мікроавтобус їхав повільно, він включив поворот та почав виконувати маневр обгону. Потім побачив, що мікроавтобус різко включив стопи, і тут він побачив, що на дорогу вискочив потерпілий. Він почав гальмувати, намагався зупинитися, однак зачепив потерпілого. Після цього зупинився і побіг до потерпілого. Викликав швидку медичну допомогу, потім на місці чекав на співробітників поліції.

Потерпілому передав 45 тис. грн. на лікування, це вже було після того як кримінальне провадження передали до суду, але до першого судового засідання. Цивільний позов потерпілого визнає частково, а саме з урахуванням сплачених ним 45 тис. грн.

Що стосується моральної шкоди, то в даній частині позовні вимоги не визнає. 200 тис. грн. у нього немає. Буде виплачувати ту суму, яку присудить суд.

Вину визнає частково, так як вважає, що у даному випадку є і вина потерпілого. Потерпілий йшов швидко, вискочив миттєво і теж не був уважним до дорожньої обстановки. Що на тому місці є пішохідний перехід, він знав. Почав гальмувати, коли побачив, що мікроавтобус зупинився. Гальмівний шлях був і до пішохідного переходу і після нього. Вважає, що 200 тис. грн. в рахунок спричиненої моральної шкоди це дуже багато. На даний час він не працює. Працює у себе дома по господарству, допомагає батькам. У скоєному розкаюється. Вибачення у потерпілого попросив.

Позиція потерпілого

Потерпілий в судовому засіданні суду показав, що 18.07.2022 приблизно о 13.00 год. знаходився у магазині, потім поїхав додому на автобусі. Вийшов на автобусній зупинці на 1-му кварталі. Підійшов до пішохідного переходу. Коли стояв, його почав пропускати автомобіль червоного кольору. Водій цього автомобіля зупинився і сигналом подав йому знак, щоб він йшов. Автомобіля обвинуваченого до початку руху не бачив. Пройшов вже більше половини пішохідного переходу, і тоді побачив автомобіль обвинуваченого від себе приблизно на відстані 2-х метрів. Він підскочив від страху, як тут же його збив автомобіль обвинуваченого.

Від удару впав, лежав на дорозі. До нього підійшли люди, які були на автобусній зупинці. Дорожня розмітка пішохідний перехід на дорозі була і її було дуже добре видно, також встановлені там були і дорожні знаки «Пішохідний перехід».

Викликали швидку медичну допомогу. Швидка медична допомога приїхала хвили через 10-15 хвилин і його забрала до лікарні. Обвинувачений залишався далі на місці ДТП, він був посеред людей. Він до нього не підходив.

В лікарню до нього обвинувачений прийшов наступного дня чи через день. Відразу обвинувачений матеріальної допомоги йому не надав. Він прийшов з якимись документами і просив, щоб він їх підписав, але він відмовився це зробити. 45 тис. грн. обвинувачений передав тоді, коли він вже знаходився вдома. Спричинена йому матеріальна шкода становить 57 007 грн. – це вартість матеріалів для операції. Просить стягнути з обвинуваченого спричинену майнову шкоду за мінусом 45 тис. грн., які він отримав від обвинуваченого. Моральну шкоду оцінює в 200 тис. грн. йому були спричинені тілесні ушкодження, він переносив фізичний біль, не зміг працювати, нормальний ритм його життя змінився. На той час він працював на заводі «Трубосталь» електромонтером. Але йому по лікарняному грошові кошти не платили. На даний час він ще не може працювати. Йому до даного часу продовжують лікарняний. По пішохідному переходу він йшов, а не біг.

В лікарні після дорожньо-транспортної події, він знаходився до півмісяця, потім його виписали. Через півмісяця з ускладненням його знову помістили до лікарні. Тоді він там пробув з місяць, так як знайшли гематому, робили операцію. Болі були і болі є і на даний час. Пересувався перші 2 місяці з костилем і то складно. На даний час ходить з ціпком. Два місяці практично взагалі не ходив. За ним доглядала мама. Гроші на лікування збирали близькі родичі.

На даний час продовжує лікування і кожний раз йому лікар призначає нові ліки. Через рік після проведеної операції йому повинні знову зробити операцію з вилучення пластини. Грошових коштів на вказану операцію у нього немає, а тому буде змушений збирати грошові кошти на операцію по родичам. Після дорожньо-транспортної пригоди з дому виходить лише по справам і в лікарню, гуляти не ходить.

Що встановив суд

Проаналізувавши ряд доказів, у тому числі відео з камери спостереження «Прозоре місто», суд встановив, що як пішохід підійшов до початку пішохідного переходу та зупинився, щоб переконатись в безпечності свого руху через вказаний пішохідний перехід. Після цього їдучий у правій крайній смузі руху зі сторони проспекту Трубників вантажний автомобіль червоного кольору зупинився перед пішохідним переходом, щоб пропустити пішохода.

Одразу після цього пішохід почав переходити проїжджу частину по вул. Херсонська в темпі середньої ходьби. Коли він рухався ближче до лівої смуги руху по пішохідному переходу, застосовуючи екстрене гальмування, на швидкості, яка явно перевищує швидкість потоку інших транспортних засобів, до нього наблизився автомобіль марки ВАЗ 21083, який у загальмованому стані здійснив наїзд на пішохода.

Отже, судом встановлено, що пішохід потерпілий перетинав проїзну частину у дозволеному місці, а саме по пішохідному переходу. Суд звертає увагу на те, що у даному випадку перевагу у русі мав саме потерпілий, а тому жодні підстави вважати його дії винними відсутні. Більш того, останній перетинав дорогу в середньому темпі руху. Місце зіткнення відбулося на пішохідному переході, перехід позначений дорожніми знаками та дорожньою розміткою.

Незалежно від причин виникнення небезпеки для руху або перешкоди, водій зобов`язаний був виконати вимогу пункту 18.1 ПДР і негайно зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходу …, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу.

Як покарали водія

Суд визнав водія винним у пред`явленому йому обвинуваченню за ч. 2 ст. 286 КК України і призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки з позбавлення права керувати транспортними засобами на строк 2 (два) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

Цивільний позов в інтересах потерпілого задовольнив  частково. А саме, присудив стягнути з обвинуваченого на користь постраждалого у якості відшкодування майнової шкоди 12 007 грн. та у якості моральної шкоди 100 000 грн., тобто всього 112 007 грн.

В задоволенні решти позовних вимог постраждалому відмовили.

Ще новини Нікополя: У Нікополі чоловік поцупив в АТБ курку і пачку кави – як його покарали

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×